Gemeente Ede

nummer 196 / Ede, 27 september 2005

Haalbaarheidsonderzoek naar Kulturhus Wekerom.

De gemeente Ede gaat onderzoeken of een Kulturhus in Wekerom financieel en inhoudelijk haalbaar is. In een kort tijdbestek van ruim drie maanden moet duidelijk worden of een Kulturhus in Wekerom kan worden gerealiseerd.

Een Kulturhus is een gemeenschapsvoorziening nieuwe stijl. Een Kulturhus combineert voorzieningen op het gebied van welzijn, zorg, educatie en cultuur. Een combinatie met commerciële functies zoals een bank of een winkel is ook mogelijk. Hoofdzaak is dat er een voorziening komt die onderdak biedt aan functies die van belang zijn voor het dagelijkse functioneren van de samenleving in Wekerom. De provincie Gelderland onderschrijft het belang van een Kulturhus in de kleine kernen en dorpen en wil de ontwikkeling ervan met subsidie stimuleren.
Daarmee is een Kulturhus één van de antwoorden een drietal problemen in Wekerom.
In de eerste plaats constateert men in Wekerom dat de jonge mensen niet in het dorp kunnen blijven wonen. Er zijn te weinig en ook betaalbare woningen. Mensen van buitenaf kopen veel van de beschikbare dure woningen. Jonge Wekerommers trekken weg. Hierdoor dreigt het dorp te vergrijzen. In de tweede plaats constateert men dat door de vergrijzing steeds meer zorgbehoevende ouderen in Wekerom wonen die eigenlijk een kleiner huis of appartement willen al dan niet gecombineerd met ambulante zorg. Het ontbreekt in Wekerom aan een vorm van wonen met zorg. In de derde plaats dreigt het (sociale) leven in het dorp te verschralen doordat allerlei voorzieningen op den duur verdwijnen. De jonge generatie, de dragers van deze voorzieningen, trekken weg naar bijvoorbeeld Ede of Barneveld. Alle geruime tijd is de werkgroep Wekerom-welzijn-wonen-educatie-zorg (Wwwez) actief. Hierin zijn verschillende instellingen en groeperingen vertegenwoordigd. De werkgroep wil betaalbare woningen voor jonge Wekerommers beschikbaar krijgen en voor de ouderen mogelijkheden om wonen te combineren met zorg. De levendigheid tussen de verschillende leeftijdsgroepen wil zij verhogen door middel van een Kulturhus. Ook de gemeente is al geruime tijd betrokken bij de werkgroep. Dit heeft er toe geleid dat binnen het nieuwe structuurplan voor Wekerom al rekening is gehouden met de ontwikkeling van een Kulturhus op het dorpsplein. Maar of een Kulturhus ook gerealiseerd kan worden zowel inhoudelijk als ook financieel vergt nog gedegen onderzoek. De gemeente Ede neemt hierin nu het voortouw.

---