prof.dr. R.R. Ganzevoort
28.09.2005
Faculteit der Godgeleerdheid
aula
De hand van god en andere verhalen. Praktische theologie als theologie van de praxis
15:45
Prof.dr. Ganzevoort analyseert de bezwaren tegen de hand van God in het reclamespotje van Versatel en bespreekt aan de hand daarvan de rol van religie in de samenleving. Mensen bepalen zelf wat ze geloven en hoe ze dat doen. Ze worden daarbij minder beïnvloed door religieuze tradities en meer en meer ook door de media en commercie. Dat is niet zozeer een kwestie van secularisatie, want het religieuze verdwijnt niet. Het is een kwestie van deïnstitutionalisering.
Mensen spreken wel over de hand van God in hun leven. Sommigen doen dat gelovig, voor anderen is de hand van God een symbool voor gewapende strijd, en voor weer anderen is het een speelse uitdrukking. Dat levert conflicten op. Deze nemen toe, zowel in de samenleving, in de kerk, als in het persoonlijke levensverhaal van mensen. Het is de taak van theologen om de religieuze conflicten te verhelderen en zo bij te dragen aan een beter verstaan. Daar zit ook een ethische kant aan: juist de verhalen van mensen in de marge, 'slachtoffers van de geschiedenis', verdienen het om gehoord te worden.
Tenslotte gaat Ganzevoort in op de vraag of spreken over de hand van God niet altijd een vorm van zelfbedrog is. Als wij religie zelf vormgeven, is het dan juist om te spreken over Gods handelen? Of is het net als bij Maradona indertijd: een beetje de hand van God en een beetje de hand van Maradona? Theologie moet daarom altijd kritisch blijven.
Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:
dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting
T 020 59 85666
E communicatie@dienst.vu.nl
Voor meer informatie over activiteiten aan VUmc
T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl
Vrije Universiteit Amsterdam