ECN



Petten /Bilthoven, 27 september 2005

MNP en ECN: Opslag CO kan bijdragen aan vermindering uitstoot

Ondergrondse opslag van het broeikasgas CO kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de wereldwijde uitstoot hiervan. Samen met maatregelen als energiebesparing en alternatieven voor fossiele brandstoffen, kan zo de verandering van het klimaat een halt worden toegeroepen. Dat blijkt uit een rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat tot stand kwam onder leiding van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) en Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

IPCC, het wetenschappelijke orgaan voor klimaatverandering van de Verenigde Naties, bracht het rapport "Carbon Dioxide Capture and Storage" vandaag uit. Het rapport gaat over de technologie waarmee CO afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen, kan worden afgevangen en opgeslagen in lege gas- of olievelden, kolenlagen, diepe zoutwaterreservoirs, minerale gesteenten en in oceanen.

Behalve dat het helpt in de strijd tegen klimaatverandering, maakt opslag van CO bovendien de kosten van maatregelen voor het terugdringen van broeikasgassen op termijn ten minste 30% goedkoper. De mondiale ondergrondse opslagcapaciteit voor CO is groot genoeg om de gehele huidige werelduitstoot van CO voor minstens tientallen jaren op te bergen. Bij zorgvuldige selectie van de ondergrondse reservoirs en toepassing van de beste technieken, zijn de risico's van lekkage klein. CO kan ook worden opgeslagen in oceanen, maar dat kan schadelijke gevolgen hebben voor de daarin levende organismen.

De Nederlandse overheid beschouwt 'schoon fossiel' (dwz. gebruik van fossiele brandstoffen zonder dat CO in de atmosfeer komt) als een van de drie sporen van het nationale klimaatbeleid. Andere sporen zijn energiebesparing en hernieuwbare energiebronnen. In de recent verschenen Miljoenennota stelt het Kabinet extra middelen ter beschikking voor de omslag (transitie) naar een duurzame energievoorziening, waaronder ook een demonstratieproject voor CO ­ -opslag. De Nederlandse elektriciteitssector heeft al aangeboden om te investeren in een dergelijk demonstratieproject.

Elektriciteitscentrales en de grootschalige industrie zijn de voornaamste bronnen waar CO in eerste instantie zou kunnen worden afgevangen. Om CO -opslag wereldwijd commercieel aantrekkelijk te maken is het nodig dat er een prijs wordt betaald voor de uitstoot van CO

CO -afvang, transport en opslag gaan ook gepaard met aspecten als veiligheid, gezondheid, milieu, en juridische kwesties. CO is in hoge concentraties giftig. Het rapport gaat ook in op de risicos van lekkage uit CO -opslagreservoirs en op de manieren om die risicos klein te houden.

EINDE BERICHT

Noten voor de redactie

· Een achtergronddocument bij dit persbericht is te vinden op http://www.mnp.nl/.

· Informatie over IPCC en een presentatie van de persconferentie: http://www.ipcc.ch/.

· Informatie over ECN: http://www.ecn.nl/.

· Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Harold IJskes, persvoorlichter Energieonderzoek Centrum Nederland, telefoon 0224-564050, e-mail ijskes@ecn.nl. Of met Wilbert Ransz, persvoorlichting Milieu- en Natuurplanbureau, telefoon 030-2743033, e-mail wilbert.ransz@mnp.nl .

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Postbus 1, 1755 ZG Petten, tel. 0224 56 4949, info@ecn.nl