Greenpeace voert actie bij start vergadering Atoomagentschap in Wenen

"Nucleaire waakhond IAEA bevordert nucleaire proliferatie"

26 september 2005

Stralingsexpert, Rianne Teule, biedt het Amerikaanse civiele gezag in Irak, Paul Bremer, een container met gevaarlijk radioactief materiaal aan. Greenpeace wil Bremer ervan overtuigen, dat het Irakese volk gevaar loopt en dat hij het internationaal atoomagentschap (IAEA) toestemming moet geven, Irak te ontsmetten.

Stralingsexpert, Rianne Teule, biedt het Amerikaanse civiele gezag in Irak, Paul Bremer, een container met gevaarlijk radioactief materiaal aan. Greenpeace wil Bremer ervan overtuigen, dat het Irakese volk gevaar loopt en dat hij het internationaal atoomagentschap (IAEA) toestemming moet geven, Irak te ontsmetten. Vergroot foto

Wenen, Oostenrijk -- Bij de opening van de jaarlijkse vergadering van het Internationaal Atoomagentschap IAEA in Wenen, protesteert Greenpeace International tegen de dubieuze rol van het IAEA bij het probleem van nucleaire proliferatie. Door 'vreedzaam gebruik' van kernenergie te promoten draagt de nucleaire waakhond IAEA zelf bij aan de verspreiding van kernwapens. Greenpeace wil dat de IAEA zich alleen nog maar richt op het controleren en veiligstellen van al bestaande gevaarlijke nucleaire materialen en technologie. Veertig actievoerders hebben op het VN-gebouw in Wenen een spandoek opgehangen met de tekst "IAEA = NUCLEAR POWER = NUCLEAR BOMBS". Voor de ingang hebben actievoerders kernwapens neergezet met dezelfde boodschap.

Kernenergie is niet alleen vervuilend, gevaarlijk en duur, maar produceert ook nog eens de grondstoffen voor kernwapens. Ook Dr. ElBaradei, hoofd van de IAEA, erkent dat 35 tot 40 landen met kernenergie binnen korte tijd in staat zijn een kernwapen te produceren. Toch is één van de kerntaken van de IAEA om kernenergie voor vreedzame toepassingen te bevorderen. Hierdoor is het probleem van verspreiding van nucleaire technologie en kernwapens alleen maar verergerd.

De IAEA kan alleen een echte nucleaire waakhond zijn wanneer een einde komt aan de schizofrenie in zijn takenpakket. De promotie van kernenergie moet dan ook uit de IAEA-takenlijst worden geschrapt. Om verdere escalatie van de crisis rond Iran te voorkomen, roept Greenpeace regeringsleiders op in te zetten op een diplomatieke oplossing in het Midden Oosten. Alleen een einde aan alle `vreedzame' kernenergieprogramma's, vernietiging van kernwapens en grootschalige inzet op gebruik van duurzame energie verzekert een einde een nucleaire proliferatie.

Contact informatie


---

Mariette van Schaik, Greenpeace persvoorlichting, 06-2503 1012 Dr. Rianne Teule, Greenpeace campagneleider klimaat en energie, 06-5206 2973