Zembla (NPS/VARA)

Zembla over vogelpest

Maandag 26 september, 21.15 uur op Ned 3

'OPRUKKENDE VOGELPEST'

Al jaren wordt er door wetenschappers voorspeld dat er een griepvirus zal komen dat 40 procent van de wereldbevolking zal besmetten en miljoenen mensen zal doden. Het vogelpestvirus dat nu oprukt vanuit Azië naar Europa heeft alle kenmerken om uit te groeien tot dat dodelijke virus. In de 'Zembla'-aflevering 'Oprukkende Vogelpest' de schokkende feiten over het H5N1-virus dat al tientallen slachtoffers heeft gemaakt in Vietnam, Indonesië en Hong Kong en al wordt vergeleken met de 'Spaanse griep'. In de periode 1918/1919 maakte dit virus 50 miljoen slachtoffers.

Deze 'Zembla'-uitzending gaat terug naar de bron van de vogelpestbesmetting in Vietnam. In dit land is ook voor het eerst een besmetting van mens op mens aangetoond. Volgens Hans Troedsson, directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie in Vietnam, is het niet zozeer de vraag of het virus op grote schaal gaat toeslaan, maar vooral wanneer. Het vogelpestvirus verandert en muteert voortdurend en gaat steeds gemakkelijker over van mens op mens.

Omdat het griepvirus zich erg agressief gedraagt, is acute behandeling met een antiviraal middel van groot belang. De vraag is echter of het middel op voldoende schaal geproduceerd kan worden voordat het virus wereldwijd toeslaat. In Nederland heeft het Ministerie van Volksgezondheid twee weken geleden 5 miljoen kuren antivirale middelen besteld. De helft hiervan zal nog dit jaar worden geleverd. Een vaccin tegen het H5N1-virus is nog niet beschikbaar.

Oorspronkelijke titel: H5N1-Killer Flu
Regie: Steven Silver
Producent: Thirteen/WNET/Blue Ice Pictures

Reageren op de uitzending? Mail naar zembla@vara.nl