Dienstenbond CNV

GPR: onderhandelingen zijn gestart Wijzigingen pensioenregeling PR prioriteit
27-09-2005

Voor de zomer zijn bonden met GPR in een felle discussie rond pensioenen beland. We nemen u graag even mee terug in de tijd. Wat was er ook al weer aan de hand? En geven vervolgens aan waar we staan en hoe we verder gaan.

Voorgeschiedenis
Op 13 april hebben de vakbonden een principeakkoord gesloten voor zowel de CAO Getronics, als voor de CAO PinkRoccade. Het onderwerp pensioenen is in beide akkoorden specifiek benoemd als onderwerp in het kader van een zo snel mogelijk te bespreken gezamenlijke GPR-CAO.

Wij hebben zoals gebruikelijk de protocollen ter stemming aan onze leden voorgelegd. En een ruime meerderheid van de leden heeft ingestemd.

Op 29 juni deelde de directie van GPR ons plotsklaps mee dat de PinkRoccade pensioenregelingen worden beëindigd en de SVG-regeling wordt aangeboden. Gezien eerdere afspraken waren wij zeer geschokt door dit eenzijdige besluit. GPR betoogde echter deze weg bewust te bewandelen, omdat men dat juridisch zou mogen. Wel benadrukte men bereid te zijn overgangsmaatregelen met bonden af te sluiten. Wij hebben onze leden geïnformeerd dat GPR verhoudingen met bonden op scherp zet. Het tumult kwam ook de media ter ore, waarna GPR de bonden uitnodigde voor een spoedbijeenkomst op 7 juli.

Tijdens deze bijeenkomst hebben wij voorwaarden gesteld om het geschade vertrouwen te kunnen herstellen: bonden gaven aan invloed te willen op inhoud & uitvoering van de SVG-regeling. Daarna hebben wij u geïnformeerd. Onze leden hebben wij laten weten dat de kou nog niet uit de lucht was, omdat GPR onvoldoende concrete toezeggingen had gedaan.

Pas op 8 september is er weer overleg geweest tussen bonden en GPR. Inmiddels is de onderhandelingsdelegatie aan GPR-zijde drastisch vernieuwd, onder voorzitterschap van integratiemanager Gerrit Oosterhof. Ondanks tal van mooie woorden was de belangrijkste boodschap toch dat GPR er nog steeds niets voor voelde bonden invloed te geven op de SVG-regeling. Het werd ons helder dat de nieuwe onderhandelingsdelegatie gevoed diende te worden met het verleden. Dat hebben wij gedaan, waarna het overleg is voortgezet op 14 september. Tijdens dit overleg heeft GPR aangegeven onder voorwaarden akkoord te kunnen gaan met het opnemen van de hoofdlijnen van de SVG-regeling in de CAO. Men benadrukte dat dit voor Getronics een enorme stap is.

De voorwaarden zijn dat bonden bereid zijn:

1) de SVG-regeling onaangetast te laten;
2) de nog af te spreken overgangsmaatregelen voor de PR-populatie te koppelen aan de beoogde PR-pensioenregeling (geïndexeerde middelloonregeling, 63 jaar);

3) de iCOR te adviseren niet negatief te adviseren op de activa/passiva transactie.

Vervolg
Op 15 september hebben de kaderleden van de gezamenlijke vakbonden bij elkaar gezeten om over deze problematiek te praten. De uiteindelijke uitkomst was dat we met voorwaarde 1 akkoord kunnen gaan.

Voorwaarde 2 ligt lastiger omdat we niet precies weten waar we het op individueel niveau over hebben (ga ik er individueel nu op vooruit, achteruit of blijft mijn pensioenregeling qua uitkomst ongeveer hetzelfde?). Weliswaar weten we dat de beoogde PR-regeling niet zo goed zou kunnen zijn als de bestaande SPPR-regeling. Het was immers niet voor niets dat we die moesten afbouwen.

Voorwaarde 3 ligt niet op het bordje van de vakbonden. Wel zien we een duidelijke koppeling tussen de adviesaanvraag over de activa/passiva transactie en de overgangsmaatregelen voor een nieuwe pensioenregeling. Vandaar dat we richting de iCOR zullen aangeven dat, als er goede overgangsmaatregelen getroffen zijn, er geen belemmeringen zijn om niet neutraal/positief te adviseren.

Vervolgens zijn we op 20 september weer gaan overleggen met de directie van GPR. Uitkomst is dat we de onderhandelingen daadwerkelijk gaan starten onder een aantal voorwaarden. Twee daarvan zijn cruciaal:


1) Aan het eind van het onderhandelingstraject gaan we terug naar onze leden. Zij moeten aangeven of zij de uitkomst kunnen onderschrijven. Dat kan uiteraard alleen als ieder lid op individueel niveau weet wat de wijzigingen in de pensioenregeling (inclusief overgangsregelingen) voor hem of haar betekent. Iedere medewerker (van oud PR) ontvangt een overzicht met daarop de uitkomst van 3 verschillende pensioenregelingen (de huidige pensioenregeling bij PinkRoccade, de beoogde middelloonregeling met een pensioenleeftijd van 63 jaar en de (werkelijke) SVG-regeling inclusief te nemen overgangsmaatregelen). Als de leden daarmee instemmen, is de nieuwe pensioenregeling inclusief overgangsmaatregelen een feit.


2) De bestaande pensioenregelingen lopen door totdat er een nieuwe pensioenregeling is. Echter, de uiterste overgangsdatum is 31 december 2005.

En nu?
Op 3 en 5 oktober gaan we verder praten over de nieuwe pensioenregeling inclusief te nemen overgangsmaatregelen. Ook wordt gesproken over de verschillende pensioenfondsen en hoe hiermee om te gaan. Verder wordt de SVG-regeling opgenomen in de nieuwe CAO die voor heel GPR gaat gelden.

Al met al een gigantische klus die voor het eind van het jaar moet worden afgerond. Vandaar dat wij ons richten op afronding van de pensioenregeling op 1 december die we vervolgens voor leggen aan de leden. Half december kan dan de uitslag bekend zijn.

Overigens zijn we er daarmee nog niet. Als we klaar zijn met de pensioendiscussie, volgt de rest van de arbeidsvoorwaarden. We streven naar één nieuwe GPR-CAO. Dat betekent dat voor beide bloedgroepen, zowel PinkRoccade als Getronics, verdere wijzigingen op stapel staan.

Informatie?
De komende periode wordt u regelmatig geïnformeerd over de stand van zaken. Indien u vragen of opmerkingen heeft, kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055 577 26 40) of per mail (w.burggraaf@cnvdibo.nl).