FNV

Staking bij Avebe is rechtmatig bepaalt rechter in kort geding

De staking voor werkzekerheid bij aardappelzetmeelconcern Avebe is rechtmatig. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald in een kort geding dat de werkgever had aangespannen.

FNV Bondgenoten is verheugd over de uitspraak. Avebe had geëist dat de vakbond de stakingsactie stopt. Maar de rechter in Groningen gaf de bond op alle punten gelijk. De staking is rechtmatig zijn en brengt Avebe niet onevenredig veel schade toe.

"Eigenlijk had ik ook niet anders verwacht", reageert vakbondsbestuurder Anja Dijkman. "We staan gewoon in ons recht als we willen staken voor werkgelegenheid. Dat heeft de rechter vandaag bevestigd."

De rechter oordeelde dat Avebe zelf de schade van de staking kan bepreken als het wat inschikkelijker zou zijn naar FNV Bondgenoten toe. Dijkman is blij dat de rechter die uitspraak heeft gedaan. "Wij hebben dat zelf ook altijd aangegeven. Avebe kan op elk moment de staking laten ophouden. Door gewoon met ons in onderhandeling te gaan. We zijn daar altijd toe bereid, mits binnen de kaders van ons ultimatum."

De rechter heeft verder in zijn motivatie aangegeven dat de staking geen exorbitante schade aan de aardappelboeren toebrengt. De beschuldiging van Avebe dat de stakers zich schuldig maken aan intimidatie en blokkades, vond hij niet aannemelijk gemaakt.

De staking bij aardappelzetmeelfabrikant Avebe begon vorige week maandag. Zaterdag kondigde het bedrijf aan de staking middels een kort geding te willen laten stoppen.

FNV Bondgenoten eist in zijn ultimatum ondermeer dat Avebe de 148 ontslagaanvragen intrekt. Ook wil de bond dat Avebe zijn eindbod voor een sociaal plan intrekt en een nieuw plan met de bond overeenkomt.

Avebe kondigde in april dit jaar een ingrijpende reorganisatie aan, die driehonderd mensen hun baan gaat kosten. FNV Bondgenoten zet grote vraagtekens bij de omvang van de operatie. Volgens de bond kan de personeelsreductie plaatsvinden zonder dat mensen gedwongen in de WW belanden.