Verbond van Verzekeraars

Sterkere positie klager leidt tot juridisering

Minister De Geus wil de positie van werknemers met een klacht over (seksuele) intimidatie op het werk versterken. Onlangs heeft hij een wetsvoorstel om het verbod op (seksuele) intimidatie op te nemen in de Wet gelijke behandeling en het Burgerlijk Wetboek naar de Tweede Kamer gestuurd. Het Verbond wijst erop dat de wetswijziging leidt tot een verzwaring van de werkgeversaansprakelijkheid en daarmee tot een fikse juridisering.

De Geus, die overigens ook namens Donner en Pechtold het wetsvoorstel indiende, baseert zich op Europese regelgeving, waarin een verbod geldt voor discriminatie op grond van geslacht. Door deze zogenoemde antidiscriminatierichtlijn wordt iemand die een beroep doet op het discriminatieverbod beter beschermd. Een rechter kan bij een klacht namelijk beslissen dat de bewijslast verschuift naar de beschuldigde partij. Als dat inderdaad gebeurt, betekent het dat de werknemer niet hoeft te bewijzen dat de (seksuele) intimidatie heeft plaatsgevonden, maar is het aan de werkgever om te bewijzen dat dit niet het geval is.

Juridisch gehakketak
Het wetsvoorstel kán leiden tot heel veel rechtszaken, benadrukt beleidsmedewerker Herman Mulder van het Verbond. In Engeland is vergelijkbare wetgeving ingevoerd en die heeft geresulteerd in een verveelvoudiging van klachten. Weliswaar kon de werkgever zich in het merendeel van de gevallen disculperen, maar vaststaat dat deze wetgeving zal leiden tot juridisch gehakketak en dat gaat veel geld kosten.
Apart punt volgens Mulder is, dat die juridisering zaken op de spits drijft. Formele beschuldigingen, en daar gaat het hier om, hebben sowieso een negatieve invloed op de werksfeer. Om dat te voorkomen, hebben veel bedrijven interne regelingen met betrekking tot ongewenst gedrag ingevoerd, bijvoorbeeld door de aanstelling van vertrouwenspersonen. Als het goed is werkt dat preventief, juist op deze risicos. Bovendien wordt op die informele manier het veilige werkklimaat ook gegarandeerd.

Verzekeringsdekking
Mulder sluit niet uit dat het wetsvoorstel consequenties kan hebben voor de verzekeringsdekking. In tegenstelling tot de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) is op veel AVBs (Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven)
werkgeversaansprakelijkheid voor schade door onveilig gedrag op de werkvloer (nog) niet uitgesloten. En daar gaat het hier dus om. De Geus wil het wetsvoorstel zo snel mogelijk van kracht laten worden, maar het Verbond zal de betrokken ministeries en de Tweede Kamer nadrukkelijk wijzen op de nadelige effecten.

Verzekerd!, september 2005