Ingezonden persbericht


NEWS++++NEWS++++NEWS++++NEWS++++NEWS++++

Marokkanen vertellen juist wel hun pincode door

De website van P+ heeft vandaag een opmerkelijke onthulling. Marokkanen en Ghanezen in Nederland geven met opzet de 'geheime' pincode van hun bankpas door. Sterker nog: ze sturen zelfs hun pinpasje op naar hun familie in Marokko en Ghana. Sinds daar 'flappentappers' zijn geïnstalleerd, is het opnemen van geld de goedkoopste en makkelijkste manier geworden om hun families in het thuisland te onderhouden.

Dit ontdekte Thierry Sanders van het NCDO-programma Business in Development. Hij baseert deze bevinding op de eerste onderzoeksresulaten naar het belang van geldovermakingen vanuit Nederland voor de economische ontwikkeling in arme landen. In totaal gaat het nu al om 600 miljoen euro per jaar. Op dinsdag 25 oktober wordt het volledige rapport bekend gemaakt tijdens een BID-seminar in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

Migranten die hun familie willen ondersteunen, maken meestal gebruik van speciale overboekingskantoren voor geld, zoals Western Union. Bij deze wereldmarktleider kan op veilige manier een som geld worden overgemaakt naar een kantoor elders in de wereld. Voor de service moet wel een vergoeding worden betaald: voor een bedrag van 250 euro wordt 20 euro in rekening gebracht. En dat maakt de vergoeding van 5 euro voor een opname met de pinpas financieel een stuk voordeliger.

In alle westerse landen wonen inmiddels grote groepen immigranten die nog steeds hun familie thuis ondersteunen. Zuidamerikaanse landen hebben om deze reden op dit moment last van de gevolgen van Katrina en Rita, omdat hun familie in de Verenigde Staten even andere zorgen aan het hoofd heeft. In Nederland wordt zelfs wel eens gekscherend gezegd dat de Surinaamse economie is gebaseerd op het geld dat vanuit Nederland naar familie wordt verstuurd (in werkelijkheid is het goed voor een-derde van het economische geldverkeer).

Het is om deze reden dat 'gewone' banken geïnteresseerd raken in deze markt. Thierry Sanders stelt dat ook Nederlandse banken zich op de markt van geldovermakingen gaan begeven. Tegen P+: ³Je hebt vandaag geen kantoren meer nodig. Gewone flappentappers kunnen als distributienetwerk functioneren. De Rabobank is al aan de slag gegaan om deze markt te ontwikkelen. De bank onderzoekt zelfs of het mogelijk is om speciale bankpasjes uit te geven. Daarbij is het juist de bedoeling om de geheime code aan familieleden in arme landen door te geven. Er wordt wel gedacht aan het instellen van een 'taplimiet', zodat niet het hele banksaldo geplunderd kan worden.²

Cijfers over de omvang van de totale transacties vanuit Nederland worden op dit moment door de Consumentenbond verzameld en op het BID-seminar gepresenteerd. Op de website van NCDO-BID is een aanmeldingsformulier te vinden voor dit seminar, waarvan P+ de mediapartner is. Ook is er een uitgebreide lijst met links te vinden, waaruit blijkt dat alle grote wereldorganisaties en ­banken op dit moment beleid formuleren. Het is duidelijk geworden dat geldovermakingen vele malen belangrijker zijn voor het ontwikkelingen van markten in arme landen dan bijvoorbeeld het microkrediet, dat nu als het grote succes wordt gezien. Het bedrag aan overboekingen (ruim 100 miljard dollar) overstijgt zelfs het wereldwijde budget aan ontwikkelingshulp (70 miljard dollar).

Zie: http://www.p-plus.nl

En: http://www.businessindevelopment.nl/article-1012.6685.html

Voor verdere informatie:

Hoofdredacteur Jan Bom van P+: 06-27153000

Thierry Sanders, NCDO-Business In Development: 06- 270 489 08