INLIA


Uitkering ook voor 'illegale' kinderen 27/09/2005

Op 8 augustus 2005 heeft de voorzieningenrechter van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) uitgesproken dat ook kinderen van illegalen recht hebben op een uitkering op basis van het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK).

De Stichting INLIA heeft zich in het verleden al in vele procedures beroepen op het IVRK, maar de vreemdelingenrechter kende vaak geen werking toe aan dit verdrag. De CRvB doet dit nu wel.

In haar uitspraak van 8 augustus heeft de voorzieningenrechter van de CRvB aangegeven dat bij de totstandkoming van de Koppelingswet in juli 1998, waardoor een aantal categorieën vreemdelingen werd uitgesloten van voorzieningen, onvoldoende rekening is gehouden met het IVRK.

Als gevolg van de uitspraak van de voorzieningenrechter kan er voor kinderen van vreemdelingen die van voorzieningen zijn uitgesloten, een aanvraag voor een uitkering bij de gemeentelijke Sociale Dienst worden ingediend. In eerste instantie gaat het om een bedrag van ongeveer 230, ongeacht het aantal kinderen. Vele gemeenten hebben inmiddels aangegeven over te zullen gaan tot betaling van deze uitkering, ondanks het feit dat er nog in de bodemprocedure moet worden beslist. De uitspraak in de bodemprocedure wordt eind oktober 2005 verwacht. Te zijner tijd zullen wij u hierover verder informeren