---
PERSBERICHT
N 35
Nummer : 284/mv
Datum : 27 september 2005
Fryslân Fernijt honoreert vijftal projecten
In het kader van het subsidieprogramma 'Fryslan Fernyt' dat innovatieve projecten in de regio stimuleert heeft Gedeputeerde Staten van Fryslân een vijftal aanvragen gehonoreerd.
3D visualisatie van cultuurhistorische elementen in het centrum van Leeuwarden betreft de ontwikkeling van een innovatieve demonstrator met de nieuwste 3D technieken. Het cultureel erfgoed van Fryslân, waarin culturele en toeristische iconen van Fryslân een rol spelen, wordt belicht met Leeuwarden als vertrekpunt.
De toegepaste techniek is uniek voor Nederland en zal nieuwe markten op het gebied van multimedia verkennen en ontginnen. Hiermee wordt de concurrentiepositie van het Friese bedrijfsleven versterkt doordat technieken voor 3D naar Fryslân worden gehaald en kennistransfer plaatsvindt naar jonge Friese bedrijven. Nieuwe toepassingen, producten en markten op het gebied van multimedia zullen het gevolg zijn. Daarnaast zal het grote promotionele waarde betekenen voor de toeristische sector. Het project is toegankelijk via internet, CD en DVD.
Projectpartners
Gemeente Leeuwarden
Grendel Games v.o.f., Leeuwarden
Dhr. T. Wijnstra (dirigent Noordelijk Filharmonisch Orkest), Leeuwarden
G.S hebben het project E 84.750,- subsidie toegekend.
Vernieuwde vaarvakanties Friesland
worden ontwikkeld en uitgetest door middel van vaararrangementen voor nieuwe doelgroepen buiten de gangbare watersport en buiten het hoogseizoen. Seizoensverlenging is één van de doelstellingen wat een positieve spin off betekent voor de werkgelegenheid in de verhuursector en de toeristische bedrijvigheid. De botenverhuursector wordt door samenwerking en gezamenlijke marktbewerking door de verhuurbedrijven versterkt en de watersportmarkt wordt door de ontwikkeling van vaararrangementen buiten het hoogseizoen voor latente doelgroepen, zoals wandelaars, rustzoekers, sportvissers etc., verbreedt
Projectpartners
15-20 MKB ondernemingen Friese botenverhuursector
Aan het project is een bedrag van E 112.539,- toegekend.
Mechanische Damp recompressie.
Dit project betreft een geteste verdampingsinstallatie (MVR-techniek), gebaseerd op innovatieve mechanische damp recompressie waarbij het gerealiseerde effluent voldoet aan de normen van de Kaderrichtlijn Water .
Het gaat hier vooral om decentrale zuivering van industrieel afvalwater. In een testunit op de NHL zal het procédé eerst worden onderzocht. Daarna zal een prototype worden gebouwd. Het demonstratieproject wordt uitgevoerd bij Hooidammer Kaas BV te Heerenveen.
De Kaderrichtlijn Water stelt scherpe eisen aan afvalwaterlozingen. Binnen de zuivelindustrie en de chemische industrie is grote behoefte aan een efficiënte manier om geconcentreerde zoutwaterstromen te zuiveren. De Europese richtlijn zorgt voor exportkansen in heel Europa evenals in andere landen met strikte milieuwetgeving. Amec Spie, één van de projectpartners, is wereldwijd actief in meer dan 40 landen en kan de MVR-techniek daar te vermarkten.
Mechanische Damp Recompressie is geen nieuwe techniek. De innovatie bestaat uit het optimaliseren van een aantal aspecten: cycloonverdamper met maximaal rendement, scheiden warmtewisselaar van verdampingsruimte, toepassing elektrostatisch filter voor zuivering dampstroom van aerosolen. Onderzoek heeft aangetoond dat deze technieken nergens gepatenteerd worden toegepast.
In het project wordt samengewerkt door de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) en drie Friese MKB-bedrijven (Convex uit Dearsum, Koopmans en Zwart Electrotechniek uit Leeuwarden, Recoma Technische Installaties uit Leeuwarden) en een in Heerenveen gevestigd filiaal van het industriële installatiebedrijf Amec Spie. Daarnaast zijn twee Friese MKB-bedrijven als externe partij betrokken.
Aan het project is E 155.051,- subsidie toegekend.
