Universiteit van Tilburg

Vrijheid van meningsuiting óók voor hen die de democratie willen vernietigen

Promotie jurist Quoc Loc Hong

De vrijheid van meningsuiting behoort tot de klassieke mensenrechten. Maar kan de vrijheid van meningsuiting ook toekomen aan mensen die mensenrechten willen ondergraven en de democratie willen opblazen? Over dit dilemma gaat het proefschrift van Quoc Loc Hong.

Eind juli 2001, nauwelijks zes weken voor de aanslagen op de Twin Towers, boog het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te Straatsburg zich over een conflict tussen Turkije en de Refah Partisi. Deze politieke partij had als doel, volgens de Turkse overheid, de Turkse democratie te vernietigen en er een islamitische theocratie voor in de plaats te stellen. Reden voor de Turkse overheid om de Refah Partisi te ontbinden. Maar was dat niet in strijd met het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM), dat o.a. de vrijheid van vereniging en vrijheid van meningsuiting garandeert? De rechters van het Europese Hof vonden van niet: de partij was terecht verboden. Het proefschrift van Quoc Loc Hong gaat uitgebreid in op de betekenis van deze zaak: mag een democratie zich met repressieve wetgeving beschermen tegen 'vijanden', die gebruik maken van de vrijheid van meningsuiting om deze staatsvorm te vernietigen, zonder in strijd te komen met het principe waaraan de democratie zelf haar legitimiteit ontleent? Als het antwoord op deze vraag bevestigend luidt, doemt er een ander probleem op. Voorkomen moet worden dat de democratische strijd tegen het specifieke gevaar van antidemocratische meningsuitingen ontaardt in een algemene beperking van het recht op vrije meningsuiting zelf. De vraag is of er een democratische rechtvaardiging kan worden gevonden voor de scherpe controle waaraan de rechterlijke macht deze wetgeving moet onderwerpen. Het thema van het proefschrift van Hong raakt een uiterst actueel onderwerp: de vrijheid van meningsuiting die ook in Nederland in het geding is. We hebben het gezien bij Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Ook Ayaan Hirsi Ali heeft ermee te maken gehad: een groep moslims heeft geprobeerd te verhinderen dat zij een vervolg op Submission zou maken. In dit kader komen ook radicale imams aan de orde, die de Nederlandse samenleving afwijzen, maar zich wel beroepen op de vrijheid van meningsuiting, gegarandeerd door diezelfde samenleving. Het proefschrift gaat dan ook over vraag hoe we moeten omgaan met de vrijheid van meningsuiting die toekomt aan moslims die er extremistische ideeën op na houden. En het proefschrift gaat over de wijze waarop de democratie en de rechtspraak daar weer op reageren, zoals het strafbaar stellen van de apologie, de verheerlijking van terroristische daden.
Uiteindelijk is de onderzoeker niet pessimistisch gestemd over de kracht van de democratie en de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting. Hong denkt dat het op rechtsfilosofische gronden mogelijk is te beargumenteren dat, indien nodig, de democratie vijandige meningsuitingen kan onderdrukken zonder in strijd te komen met haar eigen legitimiteitsprincipe, en zonder dat daarbij de rechterlijke bescherming van het recht op vrije meningsuiting zelf wordt ondermijnd.

Mr. Quoc Loc Hong (1970, Tuy Hoa, Vietman) studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Tilburg. Hij studeerde af in het staats- en bestuursrecht op de scriptie Vrijheid in een titelloze rechtsorde. Na zijn afstuderen in 1996 is hij als assistent-in-opleiding rechtsfilosofie werkzaam geweest aan dezelfde universiteit. Tussen januari 2002 en september 2003 werkte hij als
senior-gerechtssecretaris bij de vreemdelingenkamer van de rechtbank Alkmaar.

Noot voor de pers
Quoc Loc Hong promoveert maandag 26 september 2005 om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg (Warandelaan 2, Tilburg) op het proefschrift The Legal Inclusion of Extremist Speech. Promotor is prof.dr. G.C.G.J. van Roermund.
Het proefschrift wordt uitgegeven door Wolf Legal Publishers (ISBN 90-5850-162-0).
Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl.
Quoc Loc Hong is bereikbaar op telefoon: 06 1909 2817, e-mail: hongquocloc@gmail.com.
Persberichten van de UvT staan ook op Internet: www.uvt.nl/persberichten/.