Siemens

Persbericht

IND 0905. 743 nl

Den Haag, dinsdag 27 september 2005

Vakbeurs Elektrotechniek, Jaarbeurs Utrecht, 26 t/m 30 september, hal 8, stand C042

Siemens toont noviteiten in de energiesector voor industrie en energiebedrijven

Op de vakbeurs Elektrotechniek 2005 laat Siemens diverse noviteiten zien op het gebied Power Transmission and Distribution. Een primeur is de eerste serie opdrachten voor Sicam PAS besturingssystemen in ons land die voldoen aan de nieuwe wereldwijd geldende norm IEC 61850. Prominent aanwezig is een schakelinstallatie 8DH10 voor middenspanning. Hierin is een geheel nieuw type vermogensschakelaar ingebouwd met scheidingsfunctie. Verder is er apparatuur te zien voor beveiliging van hoog- en middenspanningsinstallaties alsmede voor weergave van het energieverbruik. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de meest moderne vormen van signaaloverdracht.

Een noviteit die Siemens bij Power Transmission and Distribution laat zien is het Sicam PAS, dat staat voor Power Automation System. Hierbij wordt data-overdracht op basis van TCP/IP via een Ethernet-netwerk toegepast voor het weergeven van het actuele overzicht van het middenspanningsnet. Eerder dit jaar heeft Siemens bij energiebedrijf Delta de eerste opdracht gekregen voor het leveren van deze Sicam PAS-systemen. Deze voldoen aan de recente en wereldwijd geaccepteerde IEC 61850-normering. De levering betrof de renovatie en de nieuwbouw van twee hoogspanningsschakelstations in Vlissingen en Middelburg, waarbij het eerste stations reeds is opgeleverd.

Op de beurs wordt ook de middenspanningsinstallatie 8DH10 getoond die een heel compacte uitvoering heeft. Siemens levert de 8DH10 en de 8DJ20 gasgeïsoleerde schakelinstallaties tot 12 kV voor stroomsterkten tot 630 A. Kenmerkend voor de 8DH10 is dat maar één schakelend element per veld is ingebouwd. Dankzij de geringe afmetingen en de elektrische eigenschappen is deze installatie vooral geschikt voor toepassing in de industrie en de utiliteitsbouw, waar de ruimtes beperkt zijn en er behoefte is aan onderhoudsarme installaties.

Kenmerkend voor de vacüumschakelaar die in de installaties 8DH10 en de 8DJ20 wordt toegepast is dat deze vermogensschakelaar ook beschikt over de schakelfuncties scheiden en functioneel inschakelen naar aardingsstand. Dit laatste houdt in dat de schakelaar als aardingsschakelaar is uitgevoerd voor het nominale kortsluit-inschakelvermogen. De schakelaar is conform IEC 60298 - IEC 60694 en heeft drie standen in,uit en aardingsstand. Het uitschakelen is gebaseerd op het Rot-Arc-principe. Het blussen van de lichtboog vindt plaats in het gasgeïsoleerde installatiegedeelte. Het feitelijke blussen gebeurt met behulp van magneetspoelen, die bij de schakelcontacten van de vermogensschakelaar zijn geplaatst. De lichtboog die bij het uitschakelen ontstaat wordt door het magneetveld afgebogen. Als gevolg van de ontstane afbuigingskracht draait de lichtboog als het ware binnen de spoel. Bij de eerstvolgende nuldoorgang van de stroom wordt de lichtboog gedoofd. De getoonde schakelinstallatie is volledig in de fabriek geassembleerd in een uitvoering, die als type een officiële functionele keuring heeft ondergaan. De installatie heeft een metalen behuizing voor binnenopstelling bij een omgevingstemperatuur tussen 5° en + 55°C. Hierbij wordt de ondergrens van de temperatuur bepaald door de beveiligingsapparatuur.

Nog een noviteit is het nieuwe beveiligingsrelais van de typeserie Siprotec 4. Getoond wordt de nieuwe geïntegreerde netwerkmodule, die is uitgevoerd als volwaardige netwerkswitch met twee glasvezelaansluitingen.

Op de beurs ook veel aandacht voor Power Quality, het onderhoud aan beveiligingsrelais en van middenspanningsinstallaties. Op de stand is hiervoor een ruimte ingericht voor informatieverstrekking en gedachte-uitwisseling over het onderwerp consulting voor middenspanning. Gezien de nieuwe mogelijkheden die Siemens heeft om op deskundige wijze middenspanningsinstallaties te ontwerpen, bestaande installaties aan te passen, uit te breiden of te moderniseren is er een groeiende belangstelling voor consulting in diverse branches van de industrie en de utiliteitsbouw.

Op de vakbeurs Elektrotechniek 2005 laat Siemens diverse noviteiten zien op het gebied Power Transmission and Distribution. Nieuw is het Sicam PAS dat staat voor Power Automation System. Hierbij wordt data-overdracht op basis van TCP/IP via een Ethernet-netwerk toegepast voor het weergeven van het actuele overzicht van het middenspanningsnet. Eerder dit jaar heeft Siemens met succes bij energiebedrijf Delta de eerste opdracht gekregen voor het leveren van deze Sicam PAS-systemen. Deze voldoen aan de recent en wereldwijd geaccepteerde IEC 61850-normering. De levering betrof de renovatie en de nieuwbouw van twee hoogspanningsschakelstations in Vlissingen en Middelburg, waarbij het eerste station reeds is opgeleverd. Prominent aanwezig is een schakelinstallatie 8DH10 voor middenspanning. Kenmerkend voor de vacüumschakelaar die in de installatie wordt toegepast is dat deze vermogensschakelaar ook beschikt over de schakelfuncties scheiden en functioneel inschakelen naar aardingsstand. Verder is op de beurs apparatuur te zien voor beveiliging van hoog- en middenspanningsinstallaties alsmede voor weergave van het energieverbruik. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de meest moderne vormen van signaaloverdracht.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Energy, Transportation & Distribution, Jan Langedijk Tel: (070) 333 3126, E-mail: jan.langedijk@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Afdeling Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (70) 333 2325, E-mail: bernard.bos@siemens.com Internet: www.siemens.nl/persinfo
Digitaal beeldmateriaal is opvraagbaar bij: bernard.bos@siemens.com