Gemeente Hellendoorn


Huishoudens volgend jaar flink meer kwijt aan energie

De Nederlandse energiebedrijven houden rekening met een forse stijging van de energielasten voor huishoudens volgend jaar, aldus een ANP-bericht in augustus van dit jaar. Bij de huidige olieprijs lijkt een forse stijging van de gas- en elektriciteitsprijs onontkoombaar. Energiebedrijven verwachten dat een gemiddeld huishouden daardoor in 2006 ongeveer 150 tot 175 euro meer kwijt zal zijn aan energiekosten dan in 2005. Energiebesparing is daarom meer dan ooit lonend. Daarnaast geeft het een goed gevoel om soms met eenvoudige maatregelen het eigen energiegebruik terug te dringen en daarmee een bijdrage te leveren aan de uitstoot van broeikasgassen.
Soms is het heel eenvoudig om te besparen op het energiegebruik. Energie besparen is vaak een kwestie van weten. Onderstaande tips kunt u meteen toepassen, vragen geen enkele moeite, en besparen meteen gas en elektriciteit en dus ook geld. Onderstaande tips en voorbeelden zijn overgenomen van de website van Milieu Centraal (Milieu Centraal informeert consumenten over milieuvriendelijk gedrag in het dagelijks leven. De informatie is beschikbaar via www.milieucentraal.nl en de informatielijn 0900-1719 (â¬0,15 pm)).

Verwarmen en warm water
Zet de kamerthermostaat een uur voor vertrek of slapen gaan op 13 tot 15 graden. Het huis koelt dan niet teveel af en kan 's ochtends zonder veel extra energie weer opwarmen. Dit kan u circa ⬠40,- per jaar besparen. In huizen die na 1994 gebouwd zijn is soms het efficiënter het huis 's nachts op dezelfde temperatuur te houden, dan om het huis 's ochtends weer warm te stoken. Deze huizen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak vloer- of wandverwarming De thermostaat overdag één graad lager, bespaart gemiddeld 7% op uw energiegebruik voor verwarming. Dat scheelt 105 m3 gas of ca ⬠60,-.

Wassen en drogen
Was alleen met een volle trommel. Uit onderzoek blijkt dat éénderde van het aantal wasbeurten overbodig zou zijn als u alleen met een volle trommel zou wassen. Zo kunt u ⬠80,- per jaar besparen. Een droger gebruikt per droogbeurt ongeveer 3,5 kWh, dit kost ⬠0,66. Gemiddeld drogen wij 3 keer per week, of 150 keer per jaar. Als u de was 50 keer buiten ophangt bespaart u 175 kWh of ruim ⬠33,- per jaar. Langer drogen bij een lage temperatuur bespaart energie. Sommige drogers hebben hiervoor een Economy-toets met een energiebesparend programma.

Elektrische apparaten
Als u een computer met de knop uitzet, kan het apparaat toch nog stroom verbruiken als de stekker in het stopcontact zit. Dit geldt ook voor printers, faxen en andere randapparatuur. Als u alle stekkers in een stekkerdoos met een aan/uitknop doet, kunt u hiermee alle apparaten in één keer echt uitzetten.
Een TV die stand-by staat, blijft energie gebruiken. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld computers, batterij-opladers, geluidsapparatuur, printer of scanner. Het stand-by verbruik in een gemiddeld huishouden is jaarlijks 400 tot 550 kWh, of ⬠75 tot ⬠105 per jaar. Grofweg de helft hiervan kunt u voorkomen door de apparaten 'echt' uit te zetten met de aan/uitknop, of desnoods door de stekker eruit te halen.

Isoleren
Als u enkel glas vervangt door isolerend glas kunt u gemiddeld per jaar 320 tot 480 m3 gas besparen. Dat is ⬠160,- tot ⬠244,- per jaar.
Isoleer de warmwaterleidingen in onverwarmde ruimtes. Dit bespaart een gemiddeld huishouden jaarlijks 10 tot 20 m3 aardgas en kan bevriezing voorkomen.
Voor alle toepassingen geldt dat u het meest bespaart als u isolatiemateriaal gebruikt met een hoge isolatiewaarde (de R-waarde), en als u het materiaal zorgvuldig en zonder kieren aanbrengt.

