Gemeente Assen


Extra inzet leerplichtambtenaren heeft resultaat

ASSEN, 23 september 2005

Ook dit schooljaar controleren de leerplichtambtenaren van de gemeente Assen extra op ongeoorloofd schoolverzuim. De intensievere controles waarmee de gemeente vorig jaar is begonnen hebben duidelijk resultaat gehad. Het aantal meldingen is met ruim 55% gestegen. De leerplichtambtenaren hebben vorig jaar ruim het dubbele aantal processen verbaal uitgeschreven.

Intensievere controles betekenen ook dat de leerplichtambtenaren twijfelachtige ziekmeldingen gaan onderzoeken. Wie op de vrijdagmiddag zijn kind ziek meldt om eerder naar een vakantiehuisje te kunnen, kan rekenen op een telefoontje van een van de leerplichtambtenaren. Als er niemand thuis wordt aangetroffen zullen de ouders moeten kunnen bewijzen dat hun kind daadwerkelijk ziek was. Anders volgt een melding aan justitie.

Bij de handhaving van de leerplicht werken gemeente en openbaar ministerie goed samen. Hierdoor krijgen ouders die in de fout gaan sneller de boete op de mat. Gemeente en OM verwachten dat van deze lik op stuk aanpak een preventieve werking uitgaat.

Regelmatig schoolverzuim kan wijzen op problemen op school of in de thuissituatie. Leerlingen die regelmatig verzuimen worden daarom besproken in het zorgteam. Hierin zijn het onderwijs, de politie en de gemeente vertegenwoordigd. Tijdens de bespreking worden mogelijke problemen en oplossingen in kaart gebracht.

Tegelijkertijd met de intensievere handhaving gaat de gemeente ouders beter voorlichten over de leerplichtwet. Onder andere in de schoolkrantjes voor de ouders geeft de gemeente informatie over verschillende aspecten van leerplicht.