INLIA


Onrust en protest leiden tot hoorzitting VC Ter Apel 23/09/2005

Sinds juni dit jaar is er veel onrust en commotie geweest onder de bewoners van het Vertrekcentrum in Ter Apel. Vooral de ontstane praktijk om iedereen die na een aantal weken verblijf in het kader van het Terugkeerproject nog niet zelf is vertrokken in vreemdelingenbewaring te nemen heeft tot veel protest geleid. Een aantal Iraanse asielzoekers ging zelfs een aantal weken in hongerstaking.

INLIA-directeur John van Tilborg heeft op verzoek van de bewoners actief bemiddeld tussen hen en de IND en het COA. Als gevolg daarvan is o.a. een spoorboekje gemaakt dat aan de bewoners duidelijk moet maken wat ze in het Vertrekcentrum kunnen verwachten aan ondersteuning en wat van hen zelf verwacht wordt in het kader van het meewerken aan vertrek.

Ook is afgedwongen dat de individuele zgn. vertrekplannen en gespreksverslagen aan betrokkenen moeten worden ter hand gesteld. Hiermee moet de onzekerheid worden weggenomen die bij veel bewoners van het VC bestaat over hun rechten en plichten.

Overigens heeft de IND beloften en toezeggingen die tijdens het overleg deze zomer zijn gedaan nog niet ingelost. Zo kunnen de bewoners nog steeds niet gratis gebruik maken van internet in het VC om contacten met familie en instanties te onderhouden. Zij worden doorverwezen naar betaalde faciliteiten in de Openbare Bibliotheek. Ook worden door bewoners ingediende correcties in gespreksverslagen nog steeds niet of pas heel laat verwerkt.

De problemen rond het VC en het vertrekbeleid hebben inmiddels bij veel politici tot vragen en kritiek geleid. Nadat de VVD en het CDA in een procedurevergadering van de vaste Kamercommissie voor justitie het voorstel van PvdA-kamerlid Klaas de Vries hadden geblokkeerd voor een parlementaire hoorzitting in de Tweede Kamer, is vandaag, 23 september, een openbare hoorzitting in Ter Apel georganiseerd. CdK Alders van Groningen, Burgemeester Broertjes van Vlagtwedde en fractievoorzitters van partijen in de gemeenteraad van Vlagtwedde worden samen met vertegenwoordigers van VluchtelingenWerk Nederland, Werkgroep Vluchtelingen Vrij en Stichting INLIA gehoord door een delegatie van kamerleden van PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, SP en D66.