Gemeente Arnhem

'Klarendal Kom Op' afgerond (27-09-2005)
Succesvol programma wordt vervolgd
Het programma Klarendal Kom Op is in 2000 door gemeente en wijkplatform gelanceerd met het doel de kwaliteit van het wonen en samenleven in de wijk Klarendal duurzaam te verbeteren. Het programma wordt als succesvol ervaren. Of de bereikte verbetering structureel is zal de tijd moeten leren. Daarom is gekozen voor het programma Klarendal Gaat Door dat tot 2008 extra aandacht voor de wijk waarborgt. Het eindrapport Klarendal Kom Op, waarin een evaluatie van het programma, is op 27 september door het college vastgesteld. Onder de noemer Klarendal Gaat Door krijgt het programma Klarendal Kom Op een vervolg. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Klarendal is een kwetsbare wijk. Dit komt door de ligging van de wijk in de stad. Maar ook door de bevolkingssamenstelling en de volkshuisvesting. De resultaten die geboekt zijn door extra aandacht aan de wijk te geven zijn goed. Voorkomen moet worden dat de wijk, na deze extra inspanning, in korte tijd weer in de vervalspiraal terechtkomt. Het programma Klarendal Gaat Door betekent voortzetting van bestuurlijke betrokkenheid in de vorm van een projectwethouder en een stuurgroep. Daarnaast wordt
200.000,-- op jaarbasis ter beschikking gesteld aan de wijk. Dit geld wordt onder meer aangewend voor projecten op het gebied van sportactiviteiten, versterking van de wijkeconomie en versterking van de sociale contacten. Bovendien is de wijk aangewezen als Buiten Gewoon Beter wijk. Tot 2008 zijn de inspanningen erop gericht het openbare gebied binnen de wijk op basis niveau te brengen.

Het vertrouwen van bewoners in de gemeente en instellingen is vooruitgegaan. Andersom ziet het gemeentebestuur dat er een basis is gelegd voor continuïteit van de samenwerking met de inwoners. Ook het gemiddelde oordeel in de wijk ten aanzien van leefbaarheid en veiligheid is enigszins verbeterd, waarmee Klarendal zich in gunstige zin onderscheidt van andere wijken. De bewoners dragen zelf op diverse manieren bij aan het schoon- en veilig houden van hun directe leefomgeving. Ook kiezen meer bewoners ervoor om hun kinderen op school te doen. De algemene betrokkenheid van bewoners bij de wijk is versterkt.

Het wijkperspectief Klarendal, Kleur en Karakter geeft een beeld van de mogelijkheden voor ontwikkeling en vernieuwing van de wijk. Het waarborgt ook een blijvende dialoog tussen wijk, gemeente en instellingen over de gewenste ontwikkeling van de wijk. Belangrijk zijn het voornemen om twee Brede scholen en een Woonzorgzone in de wijk tot stand te brengen. Het project Poort naar Klarendal stimuleert de vitaliteit van de wijk door kleinschalige bedrijvigheid op het terrein van mode en creativiteit.