Ingezonden persbericht
Persbericht
Brede steun van overheden en bedrijven
voor nieuw project in regio Arnhem
Energie- en Milieutechnologie moet
honderden nieuwe banen opleveren
Het nieuwe Energie- en Milieutechnologieproject, kortweg EMT-project genaamd, moet de komende jaren in de regio Arnhem honderden nieuwe arbeidsplaatsen opleveren. Het project is een initiatief van de Arnhemse stichting KIEMT. Belangrijke overheidspartners zijn de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem.
Op maandag 26 september is het project officieel van start gegaan. Binnen dit project maakt een groot aantal gerenommeerde organisaties binnen de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven zich sterk om van de regio Arnhem hét centrum voor energie- en milieutechnologie (EMT) te maken. Samen geven zij een belangrijke impuls aan de economische groei in de regio.
Verwacht wordt dat de sector energie- en milieutechnologie de komende jaren sterk zal groeien. Enerzijds door meer aandacht voor technologieën en werkwijzen die de milieubelasting en het energiegebruik sterk reduceren; anderzijds zijn er binnen de sector ontwikkelingen gaande die extra mogelijkheden voor commerciële toepassing van energie- en milieutechnologie bieden.
De regio Arnhem neemt op het gebied van energie -en milieutechnologie (EMT) een belangrijke plaats in door de aanwezigheid van bedrijven als KEMA, Nuon, Essent, Arcadis, DGMR en TenneT. De provincie Gelderland en de gemeente Arnhem merken de sector energie & milieu aan als een sector die een belangrijke impuls kan geven aan groei in de regio Arnhem. Het stimuleren van innovatief ondernemerschap wordt hierbij gezien als een belangrijk instrument. De kosten van het project worden gelijkelijk gedragen door private en publieke partijen
Werkgelegenheid
De stichting KIEMT en de verschillende partners verwachten dat zich door toedoen van het project de komende drie jaar minimaal 18 nieuwe bedrijven in de regio Arnhem vestigen. Qua werkgelegenheid streeft het project naar ongeveer 150 directe- en ca. 350 indirecte arbeidsplaatsen. De beoogde looptijd van het EMT-project is drie jaar. Na het eerste jaar vindt evaluatie van het project plaats en wordt besloten over de voortzetting.
Het EMT-project richt zich op spin-offs die voortkomen uit kennisdragende bedrijven of kennisinstellingen en overige startende c.q. doorstartende bedrijven binnen de sector energie- en milieutechnologie. Deze spin-offs en bedrijven kunnen binnen het EMT-project profiteren van een aantal faciliteiten waardoor zij zich versneld kunnen ontwikkelen: managementondersteuning, kennisoverdracht, relatienetwerk, communicatieondersteuning en huisvesting. Deze diensten worden aangeboden door de deelnemende participanten binnen het netwerk.
Deelnemers
De participanten van het 'eerste uur' zijn: KEMA, de gemeente Arnhem en de Stichting Arnhems Ondernemerscentrum (AOC). Daarnaast neemt een groot aantal bedrijven uit de EMT- en dienstverlenende sector deel aan het project. Bij de start van het project in september 2005 participeerden de volgende EMT-bedrijven: Arcadis, Akzo Nobel, AVR-Avira, Cumae, DGMR, Essent, IF-Technology, Hydrogen Network Enterprise, Nuon, Syncera De Straat, Vitens en Waterschap Rijn IJssel. De (door)startende EMT-bedrijven kunnen een beroep doen op de dienstverlening van: Actorion Communicatie Adviseurs, Dirkzwager Advocaten en Notarissen, Doen Participaties, G310, GIBO Groep Accountants en Adviseurs, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Justion Adviesgroep, Markube, Rabobank Arnhem e.o., Strijbosch Thunnissen Makelaars en TCN Property Projects.
--- einde bericht ---
Noot voor de redactie (
Ingezonden persbericht