Vergadering Gedeputeerde Staten 27 september 2005
Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 27 september 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.
Saneringsplan waterbodem Rietbaan bij Hendrik - Ido - Ambacht in 2006 gereed
In de vergadering van Provinciale Staten (PS) van december 2004 zijn een initiatiefvoorstel en een motie over de Rietbaan aangenomen. De motie gaat over bodemsanering van de Rietbaan en het initiatiefvoorstel over de realisatie van zoetwatergetijdennatuur in de Sophiapolder bij Hendrik - Ido - Ambacht. De Sophiapolder is onderdeel van de provinciale ecologische hoofdstructuur. In het kader van het project Deltanatuur zijn afspraken gemaakt om in de Sophiapolder een zoetwatergetijdengebied met meerdere instroommogelijkheden te krijgen. GS hebben een brief aan PS verstuurd waarin is aangegeven dat rapportage over de gewenste sanering van de waterbodem van de Rietbaan nog niet beschikbaar is. Rijkswaterstaat is opdrachtgever van het onderzoek naar de sanering. Het onderzoek wordt in oktober opgeleverd, in 2006 zal Rijkswaterstaat een saneringsplan opstellen en in 2007 is er binnen de begroting van Rijkswaterstaat geld beschikbaar voor de uitvoering.
Draaiboek smog vastgesteldGS hebben het draaiboek smog vastgesteld. In het draaiboek zijn de taken en acties beschreven die de betrokken provinciale directies, afdelingen en bureaus moeten verrichten voorafgaand, tijdens en na afloop van smogepisoden. Verder is de interactie met een aantal externe organisaties, zoals de DCMR Milieudienst Rijnmond, beschreven. In vergelijking met het voorafgaande draaiboek smog uit 1993 is het nieuwe draaiboek afgestemd op de huidige Europese regelgeving en het aantal te onderscheiden smogsituaties is verminderd van vijf naar drie. In de nieuwe smogregeling ligt de nadruk op informatievoorziening. Het draaiboek zal na vaststelling in de huisstijl worden opgemaakt en gedrukt. Daarna zal het draaiboek worden verspreid onder de betrokken directies, afdelingen en bureaus en de DCMR Milieudienst Rijnmond. Verder zal een procedure worden gestart om het draaiboek aan de minister van VROM, omliggende provincies en andere externe instanties aan te bieden.
Plan van aanpak na commissie STIPDe commissie onderzoek stagnatie infrastructurele projecten (STIP) heeft in een rapport haar onderzoeksverslag neergelegd. Daarbij is ook een aantal aanbevelingen gedaan. GS hebben nu een plan van aanpak aangeboden aan PS om iets met die aanbevelingen te gaan doen. Zo komt er een vaste, gestructureerde informatievoorziening naar provinciale staten. Verder komt er voor elk project een overeenkomst bij de overgang van planstudiefase naar realisatie. In zo'n overkomst, die met andere betrokken overheden wordt gesloten, komen in elk geval de financiële afspraken te staan. Een risicoanalyse vormt een vast onderdeel van een projectplan.
Natuurgebiedsplan Veenweiden-Midden Zuidplas vastgesteldGS hebben het natuurgebiedsplan Veenweiden-Midden Zuidplas vastgesteld. Met het plan wordt voor ruim 3600 hectare agrarisch gebied subsidie opengesteld voor de ontwikkeling van nieuwe natuur in Driebruggen, Boskoop, Krimpenerwaard, Lopikerwaard, Reeuwijk en in de Zuidplaspolder. Het plan is afgestemd met de lopende herinrichtingsplannen in zowel Reeuwijk, Zuidplas en Krimpenerwaard.In de begrensde gebieden kunnen grondeigenaren in aanmerking komen voor subsidie om agrarisch gebied in te richten voor natuur. Ook kunnen ze in aanmerking komen voor subsidie voor de functieverandering van landbouw naar natuur. Deze subsidie kunnen ze aanvragen bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het natuurgebiedsplan geeft ook de mogelijkheid om gronden te verkopen. De gronden worden dan ingericht en in de meeste gevallen overgedragen aan een natuurorganisatie.Het natuurgebiedsplan ligt ter inzage van 17 oktober tot en met 28 november 2005 bij de betrokken gemeenten en waterschappen en in het provinciehuis van Zuid-Holland. Tegen het natuurgebiedsplan kan beroep worden ingediend. Het plan is vanaf 17 oktober ook te downloaden via www.zuid-holland.nl onder Milieu, Natuur en Water > Terinzagelegging.
Coproducties met omroepenDe provincie Zuid-Holland heeft van 2003 tot 2005 een bedrag van ruim 900.000 euro uitgegeven aan producties voor (meestal regionale) televisie en radio. In 2004 zijn regels geformuleerd voor het omgaan met coproducties Daarin staat dat de redactionele vrijheid van de omroep moet worden gewaarborgd en duidelijk moet worden gemaakt dat de provincie financieel bijdraagt. Elk jaar ontvangen PS een overzicht van de coproducties Dit schrijft het college van GS in antwoord op vragen van de Statenleden Lamers (CDA) en Koop (PvdA). Bij de antwoorden is een overzicht gevoegd van de coproducties over de jaren 2003 - 2005.
Subsidies- De gemeente Hillegom ontvangt een Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing van 1.405.530,00 euro voor het project Wonen en Zorg.- Voor de bodemsanering van een bedrijventerrein in Liesveld (Koyo-terrein, Langerak) komt een subsidie beschikbaar van 225.302,00 euro.- Voor het educatieproject van het Holland Dance Festival Den Haag stelt het college van GS een subsidie beschikbaar van 40.000,00 euro.- Voor het Haagse project Multimediale mythen komt een subsidie beschikbaar van 100.000.00 euro.- Aan stichting BSB-West te Utrecht is een subsidie verleend van 190.281,00 euro voor het stimuleren en begeleiden van bedrijven op het gebied van vrijwillig bodemonderzoek van bedrijventerreinen.- Het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid (RPA) Rijnmond krijgt een subsidie van 48.366,00 euro voor het project Onderwijs-Arbeidsmarkt.
DwangsommenBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.In de onderstaande gevallen is een last onder dwangsom opgelegd:- Sauna Rozenburg te Rozenburg, omdat de waterkwaliteit het hele jaar niet is onderzocht.- Zwembaden De Kulk uit Vlaardingen en zwembad De Lansingh te Krimpen aan den IJssel, omdat er onvoldoende toezicht wordt gehouden.In het volgende geval is een last onder dwangsom opgeheven:- Zwembad De Haasbroek te Zoeterwoude.
Provincie Zuid-Holland