Gemeente Utrecht

BEGROTING 2006: SLOTAKKOORD COLLEGEPROGRAMMA

Met gepaste trots presenteert het college van burgemeester en wethouders de programmabegroting 2006, die in het teken staat van de realisatie en afronding van het collegeprogramma "Utrecht in uitvoering". De lokale lasten dalen in 2006. Het college maakt volgens afspraak een begin met het inhalen van achterstallig onderhoud in de openbare ruimte en aan accommodaties (vooral schoolgebouwen). Organisatie 2010, de modernisering van de gemeentelijke organisatie, levert in 2006 al miljoenen op.

Voor de bewoners van de stad bevat de begroting een aantrekkelijke verlichting van de lasten, door het afschaffen van het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting (OZB) op woningen. De afvalstoffenheffing stijgt daardoor, volgens afspraak, om een gedeelte van het verlies van OZB-inkomsten te compenseren. Per saldo gaan de lokale lasten met een bedrag van ¤ 15,4 miljoen omlaag. De omvang van de lastenverlichting is afhankelijk van de waarde van de woning en verschilt dus per huishouden, maar kan oplopen tot honderden euro's per jaar voor zowel huurders als eigenaren van woningen.

In 2006 heeft de gemeente zowel incidenteel als structureel iets meer te besteden dan was voorzien in de voorjaarsnota 2005. Dit komt door een gunstiger raming van de algemene uitkering uit het gemeentefonds (¤ 8,9 miljoen), een meevaller bij de OZB-inkomsten (¤ 2,5 miljoen), hogere rente-inkomsten (¤ 4,9 miljoen) en het dividend van het vervoerbedrijf GVU (¤ 0.3 miljoen). Tegenover deze 'plussen' staan ook 'minnen'. Zo kost de compensatie voor loon- en prijsstijgingen de gemeente ¤ 8,6 miljoen en kosten technische bijstellingen ¤ 1,3 miljoen. Het college stelt voor om investeringen in ICT, in het kader van Organisatie 2010, naar voren te halen. Dit kost in 2006 ¤ 1,9 miljoen, aflopend tot ¤ 0,8 miljoen in 2008, maar hierdoor is er wel voor ¤ 2 miljoen extra financiële ruimte voor achterstallig onderhoud vanaf 2009.

In de begroting staan voorstellen om een belangrijk deel van de beschikbare financiële ruimte te besteden aan achterstallig onderhoud in openbare ruimte en de sociale infrastructuur. Dit komt bovenop het geld dat hiervoor al apart gezet was bij de voorjaarsnota. Voor achterstallig onderhoud is in 2006 ¤ 3,3 miljoen beschikbaar, ¤ 2 miljoen in 2007 en 2008 en jaarlijks ¤ 4 miljoen vanaf 2009. Dit is structureel ¤ 2 miljoen meer dan in de voorjaarsnota is aangekondigd, een belangrijke impuls voor het inlopen van het achterstallig onderhoud op de genoemde terreinen.

Het resterende deel van de beschikbare incidentele financiële ruimte is beschikbaar voor het oplossen van een aantal hardnekkige knelpunten, zoals de veiligheidsregio, de GG & GD, stedelijke vernieuwing, terreurbestrijding, speeltuinen, Sonnenborgh, Centraal Museum en Randstadspoor. Ook is ¤ 175.000 structureel en ¤ 175.000 (extra) incidenteel opgenomen voor de aanpak van criminele jongeren in de wijken waar de problemen het grootst zijn. In de voorjaarnota was bovendien geld opgenomen voor een aantal risicodossiers. Deze risico's zijn nu benoemd. Zo is de financiële taakstelling voor de opbrengst uit grondexploitaties in Leidsche Rijn met ¤ 1 miljoen verlaagd en die in de bestaande stad met ¤ 1,7 miljoen door het vervallen van mogelijke woningbouwlocaties. Bovendien is voor 2006, 2007 en 2008 een bedrag van ¤ 0,73 miljoen beschikbaar voor achterstallig onderhoud van gebouwen die in beheer zijn bij de gemeente. Ook is er gedurende drie jaar ¤ 1 miljoen gereserveerd voor overige risico's, zoals de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

2006, het laatste jaar van de huidige collegeperiode, staat in het teken van realisatie en afronding van het collegeprogramma. In de programmabegroting 2006 staat een samenvatting van de belangrijkste prestaties die de gemeente in 2006 zal leveren. Alle 'kernthema's', die de ambities van het college voor de stad weergeven, zijn daarin samengevat. Deze thema's zijn: bereikbaarheid, stedelijke vernieuwing en uitbreiding, openbare ruimte, grootstedelijke attractiviteit en economische potentie, maatschappelijk evenwicht en veiligheid, burgerschap en maatschappelijke participatie.

Communicatie over de begroting
In een extra bijlage van Ons Utrecht zal op 28 september een samenvatting van de begrotingsvoorstellen staan. Hierin staan ook bijeenkomsten aangekondigd waar bewoners in gesprek kunnen gaan met de wethouder Financiën, drs. G.H. Abrahamse. Op de internetsite van de gemeente www.utrecht.nl/begroting kan iedereen informatie vinden over de begroting 2006.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie, telefoon: 030 - 286 11 56.