Ingezonden persbericht


Persbericht: Wilde Weide Kaas ŽStreekproduct van het Jaar 2005Ž

Winnaars in 4 productcategorieën bekend gemaakt

De Wilde Weide Kaas uit het Groene Hart, is uitgeroepen tot algemeen winnaar van de verkiezing van Streekproduct van het Jaar 2005. De Wilde Weide Kaas is een biologische boerenkaas die wordt gemaakt op 2 kaasboerderijen: Zuivelboerderij Landlust van de familie van Gaalen in Alphen aan den Rijn en Kaasboerderij De Eenzaamheid van de familie Van Schie uit Warmond. De jury roemde de kaas om haar uitgelezen smaak en de voortreffelijke presentatie.

De verkiezing van Streekproduct van het Jaar wordt georganiseerd door de stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN), in samenwerking met aangesloten regionale organisaties. Dit jaar zijn 23 producten voorgedragen voor de verkiezing van Streekproduct van het Jaar. De producten zijn genomineerd in 4 categorieën: kazen, vleeswaren, verwerkt fruit en smaakmakers.

Een deskundige jury heeft de producten beoordeeld op smaak, kwaliteit en uitstraling. In iedere categorie is een winnaar gekozen; uit de vier winnaars is vervolgens 1 algemeen winnaar gekozen. De uitslag van de verkiezing is dinsdag 27 september door Pieter Krabbendam, voorzitter van SPN, bekend gemaakt tijdens de Kaas- en Delicatessenbeurs in Houten.

De jury heeft de volgende producten tot winnaar uitgeroepen in hun categorie:


. Productgroep Kaas: WILDE WEIDEKAAS uit het Groene Hart De Wilde Weide is een biologische boerenkaas uit het Groene Hart. De kaas wordt door 2 kaasboeren gemaakt, die onderling afspraken hebben gemaakt over de kwaliteit en etikettering.


. Productgroep Vleeswaren: LIVACOPPA uit Limburg Een vleesproduct gemaakt van het Livar Kloostervarken uit Limburg. Livar (Limburgs Varken) is een initiatief van een aantal varkenshouders. De varkens worden gevoerd met granen uit de eigen streek.


. Productgroep Verwerkt Fruit: CRANBERRYSIROOP uit het Waddengebied De cranberrysiroop is afkomstig van Cranberry Skylge uit Formerum op Terschelling. De siroop wordt gemaakt van wilde cranberries en rietsuiker.


. Productgroep Smaakmakers: ZEEKRUIDENMOSTERD uit het Waddengebied De zeekruidenmosterd wordt op de markt gebracht door Sint Donatus van Texel. Door de toevoeging van kruiden van de zoute kwelders (zeeaster en zeekraal) krijgt de mosterd haar bijzondere smaak.


---

Voor informatie over de verkiezing kunt u zich wenden tot:

Streekeigen Producten Nederland
René de Bruin 0317 420224 / 06 51286088
www.erkendstreekproduct.nl

De jury bestond uit de volgende personen:

. Jan Schouten, voorzitter Kaas en Delicatessen, vakcentrum levensmiddelen
. Diny Schouten, culinair publiciste

. Rob Faas, chefkok Langerhuize Amstelveen


---- --