Ingezonden persbericht


PRESSRELEASE

Amsterdam, 26 september 2005

Middelbare school is valkuil voor dikke brugpiepers

Kinderen geven hun mening over snacks

Tot in de overheidsregionen is overgewicht bij kinderen een hot item. Maar hoe denken kinderen zelf over overgewicht en wat is hun mening over snacks? Uit een recent onderzoek van JuniorSenior Research naar het snackgedrag van ruim 5.000 kinderen tot 15 jaar, blijkt dat de brugklas een opvallend omslagpunt is als het gaat om ongezond snacken.

Meer dan de helft van de kinderen vindt zichzelf te dik of een beetje te dik (55%). Ondanks dat deze kinderen zichzelf te dik vinden, eten ze niet minder snacks dan kinderen die zichzelf niet te dik vinden. Ook bleek uit het onderzoek dat ouders een belangrijke rol spelen bij het snackgedrag dat kinderen ontwikkelen. Een overgrote meerderheid van de kinderen (41%) geeft aan dat ouders de snacks uitkiezen en kopen. De mate van invloed hangt overigens wel af van de leeftijd: naarmate kinderen ouder worden en meer koopkracht en zelfstandigheid hebben, kopen zij vaker zelf de snacks.

Snackbewuste kinderen

47% van de kinderen die vinden dat je dik wordt van snacks, eet hooguit 1 tot 2 keer in de week een snack. Daarbij gaat het om tussendoortjes die buiten de reguliere maaltijden om gegeten worden, zoals snoepgoed, frituursnacks en chips. Daarentegen zegt 38% van de kinderen die geen genoeg van snacks kunnen krijgen, dat ze 2 of meerdere keren per dag snacken. De grootste groep snackbewuste kinderen bevindt zich in de leeftijdscategorie van 10 tot 12 jaar. Deze groep heeft zelfs het hoogste aandeel fruitsnackers, namelijk 17%. Dit heeft te maken met de specifieke voedingslessen die op de basisschool gegeven worden en het begin van de puberteit, waardoor kinderen zich bewuster worden van hun lichaam.

Pas op voor brugklas

Vanaf de brugklas is er echter een grote omslag waarneembaar in de attitude over snacken: jongeren van 13 tot 15 jaar, de z.g. brugpiepers, snacken het minst bewust. Dit komt tevens overeen met de huidige cijfers dat vooral kinderen rond de 14 jaar kampen met overgewicht. Dit heeft te maken met het feit dat kinderen op de middelbare school in een omgeving komen waarin zij veel meer vrijheid hebben. Ze ontwikkelen zich tot jongvolwassenen met meer zelfstandigheid en vooral meer zakgeld. Met alle verleidingen van onder andere de kantine en het gemis aan toezicht, is de kans op snacken erg groot.

Meest ongezonde snack

In de top 5 van meest ongezonde snack zetten kinderen unaniem patat (24%) bovenaan gevolgd door een broodje hamburger (13%). Ook de frikadel krijgt aardig wat stemmen (7%). Van de zoete snacks worden vooral de chocoladereep (9%) en een stuk taart (7%) het meest ongezond gevonden. Ook werd kinderen de mogelijkheid geboden om zelf een snack op te geven. Opvallend vaak noemen de kinderen daar spontaan het merk McDonald's. Ook Magnum ijs werd hierbij vrij vaak ingevuld. Popcorn, pannenkoeken, tosti's, knakworstjes en soep kwamen er bij deze ranking het best vanaf.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -