Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Dienstweigeraars willen eerherstel
Uitzenddatum: Ma. 26 september 2005, 20.30u
Verslaggeving: Piet de Blaauw

Nu minister Bot de onafhankelijkheid van Indonesië vanaf 17 augustus 1945 heeft erkend vraagt een groep dienstweigeraars eerherstel. Toen zij tijdens de politionele acties weigerden te vechten in Nederlands-Indië werden zij door de overheid keihard aangepakt. Velen zijn indertijd ondergedoken of hebben een jarenlange gevangenisstraf uitgezeten. Een reportage.

Politionele acties
Na de Tweede Wereldoorlog riepen Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Kolonisator Nederland besloot in te grijpen. 120.000 Nederlandse soldaten werden naar het gebied verscheept. Dit leidde tot de zogenaamde politionele acties in 1947, militaire operaties die Nederland op Java en Sumatra uitvoerde tegen de Republiek Indonesië. Meer dan 100.000 Indonesiërs kwamen daarbij om.

Weigeren
Een paar duizend Nederlandse dienstplichtigen weigerden te vechten voor het voormalige Nederlands-Indië. De redenen waren divers. Zo vonden sommigen dat het tegen hun christelijke geloof in ging. Anderen waren uit principe tegen kolonisatie.

Straf
De straffen die zij kregen waren fors. Er werd jacht gemaakt op de dienstweigeraars en hen stond een jarenlange gevangenisstraf te wachten. Veelal belandden ze daarna op een zwarte lijst, waardoor zij jarenlang geen werk konden vinden.

Gelijk
Minister Bot erkende afgelopen maand 17 augustus 1945 als de officiële onafhankelijkheidsdatum van Indonesië. Dat betekent dus indirect dat Nederland tijdens de politionele acties aan de verkeerde kant stond. De dienstweigeraars hebben met terugwerkende kracht dus eigenlijk gelijk gekregen. Is het geen tijd voor eerherstel?

In Netwerk historicus Herman Bussemaker en de dienstweigeraars Piet van Staveren en Jan van Luyn.