Gemeente Rotterdam

Nr. 39
23 september 2005

weekbericht van 26 september t/m

2 oktober 2005

Wethouder Geluk opent eerste inburgeringspunt
Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) opent op maandag 26 september om 12.00 uur het eerste inburgeringspunt van de bibliotheek Rotterdam. De opening vindt plaats in bibliotheek Delfshaven aan de Rösener Manzstraat 80. De komende maanden krijgen ook de vestigingen Bloemhof, Charlois, Het Oude Noorden, IJsselmonde en de Centrale Bibliotheek een inburgeringspunt. Het inburgeringspunt beschikt onder andere over een computer met een aantal internetsites die interessant zijn voor inburgeraars: zoals het Virtueel Inburgeringsloket, het Anderstaligen Informatiepunt, Netnieuws, het Nationaal Integratiespel en een verzameling links naar organisaties en onderwijsinstellingen die zich met inburgering bezighouden. Daarnaast beschikken alle vestigingen over een speciale collectie Inburgering. Deze collectie bestaat uit eenvoudige leesboeken, Nederlandse taalcursussen en boeken over Nederland. (Voor meer informatie: Bibliotheek Rotterdam, Marjan Bovill, tel. 010 - 281 61 29)

Burgemeester Opstelten en wethouder Hulman bij onthulling beeld 'Santaclaus'
Burgemeester mr. Ivo Opstelten en wethouder Stefan Hulman (o.a. Kunstzaken) zijn op maandag 26 september om 17.30 uur aanwezig bij de onthulling van het beeld 'Santaclaus'. De bijeenkomst vindt plaats in de aula van het museum Boijmans Van Beuningen aan het Museumpark 18. Het beeld van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy komt op de binnenplaats van het museum te staan. Na de toespraak van wethouder Stefan Hulman en een voordracht van Joop van Caldenborgh, voorzitter Internationale Beelden Collectie, onthult de burgemeester het beeld. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Lennart de Jong, tel. 010 - 417 35 11 of 06 - 51 52 38 97)

Burgemeester Opstelten opent nieuw seizoen Wetenschapscafé Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op maandag 26 september om 19.30 uur in het Doelencafé aan het Schouwburgplein 52, het nieuwe seizoen van het Wetenschapscafé. Arjo Klamer, hoogleraar economie van kunst en cultuur, start de discussie over het onderwerp: 'wat is Rotterdam zonder universiteit'? Het wetenschapcafé is een initiatief van Erasmus Reflexie, staat voor open dialoog tussen wetenschap en samenleving, en maakt deel uit van de Erasmus Universiteit Rotterdam. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Edmond Messchaert, tel. 010 - 417 91 19 of 06 - 53 24 80 21)

Wethouder Marianne van den Anker opent politiekcafé 'Vrouwen en Ondernemerschap'
Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) opent op dinsdag 27 september om 17.00 uur het politiekcafé in het Vrouwenhuis aan de Eendrachtsweg 71. Het thema is: 'Vrouwen en Ondernemerschap'. Twee generaties vrouwen, Sandra van Houwelingen (zakenvrouw 2004 en eigenaar restaurant Sorgh & Hoop) en haar moeder, Angela Ramadin, eveneens zakenvrouw, komen vertellen over de valkuilen en het succes van hun vak. (Voor meer informatie: coördinator Vrouwenhuis Rotterdam, Ariana Ortet, tel. 010 - 414 10 18)

Wethouder Van den Anker overhandigt Lida van Veenprijs Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) overhandigt op dinsdag 27 september om 17.30 uur de Lida van Veenprijs. De overhandiging vindt plaats in de hal van het Centrum voor Dienstverlening (CVD) aan de Glashaven 42. De onderscheiding wordt uitgereikt aan een persoon die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor dak- en thuislozen en verslaafden. De Lida van Veenprijs is een initiatief van het Cliëntenplatform Movers, hierin zijn verschillende maatschappelijke organisaties, verslavingszorg en straatadvocaten vertegenwoordigd. De prijs is in de plaats voor de Zwerfkei gekomen. (Voor meer informatie: Anneke de Goede, tel. 06 - 53 78 71 30)

Wethouder Janssens opent onderwijscafé over Voeding en Beweging Wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) opent op dinsdag 27 september om 18.00 uur het onderwijscafé over Voeding en Beweging in Wijkaccommodatie de Esch, Rijnwaterstraat 7, Rotterdam. In dit onderwijscafé wisselen onderwijsgevenden en medewerkers van kinderopvang, buurthuizen en organisaties die zich met voeding en beweging bezighouden, ervaringen en 'best practices' uit om de Rotterdamse Jeugd en hun ouders een gezonder leefpatroon aan te leren. Tijdens een informatiemarkt presenteren diensten en bedrijven zich met activiteiten op dit gebied. De informatiemarkt begint een uur eerder. (Voor meer informatie en het aanmelden voor het onderwijscafé: Lonny Derwort, afdeling Communicatie van Dienst Stedelijk Onderwijs, tel. 010 - 891 44 54)

Wethouder Janssens opent eerste kunstgras trapveldje Wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) opent op woensdag 28 september met dagelijks bestuurder Jolanda van Drongelen van deelgemeente Kralingen-Crooswijk het eerste kunstgrastrapveldje aan de Albert Rousselsingel. De opening vindt plaats om 14.45 uur onder begeleiding van ex-voetballer Bennie Wijnstekers en zeilster Margriet Matthijsse. In het Sportjaar 2005 worden in totaal vijftig openbare trapveldjes verspreid over vrijwel alle Rotterdamse deelgemeenten nieuw aangelegd of krijgen bestaande trapveldjes een kunstgras- of asfaltondergrond, nieuw hekwerk of sportelementen. Het verbeteren van de sportvoorzieningen is een van de doelstellingen van het Sportjaar 2005. Hiermee creëert Rotterdam meer ruimte in de directe woonomgeving van kinderen om te kunnen sporten. De stad en de deelgemeenten samen hebben hiervoor ruim vier miljoen euro uitgetrokken. (Voor meer informatie: Projectbureau Sportjaar 2005, Eva van Beek, tel. 010 - 417 25 95 of 06-13 26 81 40, e-mail: e.vanbeek@senr.rotterdam.nl.

