Gemeente Utrecht
MEERJAREN PERSPECTIEF GRONDEXPLOITATIES 2005: VERWACHT RESULTAAT VERBETERD
Het verwachte positieve eindresultaat van het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties (MPG) per 1 juli 2005 is ¤14 miljoen. Dat is een flinke toename ten opzichte van het MPG van vorig jaar; toen was het verwachte eindresultaat ¤ 8 miljoen. Een en ander blijkt uit het MPG 2005, dat door het college van burgemeester en wethouders werd vastgesteld. Het MPG geeft een financieel overzicht van projecten die in de Utrechtse wijken worden gerealiseerd en waar de gemeente de grondexploitatie op voert. Het behandelt niet de grondexploitaties voor Leidsche Rijn en het Stationsgebied, waarover separaat wordt gerapporteerd. Naast een beter verwacht resultaat laat ook het verwachte eindsaldo van de reserve grondexploitatie een toename zien, van ¤ 1,5 miljoen vorig jaar naar ruim ¤ 9,9 miljoen nu. Ondanks de verbetering is de reservepositie nog altijd van dien aard dat voorzichtigheid met de financiën geboden blijft. De conclusie in het MPG is dan ook dat het weerstandsvermogen (de mate waarin niet geraamde financiële tegenvallers opgevangen kunnen worden) voor de grondexploitatieprojecten onverminderd te laag is.
In het MPG zijn 64 grondexploitatieprojecten opgenomen. Binnen de grondexploitatieprojecten in de Utrechtse wijken zullen de komende jaren circa 4.260 woningen worden gerealiseerd. Daarnaast bestaat het te ontwikkelen programma uit ruim 18.000 m2 winkels en horeca, 163.500 m2 bedrijfsruimte, 69.000 m2 kantoren en 65.500 m2 voor overige bestemmingen.
Door de grote verscheidenheid in omvang en fasering kunnen ook de financiële risico's van de projecten variëren. Die verschillen komen samen in het risicoprofiel, dat in dit MPG weer enigszins is afgenomen van 1,5 miljoen euro positief eind vorig jaar naar een saldo van 0,8 miljoen euro positief dit jaar..
Er zijn vijf belangrijke oorzaken te noemen voor de risico's die de grondexploitaties lopen. Zo schuilt een risico in de economische ontwikkeling, waardoor de afzet van bouwrijpe grond kan teruglopen. Ook tegenvallende verwervingskosten, met name in geval van bedrijfsverplaatsingen vormen een bedreiging voor de opbrengsten. Daarnaast kunnen onverwachte bodemvervuilingen leiden tot meerkosten en vertragingen. Datzelfde geldt ook voor bezwaar- en beroepsprocedures. Per definitie bestaat er een spanningsveld tussen gevestigde belangen en nieuwe ontwikkelingen en zullen belanghebbenden gebruik maken van hun democratisch recht om nieuwe ontwikkelingen tegen te gaan. Een laatste risico schuilt in de lange doorlooptijd die voor grondexploitatieprojecten gebruikelijk is. Dit kan leiden tot tussentijdse aanpassingen als gevolg van veranderde maatschappelijke ontwikkelingen en bestuurlijke inzichten.
Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, telefoon 030 286 10 15 of 06 250 327 39.