Gemeente Bussum

Gemeente praat met inwoners over toekomst


Voor de zomer heeft de gemeente een oproep gedaan in de verschillende media om te brainstormen met het college over de toekomst van Bussum. Een dertigtal betrokken inwoners van Bussum heeft hierop gereageerd en bezocht de brainstormavond op 21 september.

Het doel van de avond was om te horen wat er onder de inwoners leeft en frisse ideeen over de toekomst van de inwoners van Bussum boven tafel te krijgen. Waar moet de gemeente op letten, welke rol moet de gemeente daarin krijgen en welke rol is er voor de inwoners weggelegd?

Eerst even een korte achtergrond: In 1992 is de toekomst van Bussum geprobeerd in beeld te krijgen in de nota Bussum 2015. Deze nota behandelde de volgende vragen: Welke ontwikkelingen en knelpunten zijn op langere termijn te verwachten? Wat is de positie van de gemeente daarin? Wat zijn belangrijke doelstellingen die voor de toekomst in het oog gehouden moeten worden? Er bleek al snel dat ontwikkelingen op het gebied van economische zaken en werkgelegenheid, welzijn, onderwijs, ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer, milieu en groen van belang waren voor de toekomst van Bussum. De nota werd een toekomstverkenning op hoofdlijnen, met als doel dat zij richting zou kunnen geven aan diverse plannen.

Na de maaltijd waarbij de discussie over de toekomst er uit moet zien al oplaaide, nodigde de gespreksleider de aanwezigen uit te discussiëren over de identiteit van Bussum en over de vraag wat voor soort overheid de gemeente zou moeten zijn. Daarna werd levendig gediscussieerd over het voorzieningenniveau, de infrastructuur (verkeer), economie, leefbaarheid, de vergrijzing en hereniging met Naarden.

Wat er met name onder de aanwezigen leefde, was dat het potentieel, creativiteit en veelzijdigheid dat in Bussum bestaat, beter moet worden benut. Koester de veelzijdigheid, breng jong en oud samen, en denk verder dan de gebaande paden. Zorg dat de gemeente inspireert, meedenkt en stimuleert, maar laat een groot deel van de verantwoordelijkheid aan de inwoners over. Men zag Bussum voornamelijk als een woongemeente waarbij er gewerkt moet worden aan de samenhang tussen de wijken.

Burgemeester Milo Schoenmaker stelde vast, dat het voltallig aanwezige en alleen luisterende college geïnspireerd is geraakt door de betrokkenheid en de aangedragen ideeën. Wellicht is er een verdere rol van het burgerpanel tijdens de ontwikkeling van de toekomstvisie weggelegd.

Met de inbreng van de brainstormgroep evalueert de gemeente haar beleidsplan Bussum 2015 en probeert daarbij een doorkijk te maken naar het jaar 2015 en verder. De bouwstenen voor het nieuwe plan worden momenteel ontwikkeld en het nieuwe plan wordt volgend jaar door de nieuwe gemeenteraad vastgesteld.