Verbond van Verzekeraars

Verzekeraars aan de slag met nieuw provisiesysteem

Verzekeraars hebben maar even de tijd en dan zullen ze een start moeten maken met het nieuwe provisiesysteem. Vanaf 1 oktober wordt namelijk van de markt verwacht dat ze voorbereidingen gaat treffen voor de uiteindelijke beloningstransparantie (maximaal vijftig procent afsluit- en vijftig procent doorlopende provisie) die op 1 oktober 2009 een feit moet zijn.

Het Verbond heeft samen met de tussenpersonenorganisaties (NBVA en NVA), de Nederlandse Vereniging van Banken en de Vereniging van Hypotheekadviseurs Nederland vanaf februari gewerkt aan de voorstellen over de balans tussen afsluit- en doorlopende provisie, zoals het ministerie van Financiën deze had neergelegd. De vijf partijen onderkennen de maatschappelijke en politieke wens om tot transparantie van beloningen te komen. Vandaar ook onze oproep aan verzekeraars om vanaf 1 oktober geleidelijk toe te werken naar een verhouding van 80/20, oftewel tachtig procent afsluit- en twintig procent doorlopende provisie, die op 1 januari 2007 een feit moet zijn, legt beleidsmedewerker Nieke van den Hoff van het Verbond uit. Minister Zalm heeft in een brief, die hij nog voor het zomerreces aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, een uitgebalanceerd pakket maatregelen neergelegd. Eén daarvan is dat de afsluitprovisie met tien procent per jaar moet worden gereduceerd, zodat er na een overgangsperiode van vier jaar een percentage van vijftig op 1 januari 2010 is ontstaan. Zalm heeft voor een overgangsperiode gekozen, omdat uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers bleek dat een te snelle overgang naar een verhouding van 50/50 tot aanzienlijke liquiditeitsproblemen bij het intermediair zou leiden. Door een geleidelijke overgang naar de nieuwe verhouding in de wet op te nemen (naar 80/20 per 1 januari 2007, 70/30 per 1 januari 2008, 60/40 per 1 januari 2009 en 50/50 op 31 december 2009) wordt het probleem verzacht. De vijftig procent geldt overigens als een maximum voor de afsluitprovisie. Partijen mogen wel naar beneden afwijken, maar niet naar boven.

Algemeen Overleg
De voorstellen van Zalm, waarvoor de vijf partijen uitgebreid zijn geconsulteerd, worden binnenkort besproken in een Algemeen Overleg van de Vaste Kamercommissie voor Financiën. Intussen buigen de vijf partijen zich intensief over de definitie van transparantie. Wat is het en hoe moet je het invullen? Per polis of via een maatmens? Moet je de beloningstransparantie actief of passief aan de klant vertellen? Het zijn voorlopig nog vragen waar de vijf zich afzonderlijk van elkaar over buigen, maar waar wél vóór de zomer van 2006 een antwoord op moet zijn gevonden.

Verzekerd!, september 2006