Gemeente Den Helder

15-09-2005 Conferentie 'Meer (dan) handhaving' op 26 september

Meer prullenbakken, meer voorlichting of gewoon meer controleren?

Programmatisch handhaven, risico-analyse, T11-methode, prioriteiten, handhavingsthemas, strategieën. Misschien denkt u nu: waar gáát dit over?
Al deze zaken hebben te maken met het project Programmatisch Handhaven waarmee wij als gemeente bezig zijn. Eind vorig jaar hebben wij hierover een workshop gehouden waarover u wellicht iets gelezen of gehoord heeft, of misschien zelf aan heeft deelgenomen. Hierop komt op maandag 26 september een vervolg met de conferentie Meer (dan) handhaving, waarvoor wij bewonersorganisaties, ondernemerorganisaties, raadsleden, ambtenaren van de gemeente, en externe partners als politie en provincie Noord-Holland hebben uitgenodigd.

Regels en risicos
Een gemeente heeft veel handhavingstaken. Ze controleert of men zich houdt aan het hondenpoepbeleid, of iemand niet zonder vergunning bomen kapt of zijn huis verbouwt. Maar ook of bedrijven zich aan de milieuregels houden en of de cafés zich aan de
brandveiligheidsvoorschriften houden. Het spreekt voor zich dat niet alle regels evenveel gecontroleerd kunnen worden. Daarvoor zijn er te weinig handhavers en is er te weinig geld. Het is ook niet nodig. Bij een overtreding van de ene regel loop je meer risico als het fout gaat dan bij de andere. Houdt iemand zich niet aan het hondenpoepbeleid, dan zijn de gevolgen daarvan minder groot dan als het gaat om brandveiligheid. Zit dát niet goed, dan kunnen de gevolgen enorm zijn. Denkt maar aan de cafébrand in Volendam.

Handhaving inzichtelijk maken
Om voor iedereen inzichtelijk te maken op welke manier de gemeente haar handhavingstaken uitvoert, en om de juiste afweging te kunnen maken in wat je als gemeente op welke manier handhaaft, zijn wij bezig met het opstellen van een integraal handhavingsprogramma. Hierin komen al onze handhavingstaken te staan, welke risicos inwoners lopen als men zich niet aan de regels houdt, welke taken prioriteit hebben als we gaan handhaven en op welke manier wij gaan handhaven. Het doel van het programma is het waarborgen van een veilige omgeving voor onze inwoners. Het concept-handhavingsprogramma is nu bijna klaar.

Inventarisatie en risico-analyse
In het concept-programma staat aan welke handhavingstaken wij de meeste prioriteit geven en welke handhavingsstrategieën wij op deze taken willen loslaten, zodat men zich nog meer aan de regels houdt. Natuurlijk hebben wij dit niet zomaar bedacht. Eerst hebben wij al onze taken geïnventariseerd. Daarna hebben wij dit per thema bij elkaar gezet. Immers, sommige taken hebben veel met elkaar te maken. Vervolgens hebben we gekeken wat volgens ons de risicos zijn als men zich niet aan de regels houdt. Als resultaat daarvan bleek dat bepaalde themas meer prioriteit zouden moeten krijgen dan andere. Deze risico-analyse is eind vorig jaar tijdens de workshop Programmatisch Handhaven gedaan met externe partners als politie en de provincie, maar ook met vertegenwoordigers van bewonersorganisaties, ondernemers en de politiek.

Zes themas hoogste prioriteit
Uiteindelijk zijn er zes themas die de hoogste prioriteit krijgen en waaraan dus de meeste aandacht gegeven moet worden. Het gaat om de themas: coffeeshops, gebruiksvergunningen, horeca binnenstad, milieu bij bedrijven, zwerfafval en illegaal huishoudelijk afval. Voor deze zes themas hebben we gekeken wat de oorzaak zou kunnen zijn waarom mensen zich niet aan de regels houden. Moet er bijvoorbeeld meer aan voorlichting gedaan worden? Zijn de regels te ingewikkeld? Moeten er meer prullenbakken geplaatst worden? Of moet het overlaadstation vaker open zijn? Oftewel: welke strategieën kunnen we inzetten zodat men zich aan de regels houdt. En die strategieën gaan verder dan de gebruikelijke handhaving van controleren en het eventueel opleggen van bijvoorbeeld boetes. Meer dan handhaving alleen dus.

Conferentie Meer (dan) handhaving
Graag horen wij van bewoners, ondernemers, onze externe partners en de politiek of we op de goede weg zijn met het
concept-handhavingSprogramma dat er nu ligt. Daarom houden wij maandag 26 september in de middag en avond de conferentie Meer (dan) handhaving. Veel organisaties en verenigingen hebben voor deze conferentie van ons een uitnodiging ontvangen. Heeft u geen uitnodiging ontvangen en denkt u dat uw organisatie een goede bijdrage kan leveren? Neemt u dan contact op met de projectleider Programmatisch Handhaven de heer F. Makker. Bij hem kunt u ook terecht voor meer informatie over de conferentie en over het project Programmatisch Handhaven. U kunt hem telefonisch bereiken via (0223) 678635, of via e-mail f.makker@denhelder.nl.