Decentrale waterzuivering Sneek
betreft de bouw en (tijdelijke) demonstratie van een kleinschalige communale afvalwaterzuiveringsinstallatie die het huishoudelijk afvalwater op wijkniveau in de gemeente Sneek zuivert. Het gaat om het combineren en optimaliseren van een aantal bestaande technieken tot een gestandaardiseerd concept, waarmee men zuiveringsresultaten wil bereiken conform de Europese richtlijnen, tegen een concurrerend tarief.
Vooral in Oost-Europa ontstaat door de waterkwaliteitseisen in de Kaderrichtlijn Water een grote markt voor afvalwaterzuiveringsinstallaties. De markt voor decentrale afvalwaterbehandeling wordt geschat op E 2-3 miljard in 10 jaar. In West-Europa is een zekere tendens naar down-scaling van infrastructuur te bespeuren. In nieuwe woonwijken waar uitbreiding van RWZI's noodzakelijk zijn, zal decentrale behandeling van afvalwater één van de opties worden.
Het ontwerp en de productie vinden plaats bij Dirkse Milieutechnologie Joure (DMT) en Landustrie Sneek en hun toeleveranciers, die ook voor een belangrijk deel in Fryslân zijn gevestigd. Beide bedrijven zijn internationaal opererende ondernemingen met de daarbij behorende netwerken en aangesloten bij de marktgroep van de Friese Water Alliantie. Eén van de speerpunten van deze marktgroep is het ontsluiten van de Oost-Europa .
GS hebben het project E 300.000,- subsidie toegekend.
Atlantis
is een project voor een volledig autonoom werkende filtercytometer (aquascope) voor meting van rapid in situ detectie van bacterieaantallen in diverse watertypen. Het is bestemd voor de wereldmarkt van zeescheepvaart en zeehavens. Op de internationale markt voor microbiologische wateranalyses bestaat een groeiende behoefte aan verbeterde en geautomatiseerde apparatuur. Atlantis kan, mits gecertificeerd, op deze markt een plaats verwerven. Een jaaromzet van E 120 miljoen moet mogelijk zijn.
Atlantis is in feite een spin-off van de eerder door Fryslân Fernyt ondersteunde ballastwater-zuiveringsinstallatie. Het gaat hier echter niet om waterzuivering maar om het ter plekke (decentraal dus) meten van de microbiologische waterkwaliteit.
De technologie en methoden zijn niet nieuw. De innovatie zit vooral in de synthese van bestaande technologie en de gerichtheid op de specifieke toepassing voor de analyse van ballastwater.
In het project wordt samengewerkt door een Friese HBO-instelling (NHL), twee Friese MKB-bedrijven (ODMetical en TECNOmetrica uit Leeuwarden) en Greenship uit Burgum. Daarnaast wordt het wetenschappelijk instituut Wetsus er als externe partij bij betrokken.
Aan het project is E 150.425,- subsidie toegekend.
Samenvattend
|Project |Subsidie RIPF| |3D visualisatie cultuurhistorische|E 84.750,- | |elementen centrum Leeuwarden | | |Vernieuwde Vaarvakanties Friesland|E 112.539,- | |Mechanische Damp Recompressie |E 155.051,- | |Decentrale Waterzuivering Sneek |E 300.000,- | |Atlantis |E 150.425,- | |TOTAAL |E 802.765,- |Regionaal Innovatie Programma Fryslân
Om de in Fryslân aanwezige kansen voor innovatie beter te benutten hebben de Provincie Fryslân en de Europese Commissie het Regionaal Innovatie Programma Fryslân (RIPF/Fryslân Fernijt) opgezet. De doelstelling van het programma is om de concurrentiepositie van het Friese bedrijfsleven te versterken door middel van het verstrekken van subsidies voor projecten op het gebied van innovatie, kennisoverdracht en netwerkvorming. In het kader van het programma is subsidie mogelijk voor experimentele, risicovolle (publiek/private) samenwerkingsprojecten, die nieuw zijn voor Fryslân, en die passen binnen de thema's Water, ICT en Recreatie en Toerisme. Het totale budget voor het programma bedraagt E 6 miljoen, waarvan E 3 miljoen subsidie van de Europese Commissie en E 1 miljoen van het Ministerie van Economische Zaken, en loopt tot en met 2006.
---- --