Technische Universiteit Delft

Bel eens ad-hoc

Mobiele ad-hoc communicatienetwerken vormen over enkele jaren wellicht een goedkoop en flexibel alternatief voor standaard communicatie-infrastructuur. De apparaten in een ad-hoc netwerk kunnen samen een communicatienetwerk vormen zonder gebruik te maken van enige vaste infrastructuur. Ir. Ramin Hekmat promoveert op vrijdag 23 september aan de TU Delft op dit onderwerp.

Binnen een mum van tijd zonder uitgebreide infrastructuur als zendmasten een netwerk voor mobiele communicatie opzetten. Dat kan in principe met zogenaamde ad-hoc netwerken. Deze worden gevormd door een aantal mobiele, draadloze apparaten. Deze apparaten kunnen samen een (kortstondig) communicatienetwerk vormen zonder gebruik te maken van enige vaste infrastructuur. Ad-hoc netwerken zijn dus gedecentraliseerde, zelforganiserende netwerken.

Elk mobiel apparaat in een ad-hoc netwerk is uitgerust met een radiozender en een radio-ontvanger om met andere apparaten draadloos te kunnen communiceren. Alle apparaten kunnen, indien nodig, als relaisstations functioneren voor gegevenspakketten die richting hun eindbestemming geleid moeten worden. Met andere woorden, ad-hoc netwerken ondersteunen transmissie van gegevens tussen apparaten die zich buiten direct radiobereik van elkaar bevinden.

Ad-hoc netwerken hebben verschillende voordelen ten opzichte van de traditionele communicatienetwerken. Zo zijn ad-hoc netwerken veelal economischer aangezien zij de kosten van een vaste infrastructuur elimineren en robuuster vanwege hun niet-hiërarchisch verdeelde controle- en beheersmechanismen. Ad-hoc netwerken verhogen de mobiliteit en de flexibiliteit, omdat ze in zeer korte tijd uitgerold en weer ontbonden kunnen worden. Ze zouden bijvoorbeeld van nut kunnen zijn in ramp- of oorlogssituaties als er snel een alternatief communicatiesysteem moet worden opgezet.

Ad-hoc netwerken vormen een vrij nieuw en zeer divers onderzoeksgebied en zijn nog ver van grootschalige commerciële toepassing. De Delftse promovendus ir. Ramin Hekmat is een van de wetenschappers die proberen ad-hoc netwerken rijp te maken voor grootschalige introductie. Hij richtte zijn aandacht op de fundamentele eigenschappen van ad-hoc netwerken. Hij heeft in zijn promotie-onderzoek onder meer een nieuw wiskundig model voor ad-hoc netwerken geïntroduceerd. Door dit model is wezenlijk bijgedragen aan een beter begrip van ad-hoc netwerken.

Verder heeft Hekmat capaciteitsgrenzen voor ad-hoc netwerken gevonden en aangetoond dat in ad-hoc netwerken het verhogen van datatransmissiesnelheid gepaard moet gaan met een reductie in de netwerkgrootte. Zeer grote ad-hoc netwerken, bestaande uit duizenden apparaten verspreid over een groot geografisch gebied, kunnen derhalve geen applicaties met hoge bitsnelheden ondersteunen.

Nadere informatie:
Ramin Hekmat, 015-2781530, r.hekmat@ewi.tudelft.nl
Wetenschapsvoorlichter TU Delft, directie Marketing en Communicatie, Maarten van der Sanden, 015-2785454, m.c.a.vandersanden@tudelft.nl