Uitspraken in de media Raad van State

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State maakt iedere woensdag om 10.15 uur de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) openbaar. Per week zijn dat er gemiddeld vijftig. De persvoorlichters maken voor de media een selectie. Deze selectie wordt iedere maandagmiddag om 14.00 uur op deze pagina gepubliceerd. De selectie is uiteraard subjectief. Zo kan een niet geselecteerde uitspraak, bijvoorbeeld lokaal, toch de aandacht trekken.

Een overzicht van alle uitspraken die woensdag openbaar wordt gemaakt, verschijnt op maandagmiddag om 14.00 uur onder 'ACTUEEL' - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken'. Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures zie 'Persvoorlichting'.

Voor de volledige tekst van de uitspraak kunt u op woensdag vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken.
* 200405903/1
Beroep van de "Stichting Natuur en Milieufederatie Utrecht" en van diverse inwoners van Westbroek, Hollandsche Rading etc. tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Utrecht waarbij gedeeltelijk goedkeuring is verleend en gedeeltelijk goedkeuring is onthouden aan het bestemmingsplan "Buitengebied" van de gemeente Maartensdijk (momenteel De Bilt). Het bestemmingsplan geeft een actuele juridisch planologische regeling voor het buitengebied van de voormalige gemeente Maartensdijk. In beroep wordt onder meer gesteld dat het bestemmingsplan deels in strijd is met de bepalingen van de Vogel- en Habitatrichtlijn, met name ten aanzien van het als speciale beschermingszone aangewezen gebied "Oostelijke Vechtplassen". Ook zijn er bezwaren ten aanzien van de regeling voor intensieve veehouderijen en ten aanzien van een aantal woonbestemmingen.


* 200409291/1
Beroepen van de "Vereniging Werkgroep voor Natuurbehoud en Milieubeheer Eindhoven e.o.", van de "Brabantse Milieufederatie", de "Milieudefensiegroep Geldrop" en de "Stichting Platform Duurzaam Geldrop" tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant waarbij goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan "Golfterrein Bronzenwei" van de gemeente Geldrop-Mierlo. Het bestemmingsplan maakt de aanleg mogelijk van een golfbaan op een perceel ten westen van en grenzend aan het bestaande sportpark "Bronzenwei". Het perceel heeft een oppervlakte van ruim 10 hectare en wordt momenteel voornamelijk gebruikt voor maisteelt en als weide. In beroep wordt onder andere aangevoerd dat het bestemmingsplan niet in overeenstemming zou zijn met het Streekplan "Brabant in Balans" omdat bij de aanleg van een golfbaan in de Agrarische Hoofdstructuur-Landschap nieuwe natuur dient te ontstaan op een oppervlakte die ten minste even groot is als de oppervlakte die specifiek voor de sport bestemd is.


* 200409329/1
Beroepen van de "Belangen- en Bewonersvereniging de Plantage" en van diverse inwoners uit Schiedam tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland waarbij goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan "Binnenstad 2003" van de gemeente Schiedam. Het bestemmingsplan heeft betrekking op twee zones, A en B. Zone A ziet op het gebied waar het historisch karakter van vóór 1850 nog intact is, zone B ziet op het overige centrumgebied. Vrijwel het gehele gebied "De Plantage", dat tussen de Buitenhaven en de Nieuwe Haven in ligt, is aangewezen als zone A. In beroep stelt de Belangen- en Bewonersvereniging De Plantage dat het bestemmingsplan niet op een zorgvuldige wijze tot stand is gekomen en dat de gemeenteraad niet op al haar bezwaren is ingegaan doordat hij de bezwaren samengevat heeft weergegeven. Zij stelt verder dat de voorziene nieuwbouw binnen het gebied afbreuk doet aan het nog aan te wijzen beschermd stadsgezicht.


* 200410095/1
Beroep tegen de milieuvergunning die het college van B&W van Apeldoorn heeft verleend aan Brand Oil Servicestation B.V. voor een onbemand afleverstation voor motorbrandstoffen aan de Arnhemseweg in Apeldoorn. Een omwonende is het niet eens met deze vergunning. Volgens hem kan door het onbemand verkopen van brandstoffen en het lossen van brandstof in de nabijheid van zijn woning de veiligheid van de omwonenden niet worden gewaarborgd. Verder betwist hij de veiligheid van de huidige opstelplaats van de tankwagen en stelt hij dat bij het lossen van brandstoffen wordt gemorst, terwijl er geen maatregelen zijn genomen voor bodembescherming.


