KPMG


Friese ondernemingen financieren onvoldoende op toekomstige groei

24 september 2005

Ondernemingen in Friesland houden met hun ondernemingsfinanciering onvoldoende rekening met de toekomstige groei van hun bedrijf. De bedrijven gaan met name voor continuiteit en benutten de financiële randvoorwaarden die verdere groei mogelijk maken niet optimaal.

Hoewel een meerderheid van de bedrijven een positief rendement kent, wordt er door de bedrijven relatief weinig geinvesteerd. In het algemeen hebben de bedrijven een tekort aan lang, vreemd vermogen, waardoor de onderneming gefinancierd wordt met relatief risicovoller kortlopende leningen. Alleen bedrijven met minder dan 100 werknemers hebben hun financiering wat beter op orde. Zij hebben in het algemeen een overschot aan goedkoop, lang vreemd vermogen waarmee zij aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder ondernemingen in Friesland.

Vooral bij grote industriële ondernemingen is het investeringsniveau een belangrijke indicatie voor vertrouwen en groeipotentie, constateert Jan-Harmen de Vries van KPMG Business Advisory Services. Bij de bedrijven in de Friese regio laat het investeringsniveau een stijging zien van niet meer dan 1%. Daarnaast blijkt dat een kwart van de bedrijven een negatief werkkapitaal. Een bedrijf heeft voldoende werkkapitaal nodig om gemakkelijk aan zijn kortlopende verplichtingen te kunnen voldoen. Een negatief werkkapitaal is dan ook soms een voorbode van financiële moeilijkheden op korte termijn en kan op de langere termijn een belemmering vormen voor verdere groei. Bij nog eens 16% van de bedrijven constateren we bovendien dat het werkkapitaal door de jaren heen grote fluctuaties vertoont.

Hoewel de stemming ten aanzien van de economische vooruitzichten bij het Friese bedrijfsleven de afgelopen periode nogal somber was, valt deze volgens Van der Wal echter verrassend genoeg niet te staven met de feitelijke bevindingen uit het onderzoek. De Vries: In tegendeel, de Friese trendsetters renderen goed en vertonen in het algemeen een licht stijgende arbeidsproductiviteit. Maar nogmaals, op het vlak van ondernemingsfinanciering en werkkapitaalbeheer liggen nog kansen voor verdere versterking van rendement en groei bij de Friese ondernemingen.

De A7-zone in Friesland blijkt qua werkgelegenheid een belangrijke motor voor de Friese economie te vormen. Dit gebied, dat begrensd wordt door Sneek, Heerenveen en Drachten, presteert qua werkgelegenheid beter dan de andere regios en boekte in de periode 2000 tot 2004 een groei van meer dan 6%. In de Westergo-zone (Leeuwarden-Harlingen) daarentegen daalde de werkgelegenheid in deze periode met meer dan 8%.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2005 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.