Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Computergenealogen willen stop stamboomfraude
De afdeling Computergenealogie van de Nederlandse Genealogische Vereni-ging (NGV) overweegt een kort geding aan te spannen tegen de Stichting Genealogie Nederland of haar enige bestuurslid W.L. Pince van der Aa.
Al weer enige weken is de inmiddels welbekende stamboomzwendelaar weer in ons land actief. Eind vorig jaar werd de man in kwestie in België nog veroordeeld tot één jaar cel en 5.000 euro boete. Niet voldoende blijkbaar. Ook in ons land is de man al eerder veroordeeld geweest.
Het fenomeen heeft overigens al behoorlijk wat publiciteit opgeleverd. In genealogische nieuwsgroepen, sites van verenigingen, de media en inmiddels ook al radio en televisie hebben er melding van gemaakt.
Volgens de voorzitter van de Computergenealogen is wat het bestuur van de afdeling betreft de maat vol. "Wij zijn nu informatie aan het verzamelen en op zoek naar gedupeerden zodat we een zaak kunnen aanspannen. We willen de rechter vragen om een onmiddellijk verbod van deze fraude nu en in de toekomst, uiteraard met een zwaardere straf dan die in België is opgelegd."
Te Meij: "Het gaat ons in eerste instantie niet direct om genealogen, die kunnen dit soort zwendel aardig onderscheiden van de werkelijkheid. Het gaat ons meer om de achteloze burger. In België waren dat er toch ruim 20 duizend, die de dupe van dit soort praktijken zijn geworden. Vermenigvuldig je dat aantal met een gemiddelde prijs van 45 euro dan gaat het om zo'n 9 ton euro die meneer in z'n zak heeft gestoken. Daar kun je makkelijk een boete van 5 duizend euro van betalen. Kortom, die boete was veel te laag. Ik acht het onze taak om daar wat aan te doen en de burger te beschermen tegen, maar minimaal te waarschuwen voor dit soort praktijken." De stichting biedt over het algemeen vaak niet relevante informatie over familieleden die weliswaar eenzelfde familienaam dragen maar niet persé familie van elkaar zijn. Het betreft dus een opgave van mensen met eenzelfde familienaam, informatie die ook kan worden gevonden op www.genlias.nl of op de website van de Mormomen via www.familysearch.com. Hetzelfde gebeurt met aangeboden familie-wapens. Hier betreft het dan een wapen van een familie die dezelfde naam draagt als de aangeschreve, terwijl er van geen enkele familieband sprake is. Het gaat niet alleen over de argeloze mensen die hun euro's kwijt zijn. Wanneer iemand een familiewebsite probeert op te zetten om daarmee ook de samenhang te bevorderen moeten natuurlijk allerlei -soms tot dan onbekende- familieleden benaderd worden. De acties van Van der Aa maken die onbekende familieleden nogal schichtig. Het gevolg is dat familiebanden niet worden aangehaald maar juist definitief verbroken raken omdat men oplichterij vreest. Dit soort schade is niet in geld uit te drukken maar wel heel pijnlijk.
Gedupeerden kunnen zich wenden tot het secretariaat van de afdeling Computer-genealogie, mr. Willem van Winterswijk, bereikbaar via vice-secretaris@ computergenealogie.ngv.nl
Over de NGV afdeling Computergenealogie
De NGV, afd. Computergenealogie wil de individuele genealoog ten dienste zijn bij genealogisch onderzoek en bevordert dit d.m.v. de mogelijkheden die de automatise-ring biedt. Naast het tijdschrift 'GensData', ontwikkelt zij programmatuur, bevordert het de geautomatiseerde ontsluiting van genealogische bronnen, biedt of verwijst naar geautomatiseerde genealogische bestanden, geeft voorlichting en cursussen over het gebruik van geautomatiseerde middelen bij het onderzoek naar en het vast-leggen van genealogische gegevens. Regelmatig worden afdelingsbijeenkomsten en landelijke genealogische computerdagen georganiseerd.
---