Gemeente Den Haag

september 2005
Gevelplan moet zorgen voor een aantrekkelijke straat (23 september)

De gemeente vindt het belangrijk dat de Paul Krugerlaan er mooi uitziet. Daarom wordt er veel geld in geïnvesteerd. Geld voor een winkelgebied met een prettige uitstraling en eenheid in het uiterlijk.

Wethouder Van Woensel (Economie) geeft maandag 26 september om 10.00 uur in het Informatiecentrum Transvaal aan de Steijnlaan 182 aanwezig om het onlangs uitgekomen gevelplan voor de straat onder de aandacht te brengen. Hij geeft dan ook het startsein voor een serie inloopbijeenkomsten van 26 september tot en met 7 oktober 2005. Geïnteresseerden kunnen in die periode op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur bij het informatiecentrum binnenlopen voor informatie over het gevelplan.

Gevelplan
De Paul Krugerlaan moet het grotendeels hebben van een aantrekkelijk straatgezicht. Daar spelen de gevels en de winkeletalages een belangrijke rol bij. Sinds een jaar wordt er door de gemeente, wijkbewoners en een aantal betrokken organisaties hard gewerkt aan de verbetering van de Paul Krugerlaan. Een fikse opknapbeurt voor de gevels hoort daar bij. Er is een gevelplan gemaakt waar duidelijk omschreven staat hoe de Paul Krugerlaan weer mooie, goed onderhouden panden kan krijgen die de straat zijn oude gezicht terug geven. In het plan staan de regels die gelden bij restauratie of verbouwingen, maar ook voor reclame op de gevel.

Financiering
Eigenaar en winkeliers dragen in principe zelf de verantwoordelijkheid voor de uitstraling van hun pand. Maar de gemeente laat het hen niet helemaal zelf uitzoeken. De gemeente geeft een subsidie aan eigenaren, winkeliers en ondernemers die hun winkelgevel willen opknappen en aanpassen aan het gevelplan. De subsidie bedraagt een derde van de kosten tot maximaal
6.000,-- per standaard winkelgevel (maximaal 9 meter lang). Daarnaast betaalt de gemeente de rekening voor het verwijderen van de huidige luifels. Er is een folder uitgebracht waarin precies staat omschreven hoe dit alles werkt.

Plan van aanpak Paul Krugerlaan
Het gevelplan maakt deel uit van de grootschalige aanpak van de Paul Krugerlaan. Werelds Winkelen is de slogan waaronder de gemeente in samenwerking met alle betrokken partijen hard wil werken aan verbeteringen in deze historische winkelstraat in Transvaal. De bedoeling is om van de Paul Krugerlaan een aantrekkelijke straat te maken om te winkelen, maar ook om in te wonen. De aanpak is gericht op de winkels, de winkeliersvereniging, horeca, woningen, openbare ruimte en veiligheid.