Burgemeester Opstelten spreekt tijdens jubileumbijeenkomst PR Kring Europoort Botlek
Burgemeester mr. Ivo Opstelten spreekt op woensdag 28 september om 19.15 uur tijdens de jubileumbijeenkomst PR Kring Europoort Botlek. Ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan wordt de jubileumbijeenkomst georganiseerd in Feyenoord De Kuip aan het Van Zandvlietplein 1. Onder het motto: 'Succes realiseer je nooit alleen', vinden verschillende discussies plaats. De Kring is een communicatie netwerk, bestaande uit mensen die werkzaam zijn in de (petro)chemische industrie, overheidsinstelling, en toeleveringsbedrijven in de Europoort en Botlek. De burgemeester spreekt over: 'De communicatie tussen het bedrijfsleven en de overheid', met als rode draad wat het netwerken kan betekenen voor het Rijnmond gebied. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Edmond Messchaert, tel. 010 - 417 91 19 of 06 - 22 50 32 91)

Wethouder Hulman bezoekt congres "European Parking Association" Wethouder Stefan Hulman (Verkeer en Vervoer) neemt deel aan het 12e congres van de "European Parking Association" in Genéve. De wethouder bezoekt dit congres op woensdag 28 en donderdag 29 september. Tijdens het congres geeft de wethouder een presentatie over het parkeerbeleid in Rotterdam. (Voor meer informatie: Communicatie Stadstoezicht, Bert Hendriks, tel. 010 - 890 22 91)

Wethouder Van den Anker neemt rapport
'Zoektocht naar een gelijkwaardige taakverdeling' in ontvangst Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) neemt op donderdag 29 september om 10.30 uur het onderzoeksrapport 'Zoektocht naar een gelijkwaardige taakverdeling' in ontvangst. De overhandiging vindt plaats in het Surinaams Vrouwenhuis Prefoeroe, Doelstraat 255-257. Het onderzoek geeft inzicht in de samenstelling en achtergronden over Surinaamse vrouwen en mannen in de verschillende facetten rondom de gelijkwaardige verdeling van arbeid en zorgtaken. (Voor meer informatie: Dienst Stedelijk Onderwijs, Tamara van de Wijdeven, tel. 010 - 891 47 28)

Wethouder Van den Anker opent Dag tegen Geweld
Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) opent op vrijdag 30 september om 9.15 uur in de Burgerzaal van het stadhuis aan de Coolsingel 40, de Dag tegen Geweld op straat. Onder het motto: 'Rotterdam is ok' spreken Nebahat Albayrak, Tweede Kamerlid en lid van de vaste commissie voor Justitie en Arjan van Gils, gemeente secretaris van de gemeente Rotterdam. De dag staat verder in het teken van initiatieven en hoopvolle resultaten, die geboekt zijn bij het terugdringen van geweld op straat. (Voor meer informatie: Stichting Meld Geweld, Jacqueline de Jong, tel. 010 - 417 38 68 of 06 - 50 25 71 27 )

Wethouder Hulman opent tentoonstelling "Charlie Chapman" Cultuurwethouder Stefan Hulman opent op zaterdag 1 oktober om 17.30 uur in de Kunsthal aan de Westzeedijk 341 de familietentoonstelling "Charlie Chaplin". De wereld van de grootste filmkomiek ooit komt tot leven in de Kunsthal. Met deze tentoonstelling start ook het nieuwe tentoonstellingsseizoen. (Voor meer informatie: Communicatie Kunsthal Rotterdam, Saskia Cornelissen, tel. 010 - 440 03 23)

Burgemeester Opstelten reikt Estée Lauder Pink Ribbon Award 2005 uit Burgemeester mr. Ivo Opstelen reikt op zondag 2 oktober om 19.30 uur de Estéé Lauder Pink Ribbon Award 2005. Dit gebeurt aan boord van de James Cook die om 19.00 uur vertrekt van het Willemsplein 85. De award is bestemd voor de winnaar van een kunstprijsvraag. De 'Pink Ribbon' is een universeel symbool voor de bewustwordingscampagne rondom borstkanker. Door de Erasmusbrug in roze te verlichten, wordt aandacht gevraagd voor het belang van vroege opsporing van borstkanker en de zoektocht naar manieren om borstkanker te voorkomen en te genezen. De verlichting is onderdeel van een wereldwijde campagne van Estée Lauder om belangrijke plaatsen en gebouwen in 'pink' licht te hullen. Vorig jaar was de Dam verlicht. Om 20.15 uur vindt de verlichtingsceremonie van de Erasmusbrug plaats, die tot en met 9 oktober elke avond roze gekleurd is. (voor meer informatie: Algemene Zaken Externe Betrekkingen, Wim Hendriks, tel. 010 - 417 22 99)

noot voor de redactie/