Congres geeft overzicht hygiëneverordeningen
Sep 26 2005
Tijdens een congres in Ede op 21 september 2005 werden vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven geïntroduceerd in de wereld van Europese hygiëneverordeningen. Deskundigen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) namen het publiek aan de hand door de tientallen pagina's wettekst en de implicaties daarvan. 'Voor het ene bedrijf verandert er nauwelijks iets, maar voor andere bedrijven zijn de veranderingen veel ingrijpender', aldus Hans Wolff, projectleider implementatie hygiënewetgeving.
Overzicht en inzicht
Ruim 100 vertegenwoordigers uit alle segmenten van de levensmiddelensector kwamen bijeen in Ede. Daar gaven experts van de VWA een overzicht van de implicaties van de hygiënewetgeving die op 1 januari 2006 ingaat. De nieuwe inspecteur-generaal van de VWA, André Kleinmeulman, gaf de aftrap met een toekomstvisie op de VWA. Door intensieve samenwerking met andere inspectiediensten, meer efficiëntie, transparantie, slagvaardigheid zal de VWA zich aanpassen aan de eisen van de huidige samenleving en zich inzetten voor een zichtbare risicoreductie.
Na een algemeen overzicht van de, voornamelijk juridische, implicaties van de hygiëneverordeningen gingen sprekers nader in op de gevolgen voor specifieke sectoren. Achtereenvolgens werden de diervoedersector, levensmiddelensector, producten van dierlijke oorsprong (vlees, vis en zuivel) uitgelicht. Ook was er aandacht voor het toezicht zoals de VWA dat zal gaan uitvoeren en de visie van het bedrijfsleven op dat toezicht. Alle presentaties zijn in te zien op de website van de VWA, in het dossier 'Hygiënewetgeving in 2006' met meer informatie over deze wetgeving.
Registraties en erkenningen
Veel vragen vanuit het bedrijfsleven betreffen de verplichtingen omtrent registraties en erkenningen. Voor elk bedrijf dat levensmiddelen produceert, verhandelt, transporteert of verwerkt, geldt de verplichting zich per 1 januari 2006 te registreren bij de VWA. Uitgangspunt voor de VWA daarbij is dat de registratie zo min mogelijk administratieve lastendruk geeft voor de ondernemers. Hiervoor is de VWA in gesprek met bedrijf- en productschappen om datasystemen te koppelen, zodat bedrijven zo min mogelijk hoeven in te vullen bij de registratie.
Erkenningen zoals afgegeven door de VWA worden integraal overgenomen en hoeven dus niet per 1 januari opnieuw te worden aangevraagd. Deze erkenningen zullen in de loop van 2006, tijdens de reguliere inspecties, worden meegenomen. Voor een aantal bedrijven is een erkenning een nieuwe verplichting. Om te weten of een bedrijfsactiviteit wel of geen erkenning nodig heeft, wordt door de VWA een beslisboom ontwikkeld. Met het beantwoorden van een aantal vragen is het duidelijk of een erkenning wel of niet verplicht is. De beslisboom wordt in oktober verwacht, hangende een aantal beslispunten van de Europese Commissie over samengestelde producten. Erkenning of niet, registratie blijft een vereiste. Aan één registratie kunnen meerdere activiteiten van een bedrijf worden gehangen. Een uitgebreide lijst met veelgestelde vragen en antwoorden over registreren komt beschikbaar op de VWA website.
De bijeenkomst in Ede was gericht op de gehele breedte van de levensmiddelensector, van primaire productie tot de consument. Daarnaast organiseert de VWA, vaak in nauwe samenwerking met brancheverenigingen, bedrijf- of productschappen, bijeenkomsten waarin dieper ingegaan wordt op de implicaties van de wetgeving voor de specifieke branche of sector. Zoveel mogelijk informatie wordt verzameld op de VWA website,
Voedsel en Waren Autoriteit