Siemens

Persbericht

IND 0905. 745 nl

Den Haag, dinsdag 27 september 2005

Vakbeurs Elektrotechniek, Jaarbeurs Utrecht, 26 t/m 30 september, hal 8, stand C042

Siemens toont op beurs Elektrotechniek nieuwe ontwikkelingen bij regelbare aandrijvingen

Op de vakbeurs Elektrotechniek 2005 staan bij het gedeelte voor aandrijvingen de nieuwe generatie Sinamics frequentieregelaars centraal. Siemens demonstreert de veelzijdigheid van de Sinamics aan de hand van diverse modellen. Inmiddels is het hele leveringsspectrum van dit brede aandrijvingsprogramma in productie. Sinamics bewijst daarmee een platform te zijn voor het totale vermogensgebied, in diverse variëteiten, voor alle functies en voor iedere aandrijvingsapplicatie. Op de beurs ook veel aandacht voor de softwarepakketten Sizer voor het projecteren en Starter voor het inbedrijfstellen van de Sinamics-aandrijvingen. Kenmerkend voor de beide pakketten is dezelfde look & feel voor de complete lijn aandrijvingen. Met Simotion worden de nieuwste hardware- en software-oplossingen getoond voor motion control waarin de snelle technische ontwikkeling van dit vakgebied tot uiting komt.

Bij de Sinamics productseries is veel aandacht voor de series G110 voor kleine vermogens tot 3 kW, S120 voor het gehele middengebied tot 1200 kW en de G130/G150 voor enkelassige aandrijvingen ten behoeve van een- respectievelijk vierkwadrantenbedrijf. Jaarlijks worden ook in Nederland zeer grote aantallen aandrijvingen met Sinamics geleverd voor toepassing in alle branches van de industrie.

De Sinamics G110 met vermogens van 120 W tot 3 kW wordt geleverd in drie huisgrootten en in een uitvoering met een plat koellichaam. De G110 heeft een uiterst voordelig prijsniveau, compacte afmetingen en veel gebruiksgemak voor het inbedrijfstellen. Hiermee heeft Siemens een belangrijke bijdrage geleverd aan het vervangen van mechanische apparatuur door kleine regelbare aandrijvingen met standaarddraaistroommotoren. Bovendien is de eenvoudige montage en het gemakkelijke aansluiten voor veel installateurs de reden geweest deze elektronische toerentalregeling op te nemen in hun standaardpakket. De vrij-programmeerbare ingangen in combinatie met het aansturen en parametreren via de communicatiebus sluiten volkomen aan op de functionaliteit van de micro-plcs, zoals de Simatic S7-200 van Siemens.

De Sinamics S120 omvat een heel breed vermogensgebied bij de frequentieregelaars voor motoren van 1,6 tot 800 kW.. Deze apparatuur wordt in diverse uitvoeringen geleverd. Naast de uiterst compacte booksize-uitvoering zijn er verschillende varianten in de chassis-uitvoering voor de grotere vermogens. De S120 wordt zowel geleverd in een uitvoering voor servo-aandrijvingen als met vectrol control, bijvoorbeeld voor papiermachines. De afzonderlijke frequentieregelaars bij de S120 zijn leverbaar tot een aansluitvermogen van 900 kW bij 400 V 3AC. Bovendien zijn er uitvoeringen tot een aansluitspanning van 690 V 3AC waarbij het maximale aansluitvermogen 1200 kW bedraagt. Nieuw is dat zowel de booksize- als de chassis-uitvoering zijn uitgevoerd met een Drive Cliq-interface voor de eenvoudige integratie in de automatisering. De S120 wordt ook veel gebruikt voor meermotorenaandrijvingen. Een centrale regelmodule voert de bovenliggende toerentalregeling uit voor alle aangesloten assen. Met deze module kan men ook technologische functies realiseren tussen de onderlinge aandrijvingen.

De Sinamics G130 hebben uitvoeringen als inbouwapparaten. De Sinamics G150 zijn in de fabriek geassembleerd tot complete schakelkasten die men in zijn geheel direct kan opstellen. De G130 en G150 hebben voor de aandrijvingen dezelfde functionaliteit. Deze frequentieregelaars zijn voor toerentalregeling van afzonderlijke motoren waarbij de belasting een kwadratisch of een lineair verlopend koppel heeft. De serie voor motorvermogens tot 1200 kW is voor applicaties met een nauwkeurige toerental- en koppelregeling, met of zonder pulsgever voor terugkoppeling van het motortoerental. De frequentieregelaars zijn bovendien geschikt voor een- of vierkwadrantenbedrijf. De vectorregeling waarborgt vrijwel sinusvormige stromen bij terugvoeden van energie in het voedingsnet. Het Clean Power Filter vermindert de invloed van hogere harmonische stromen tot een toegestane waarde. Dankzij de constante geregelde tussenkringspanning is de motorspanning in sterke mate ontkoppeld ten opzicht e van fluctuaties in de netspanning.

Als aanvulling op de standaardproducten is er op de beurs ook een overzicht van de vele applicatiegerichte oplossingen van Siemens. Prominent aanwezig is Simotion voor motion control. Met de geïntegreerde plc-functionaliteit volgens de bekende norm IEC 61131-3 kan met Simotion een complete machinebesturing worden gerealiseerd voor tientallen assen. Simotion wordt in diverse varianten geleverd voor het gehele spectrum van applicaties bij motion control. Dat kunnen eenvoudige toepassingen zijn voor een nauwkeurige verplaatsing, maar ook uiterst geavanceerde applicaties met een veelvoud aan bewegingen. Vooral het laatste wordt steeds meer gevraagd vanuit de markt. Simotion heeft inmiddels ook in Nederland bij tal van applicaties bewezen hiervoor een doeltreffende oplossing te zijn.

Op de vakbeurs Elektrotechniek 2005 staan bij het gedeelte voor aandrijvingen de nieuwe generatie Sinamics frequentieregelaars centraal. Siemens demonstreert de veelzijdigheid van de Sinamics aan de hand van diverse modellen. Inmiddels is het gehele leveringsspectrum van dit brede aandrijvingsprogramma in productie. Sinamics bewijst daarmee een platform te zijn voor het gehele vermogensgebied, in diverse variëteiten, voor alle functies en voor iedere aandrijvingsapplicatie. Op de beurs ook veel aandacht voor de softwarepakketten Sizer voor het projecteren en Starter voor het inbedrijfstellen van de Sinamics-aandrijvingen. Kenmerkend voor de beide pakketten is dezelfde look & feel voor de complete lijn aandrijvingen. Met Simotion worden de nieuwste hardware- en software-oplossingen getoond voor motion control waarin de snelle technische ontwikkeling van dit vakgebied tot uiting komt.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, David Molevelt
Tel: (070) 333 2127, E-mail: david.molevelt@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Afdeling Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (70) 333 2325, E-mail: bernard.bos@siemens.com Internet: www.siemens.nl/persinfo
Digitaal beeldmateriaal is opvraagbaar bij: bernard.bos@siemens.com