* 200410532/1
Hoger beroep over de dwangsom die het college van B&W van Westvoorne heeft opgelegd vanwege illegale werkzaamheden aan het rijksmonument Olaertsduyn aan Wingatseweg in Rockanje. De werkzaamheden bestaan uit het vernieuwen van het dak, het vernieuwen van de schoorstenen, het reinigen van de gevel en het herstellen van voegwerk, het vervangen van onderdorpels van kozijnen, het schilderen van houtwerk, het vernieuwen van elektra, de verwarming en plafonds. Het gemeentebestuur van Westvoorne is van mening dat hiervoor een monumentenvergunning en een bouwvergunning is vereist. Omdat deze niet waren verleend, heeft het college van B&W het bevel gegeven om de werkzaamheden stop te zetten. De rechtbank in Rotterdam heeft in een uitspraak van november 2004 de gemeente in het gelijk gesteld. Aandeelhouder/bestuurder van de vennootschap Landgoed Olaertsduyn B.V. is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Allereerst zijn volgens hem de vergunningen niet vereist en is hij zelf ten onrechte persoonlijk aangeschreven als overtreder. Volgens hem is de besloten vennootschap eigenaar van het monument en draagt de besloten vennootschap als opdrachtgever van de werkzaamheden de juridische eindverantwoordelijkheid. Hij is bovendien van mening dat de dwangsom niet had mogen worden opgelegd, omdat er geen werkzaamheden zijn verricht waarvoor geen vergunning zou kunnen worden verleend. De monumentenvergunning en de bouwvergunning zijn in de loop van de juridische procedure immers verleend, aldus de aandeelhouder/bestuurder. Zie ook de zaaknummers 200410533/1, 200410534/1 en 200410538/1. Dit zijn de nummers van aanverwante zaken, waarvan de uitspraken ook op 28 september 2005 openbaar worden gemaakt.


* 200501372/1
Hoger beroep over de dwangsom die het college van B&W van Amsterdam heeft opgelegd aan Search Opleiding B.V. met de bedoeling het verzorgen van opleidingen in het gebouw en het laboratorium aan de Petroleumhavenweg in Amsterdam te beëindigen. Volgens het college laat het bestemmingsplan deze activiteiten niet toe. De rechtbank heeft in januari 2005 in een eerder beroep van Search Opleiding tegen deze dwangsom uitspraak gedaan. De rechtbank heeft toen geoordeeld dat het geven van instructies gekoppeld aan advies- en onderzoeksopdrachten wel mag. Voor het overige heeft de rechtbank de dwangsom in stand gelaten. De rechtbank oordeelde dat de aangeboden externe opleidingen niet in overeenstemming zijn met de bestemming die op het perceel rust, omdat deze niet kunnen worden beschouwd als activiteiten op het gebied van industrie en bedrijf. Search Opleiding B.V. kan zich niet in de uitspraak van de rechtbank vinden en heeft hoger beroep ingesteld. Volgens haar is het verzorgen van externe opleidingen een onderdeel van haar bedrijfsmatige activiteit.


* 200501412/1
Beroep tegen de intrekking door het college van gedeputeerde staten van Friesland van de milieuvergunning van Motorclub Ooststellingerwerf voor het houden van wedstrijden en trainingen voor wedstrijden. De provincie heeft de vergunning op verzoek van de motorclub zelf ingetrokken. Een inwoner van Makkinga is het niet eens met deze intrekking, omdat naar zijn mening in de toekomst toch wedstrijden zullen worden gehouden.


* 200503986/1
Hoger beroep van de Stichting Boogbrug Vianen over de afwijzing door de staatssecretaris van OCW van haar verzoek om de stalen verkeersbrug over de Waal bij Zaltbommel aan te wijzen als beschermd monument. De staatssecretaris is van mening dat de stichting geen belanghebbende is in deze juridische procedure en heeft eerdere bezwaren van de stichting niet-ontvankelijk verklaard. De rechtbank in Utrecht heeft in een uitspraak van maart 2005 het standpunt van de staatssecretaris bevestigd. De stichting heeft als doelstelling het behouden van de boogbrug over de Lek bij Vianen. De stichting is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar heeft de Rijksdienst voor de Monumentenzorg verwachtingen gewekt dat zij wel belanghebbende zijn. Verder stelt de stichting dat de boogbrug bij Vianen onlosmakelijk verbonden is met de brug over de Waal bij Zaltbommel.