Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Beter waterbeleid voor rijkere natuur
Zaandam, 28 september 2005 Genoeg water van een goede
kwaliteit is van levensbelang voor een gevarieerde en
aantrekkelijke Noord-Hollandse natuur. Bijvoorbeeld in de
binnenduinrand kunnen bijzondere planten gedijen in het schone
water dat via duinrellen uit de duinen stroomt. Vaak gaat dit
schone water nu verloren doordat het snel wegstroomt en vermengd
wordt met vuil polderwater. Het Natuurbeheerdersoverleg
Noord-Holland vindt het daarom belangrijk dat de Provincie
Noord-Holland in het Provinciaal Waterplan duidelijk aangeeft
hoe zij de natuur gaat beschermen en verder ontwikkelen. Eén van
de kritiekpunten in de inspraakreactie van de natuurorganisaties
op het Provinciaal Waterplan, is dat de Provincie dit niet goed
doet.
Duidelijke inhoudelijke keuzes om natuurwaarden te beschermen, ontbreken voor een belangrijk deel in het Provinciaal Waterplan. Niet alleen in de binnenduinrand, ook in de duinen, de veenweidegebieden en in brakwatersystemen. Het gaat om heel verschillende gebieden met ieder een heel eigen waterkwaliteit en bijbehorende karakteristieke natuurwaarden. Bijvoorbeeld in het veenweidegebied komen naast weidevogels andere dieren en planten voor die kenmerkend zijn voor natte natuur. Een probleem is onder meer dat het veen 'verbrandt' als gevolg van lage waterpeilen en maïsteelt. Hierdoor daalt de bodem, verslechtert de waterkwaliteit en gaan de natuurwaarden achteruit. Het gaat om een complex vraagstuk waarbij het erg belangrijk is dat de Provincie sturing geeft en keuzes maakt. De Provincie moet dit trouwens toch al doen omdat zij binnenkort zelf moet beschrijven hoe zij de natuurgebieden met een Europese beschermingsstatus - waaronder veel veenweidegebieden goed gaat beschermen.
Ook ontbreekt het in het plan aan duidelijke normen en streefdoelen. De Provincie zet een in het vorige Provinciaal Waterplan uitgewerkt normenstelsel voor waterkwaliteit overboord, terwijl er nog geen nieuwe normen zijn geformuleerd. Zich verschuilend achter de Kaderrichtlijn Water, verschuift de Provincie het stellen van nieuwe normen naar de toekomst. Dit terwijl we nu al weten dat er juist vanwege die Kaderrichtlijn Water een grote opgave ligt om de waterkwaliteit te verbeteren. Verdroging van natuurgebieden is een probleem waarvoor concrete doelen ontbreken. Er wordt simpelweg verwezen naar het continueren van oud beleid, terwijl die in sommige delen van de provincie, zoals in Laag Holland, tot nu toe nauwelijks tot resultaten leidt.
De Provincie laat veel uitvoerende taken over aan anderen, zoals gemeenten en waterschappen. Op zich is dat goed, maar het is niet duidelijk hoe de Provincie gaat stimuleren en controleren dat het ook goed gebeurt. Een voorbeeld hiervan betreft het terugdringen van de vele riooloverstorten, die een belangrijke bijdrage leveren aan een slechte waterkwaliteit. In de huidige praktijk wordt hier niet genoeg vaart achter gezet door veel gemeenten. De Provincie mag wat de natuurorganisaties betreft strenger optreden richting deze gemeenten, bijvoorbeeld bij het toetsen van gemeentelijke rioleringsplannen, een wettelijke taak van de Provincie.
____________________________________
Het Natuurbeheerdersoverleg bestaat uit vertegenwoordigers van: Waterleidingbedrijf Amsterdam, IVN Consulentschap Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Milieufederatie Noord-Holland, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Staatsbosbeheer Directie West, Stichting Goois Natuurreservaat en Vereniging Natuurmonumenten regio Noord-Holland en Utrecht. In Noord-Holland werken deze organisties gezamenlijk aan het ontwikkelen en uitvoeren op het gebied van natuur en landschap.
/ /
/Voor meer informatie (