SARA


Gepubliceerd op woensdag 14 september 2005

SARA demonstreert unieke transatlantische visualisatie

Amsterdam, 14 september 2005 - Van 26 t/m 29 september wordt in San Diego (Californië, VS) het tweejaarlijkse internationale netwerkevenement iGrid2005 gehouden. SARA onderneemt een recordpoging door de tot nu toe grootste datastream tijdens iGrid2005 realtime te genereren voor ultra-high resolutie visualisatie. Het betreft een unieke gebeurtenis die alleen te realiseren is door gebruik te maken van de snelste grafische kaart, het snelste netwerk, de snelste transatlantische verbinding en het grootste display.

De data, zowel tweedimensionale als driedimensionale content die afkomstig is van Nederlandse wetenschappelijke onderzoekers, wordt live gerendered op een krachtig visualisatiecluster in Amsterdam en via optische lambda-netwerken getransporteerd naar San Diego. De transmissiesnelheid bedraagt 20 Gigabit per seconde. SARA gaat de output weergegeven op een display van 55 schermen (11 horizontaal x 5 verticaal) die te samen een resolutie opleveren van 17.600x6.000 pixels (totaal 105.600.000 pixels).

De infrastructuur tussen Amsterdam en San Diego bestaat uit een 20 Gbit/s-verbinding die in samenwerking met SURFnet tot stand is gekomen. De verbinding tussen Amsterdam en Chicago wordt gerealiseerd via NetherLight, het optische knooppunt voor academische netwerken dat deel uitmaakt van het GigaPort-project en het corresponderende knooppunt StarLight in Chicago. De National Research and Education Networks (NREN's) in de VS zorgen voor de connectiviteit tussen Chicago en San Diego. Deze techniek is onderdeel van het OptIPuter-project waar SARA actief aan deelneemt.

OptIPuter is een zeer krachtige gedistribueerde cyber-infrastructuur voor het ondersteunen en stimuleren van data-intensief wetenschappelijk onderzoek. Centraal daarbij staan onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van netwerk-intensieve visualisatietechnieken op allerlei soorten outputsystemen, zoals high-definition stereoscopic displays, ultra-high-resolution tiled displays en personal autostereoscopic displays. SARA heeft een systeem ontwikkeld voor het schaalbaar en gedistribueerd visualiseren van zeer hogeresolutie 2D- en 3D-beelden. Binnen OptIPuter is SARA medeontwikkelaar van de Global Lambda Visualization Facility (GLVF) en van de Technology for Optical Pixel Streaming (TOPS). GLVF en TOPS hebben betrekking op een wereldomspannende visualisatiefaciliteit.

Over SARA
SARA Reken- en Netwerkdiensten is een innovatief ICT-dienstencentrum dat sinds ruim 30 jaar een compleet pakket aan services en producten levert op het gebied van high-performance computing, storage, visualisatie en networking en infrastructuurdiensten. Onder de klanten van SARA bevinden zich wetenschappelijke en educatieve instellingen, overheidsinstellingen en bedrijven. SARA is een onafhankelijke organisatie met vestigingen in Amsterdam en Almere, en heeft samenwerkingsverbanden met vele partners.

De meest in het oog springende activiteiten van SARA zijn de hosting van de nationale supercomputers (Teras en Aster), het nationaal rekencluster (Lisa), de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), en de virtual reality-faciliteit de CAVE(TM). Sinds de start van het SURFnet-netwerk in 1989 is SARA verantwoordelijk voor het operationeel beheer van dit innovatieve netwerk voor Nederlandse universiteiten, wetenschapscentra en onderwijsinstellingen. Een belangrijke aanvulling op de beschikbare faciliteiten is de uitgebreide expertise van SARA en de daaruit voortvloeiende consultancy en ondersteunende activiteiten.

URL's voor meer informatie:
iGrid2005: www.igrid2005.org
OptIPuter: www.evl.uic.edu/cavern/optiputer/
GLVF: www.evl.uic.edu/cavern/glvf/
TOPS: www.sara.nl/tops/


---


Noot voor de redactie (