VVD



27 sep 2005 -

VVD stemt in met de invoering van de zorgverzekeringswet per 1 januari 2006

Eerste-Kamerfractie

Plenaire inbreng mr. P. Swenker

De VVD-fractie in de Eerste Kamer heeft nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de benarde positie van Nederlanders die in het buitenland wonen en aangewezen zullen zijn op de voorzieningen van hun woonland, terwijl ze een volledige verplichte AWBZ premie in Nederland gaan betalen. De minister heeft toegezegd een korting van 30 % op de AWBZ premie voor deze groep toe te passen.

De VVD-fractie stemt in met de invoering van de zorgverzekeringswet per 1 januari 2006. Hiermee komt een eind aan de verschillende verzekeringssystemen zoals ziekenfonds en particuliere verzekering.

Nederlanders die vanaf 1 januari 2006 in het buitenland wonen en vanuit Nederland hun inkomen krijgen, betalen de premie voor de basisverzekering en 70% van de AWBZ premie.

Alle verzekerden kunnen straks ieder jaar opnieuw kiezen voor een zorgverzekeraar, die iedere verzekerde moet accepteren voor het basispakket.

Zorgverzekeraars hebben toegezegd dat zij voor 15 december aan alle verzekerden een polis aanbieden die zo veel mogelijk vergelijkbaar is met de polis die zij nu hebben. Zij hebben voor 2006 een breed aanbod van zorgverleners gecontracteerd.

Alles overziend is de VVD fractie van mening dat eind dit jaar alle Nederlanders gewoon verzekerd kunnen zijn en dat de zorgverlening gewoon doorgaat.

Downloads
30124 Invoeringswet zorgverz plenair.doc (zie onderaan) Download bestand

prestatiebeschrijvingen in de DBC's met betrekking tot de GGZ zonder medische informatie voor 2007 gereed zullen zijn?

Op 7 juni is door mij samen met mevrouw van Leeuwen en de heer Schouw een motie ingediend over drie aspecten van de zorgverzekeringswet. Inmiddels zijn wij bijna 4 maanden verder. Over het risico vereveningssysteem heb ik het al gehad. De VVD fractie denkt dat de huidige regeling, gelet ook op de instemming van zorgverzekeraars, tot een redelijk level playing field kan leiden. Ongetwijfeld zullen er de komende jaren bijstellingen plaatsvinden. Vooralsnog heeft de VVD fractie geen aanleiding om te veronderstellen dat dit leidt tot onoverkomelijke problemen.

Vervolgens de keuzevrijheid van de patiënt, die ook gewaarborgd moet worden door middel van het aanbieden van restitutiepolissen. Inmiddels begint meer duidelijkheid te komen over wat zorgverzekeraars gaan doen. Voor 2006 hebben zij breed gecontracteerd hetgeen vooral van belang is voor degenen die besluiten een natura polis te accepteren. Maar inmiddels komen verzekeraars ook met de mededeling, zoals bijvoorbeeld Achmea dat zij restitutiepolissen met niet gecontracteerde zorg waarbij zij de kosten gewoon vergoeden op basis van de gemiddelde kosten en dus niet een boete of een korting opleggen. Dit geeft de verwachting dat in de nieuwe situatie restitutie en natura gewoon gelijk oplopen. in 2006. Dat neemt niet weg dat de VVD fractie toch de Minister verzoekt een en ander ook voor de volgende jaren goed in de gaten te houden en in te grijpen als het in de jaren daarna anders mocht uitpakken.

Dan een reactie op de brief van de Minister ten aanzien van de eigen betalingen. Het onderzoek met betrekking tot een IZA-achtig systeem levert wel een zeer gecompliceerd beeld op met ingewikkelde constructies om privacy gevoelige gegevens zoals de hoogte van het inkomen goed te regelen en het is de vraag of dit de bedoeling was De overwegingen van de Minister met betrekking tot de no claim regeling en het verplichte eigen risico overziend meent de VVD fractie dat een verplicht eigen risico aan de voet verre de voorkeur verdient. Met name de argumenten dat er grotere prikkel voor de burger vanuit gaat en de transparantie wordt vergroot spreken de VVD fractie zeer aan. De minister heeft in zijn brief gestel dat de keuze tussen de no claim regeling en een verplicht eigen risico een politieke afweging is. Graag verneemt de VVD fractie welke keuze de Minister nu maakt. Het moge duidelijk zijn dat VVD fractie verzoekt de Minister het systeem van een verplicht eigen risico verder uit te werken De VVD fractie wil hier best een voorschotje op geven. De inkomensplaatjes gaan ervan uit dat de burger gemiddeld ¤ 90 terug ontvangt op grond van de no-claim regeling. Dit zou betekenen dat gemiddeld genomen de burger ¤ 160 aan zorgkosten betaalt. Zou deze ¤ 160 dan niet beter omgezet kunnen worden in een verplicht eigen risico? Graag reactie van de Minister hierop.

Tot Slot: de minister heeft PWC verzocht te onderzoeken hoe de voorbereidingen bij de zorgverzekeraars lopen. Hoewel het de stand van zaken is per 1 september en er nog veel onzekerheden zijn met name op ICT gebied, vindt de VVD fractie de bevindingen van PWC wel zodanig dat op grond daarvan niet de conclusie zou mogen worden getrokken dat invoering per 1 januari niet haalbaar zou zijn.