Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer

---

Oprichting Satellietgrondstation Nationale Sigint Organisatie

20-9-2005 14:18:00

Hierbij informeer ik u mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijks-relaties over de oprichting van het Satellietgrondstation van de Nationale Sigint (Signals Intelligence) Organisatie (NSO).

In 2002 is besloten tot de oprichting van een NSO. Deze organisatie zal de verwerving van alle verbindingsinlichtingen voor de AIVD en voor de MIVD ondersteunen. In onze brief aan de Tweede Kamer van 24 januari 2005 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2004-20055, 27 925 nr. 156) hebben wij u medegedeeld dat de organisatie van de NSO in een aantal fasen wordt opgebouwd. De eerste fase betreft de oprichting van een facilitaire organisatie voor satellietinterceptie, die gezamenlijk wordt aangestuurd door de beide diensten.
Dit eerste organisatiedeel van de NSO, het Satellietgrondstation NSO, is opgericht per 6 september 2005. Het station is gevestigd in Burum, gemeente Kollumerland c.a.
De capaciteit van het satellietgrondstation in Zoutkamp maakt organisatorisch deel uit van het Satellietgrondstation NSO. Vanaf 2006 zal de NSO worden belast met de interceptie van hoogfrequent radioverkeer en bijbehorende activiteiten.

DE MINISTER VAN DEFENSIE