Verwarmen en warm water
Verwarmingsketels met een hoog rendement zetten gas voor verwarming en warm water efficiënter om in nuttige warmte en zijn dus zuiniger. Dat scheelt ongeveer 300 m3 gas per jaar in vergelijking met een conventionele (combi) ketel. Zo bespaart u ruim ⬠160,- per jaar. Per jaar bespaart u met een waterbesparende douchekop 10 m3 water en 45 m3 gas. De kostenbesparing is ⬠30 tot ⬠45, afhankelijk van de waterprijs in uw woonplaats. Met een toestel dat erg veel warm water levert per minuut, kunt u tot ⬠85 per jaar besparen. Bij een elektrische boiler zijn de besparingen ook groter omdat verwarmen met elektriciteit duurder is.

Verlichting
Een spaarlamp van 15 Watt bespaart bij 1000 branduren zo'n 60 kWh ten opzichte van een gloeilamp met dezelfde lichtintensiteit (75 Watt). Vervang vijf 60 Watt lampen die gemiddeld 3 uur per dag branden, door 15 Watt spaarlampen, en u bespaart 250 kWh, of zo'n 50 euro per jaar. Vermijd het gebruik van halogeenlampen met een vermogen van meer dan 100 Watt. Deze worden gebruikt in uplighters (vloerarmaturen die vooral licht naar boven stralen). Ze gebruiken erg veel energie. U kunt hiervoor beter spaarlampen gebruiken.

Gratis zonne-energie
De zon is een gratis energiebron. Met behulp van een zonneboiler kan zonne-energie omgezet worden in warm water, terwijl een zogenaamd pv-systeem elektriciteit produceert uit zonne-energie. Met een zonneboiler kan, afhankelijk van de gezinsgrootte, 150 tot 200 kuub gas bespaard worden. In de zomermaanden kan de zonneboiler zelfs voor 100 % in de behoefte aan warmwater voorzien. De cv-ketel hoeft dan niet bij te springen om het water te verwarmen. In de winter, als de zon maar een paar uur schijnt, kan een zonneboiler ook al een redelijke hoeveelheid warm water maken. Levert de zon onvoldoende warmte, dan springt de cv-ketel bij. Hierdoor heeft een bewoner altijd de beschikking over voldoende warm water.
Voor zonnepanelen is het verhaal genuanceerder. Een zonnecel is een elektrische cel die zonlicht omzet in bruikbare elektrische energie. Nèt als bij de zonneboiler wordt ook bij zonnepanelen de terugverdientijd mede bepaald door de prijs van aanschaf. De aanschafprijs van zonnepanelen is relatief hoog. Mede daarom is de terugverdientijd van zonnepanelen aanmerkelijk langer dan die van een zonneboiler. Het spreekt voor zich dat de terugverdientijd van beide systemen aanmerkelijk wordt bekort door de hoge subsidie die de gemeente Hellendoorn beschikbaar stelt.

Zonne-energiemarkt

Op zaterdag 1 oktober organiseert de gemeente Hellendoorn een zonne-energiemarkt. Deze wordt van 10.00 tot 16.00 uur gehouden tussen het marktplein, waar dan de markt aanwezig is, en de Rabo-bank. Op deze markt kunnen geïnteresseerde eigenaar-bewoners zich door installateurs laten voorlichten over zonne-energiesystemen. Mogelijk wordt dan ook een aantrekkelijke aanbieding gedaan. De gemeente start tegelijkertijd een actie waarbij maximaal 42 inwoners (die het eerst komt, het eerst maalt) een gemeentelijke subsidie kunnen krijgen op de aanschaf en installatie van een set van vier of meer PV-panelen of een zonneboiler. De subsidie bedraagt maximaal ⬠1.000,00 per geïnstalleerd zonne-energiesysteem op een bestaande woning en ⬠500,00 op een nieuwbouwwoning. Deze markt biedt een uitgelezen kans voor eigenaar-bewoners van woningen om zich goed te laten informeren.