Provincie Flevoland



Koningin Beatrix maakt kennis met jong en oud in Flevoland

H.M. Koningin Beatrix maakt tijdens haar bezoek aan de provincie Flevoland op dinsdag 27 september a.s. kennis met jong en oud in Flevoland. De komst naar Flevoland is het achtste bezoek dat Hare Majesteit aflegt in verband met haar 25-jarig regeringsjubileum. De koningin is te gast op drie locaties in de provinciehoofdstad van Flevoland, Lelystad.

Het regeringsjubileum van Koningin Beatrix valt samen met het 25-jarig bestaan van de gemeente Lelystad. Lelystad is daarom bijzonder verheugd dat Hare Majesteit juist in dit jubileumjaar de stad met een bezoek vereert. In Lelystad bezoekt de Koningin Lelystad Haven en het Museumkwartier. Het bezoek wordt afgesloten in de replica van het stationgebouw Schiphol 1928 bij het Aviodrome op Luchthaven Lelystad.

Jong en oud: ontwikkeling en traditie

Centraal thema van de dag is de binding tussen jong en oud in Flevoland. Flevoland is een jonge provincie met een jonge provinciehoofdstad en de jongste bevolkingsopbouw van Nederland, maar tegelijk maken ook traditie en historie deel uit van het cultureel erfgoed van het Nieuwe Land. In alle programmaonderdelen is het jonge en oude van Flevoland zichtbaar om Hare Majesteit te tonen dat de verbinding tussen ontwikkeling en traditie Flevoland tot een heel bijzonder gebied maakt. Het bezoek op 27 september vindt plaats van 13.00 tot 17.00 uur. De Koningin arriveert in Lelystad Haven, het voormalige werkeiland waar de aanleg van de dit jaar jubilerende provinciehoofdstad begon. In het voormalige gemeenschapshuis De Lange Jammer heeft de Koningin een gesprek met het college van Gedeputeerde Staten over recente ontwikkelingen in de provincie.

Pioniers van het eerste uur

Daarna is het tijd voor een korte wandeling over het voormalige werkeiland. De Koningin bezoekt een pioniersechtpaar dat vanaf het eerste begin in 1953 op het werkeiland woont. Zij hebben de houten arbeiderswoningen op Lelystad Haven nooit verlaten en zullen de Koningin in hun eigen woonkamer over hun heden en verleden vertellen. Van Lelystad Haven vaart de Koningin met de Stedemaeght, een driemaster van de Hanzestad Compagnie, naar de Bataviahaven. Op dit schip spreekt zij met nog een aantal oud-medewerkers van de Dienst Zuiderzeewerken en het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeer Polders, die vanaf het begin hebben gewerkt aan de bouw en inrichting van de drie polders van Flevoland. Tijdens de vaartocht wordt de Stedemaeght vergezeld door tal van schepen en jachten uit de Lelystadse jachthavens. In de Bataviahaven zal de Koningin worden verwelkomd door honderden schoolkinderen van basisscholen uit alle zes Flevolandse gemeenten.

Historie van een jonge provincie

Vanaf de Bataviahaven volgt een korte autorit naar het Nieuw Land Erfgoedcentrum dat eerder dit jaar haar deuren opende. In het Nieuw Land Erfgoedcentrum wordt de koningin rondgeleid door directeur Ralph Keuning. Tijdens die rondleiding laten leerlingen van basisschool De Windroos in Lelystad (die dit jaar 25 jaar bestaat) in de speciaal voor kinderen ontwikkelde speelplaats zien op welke manier een polder ontstaat. Daarna loopt de koningin naar een karakteristieke heropgebouwde polderschuur die vroeger in de Noordoostpolder stond. Daar krijgt de koningin uitleg over de ontstaansgeschiedenis van de drie IJsselmeerpolders die vanaf 1986 samen de provincie Flevoland vormen.

Ontmoeting van jong en oud

Omstreeks half vier s middags eindigt de rondleiding en ontmoet Hare Majesteit op het plein voor het Nieuw Land Erfgoedcentrum jong en oud uit de Flevolandse samenleving. Op het plein is die middag al vanaf half 3 een gevarieerd en feestelijk programma aan de gang, waarvoor inwoners van Flevoland van harte zijn uitgenodigd. Op het plein komt tot uiting op welke manier de inwoners van de jonge provincie binding krijgen met elkaar en met het gebied waarin ze zijn komen wonen. Ook wordt zichtbaar hoe het leven in het Nieuwe Land leidt tot bijzondere initiatieven, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven.

Tijdens haar rondgang over het plein zal Koningin Beatrix zich te midden van de Flevolanders voelen. Er is een veiling van
Oranjeartikelen georganiseerd door website Marktplaats.nl, een initiatief van de familie Crébas uit Emmeloord. Binding in het Nieuwe Land komt bij uitstek naar voren in een multiculturele bruidshow, waarbij echtparen van allerlei afkomst uitbeelden hoe zij in hun cultuur een verbintenis voor het leven aangaan. De geschiedenis van Flevoland herleeft in een sketch uit een musical van inwoners van Dronten, waarin de historische waterbouwkundigen ir. Cornelis Lely en Jan Adriaenz. Leeghwater elkaar ontmoeten.

Almere laat in een bijzondere en muzikale presentatie zien hoe snel de ontwikkelingen in die gemeente gaan. In 1978 werden in Almere de eerste huizen gebouwd en nu al is de stad een nieuw stadscentrum aan het bouwen voor de inmiddels ruim 175.000 inwoners van Almere. Ook is er een demonstratie van het project Shushin in Zeewolde. In dit project volgen jongeren budotraining om hen te leren hun emoties te beheersen en hun zelfbewustzijn te vergroten

Bij vertrek van het plein ontvangt de koningin uit handen van burgemeester Chris Leeuwe van Lelystad het eerste exemplaar van een jubileumboek dat is samengesteld rondom het 25-jarig bestaan van de gemeente Lelystad. Het vertrek van de koningin per bus richting het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, wordt muzikaal omlijst door de fanfare Blue Seals uit Zeewolde.

Afsluiting bij het Aviodrome

Vanaf het Museumkwartier gaat de koningin naar het Aviodrome, waar zij wordt ontvangen in de historische replica van het stationsgebouw Schiphol 1928. Directeur Arno van der Holst geeft Hare Majesteit een rondleiding door dit eerste stationsgebouw van luchthaven Schiphol, dat is nagebouwd op het terrein van het Aviodrome. Aansluitend vindt er een informele afsluiting van het bezoek plaats.

Flevoland verheugt zich zeer op het bezoek van Koningin Beatrix en heet Hare Majesteit op 27 september van harte welkom in de twaalfde provincie van Nederland.