Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)


Nieuws

Blessures kosten 590 miljoen euro

23 september 2005

Het ministerie van VWS heeft Consument en Veiligheid gevraagd de totale kosten van sportblessures in Nederland te berekenen. De directe medische kosten van sportblessures zijn de kosten van de gezondheidszorgconsumptie. De indirecte kosten zijn de kosten van het arbeidsverzuim. Wanneer deze twee worden opgeteld, kosten sportblessures 590 miljoen euro per jaar. Ter vergelijking: voor ongevallen in de privé-sfeer is dit jaarlijks 1.380 miljoen en voor de verkeersongevallen 610 miljoen euro. (Bron: Consument en Veiligheid)

Directe medische kosten
Voor het berekenen van de directe medische kosten zijn de belangrijkste behandelaars en het aantal behandelingen per behandelaar in kaart gebracht. De directe medische kosten voor sportblessures worden geschat op jaarlijks 170 miljoen euro. Voor de ongevallen in de privé-sfeer is dit jaarlijks 680 miljoen en voor de verkeersongevallen 230 miljoen euro.

De huisarts(post), Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis, specialist, de ziekenhuisopname en de fysiotherapeut zijn de meest geraadpleegde behandelaars voor sportblessures. Met 55 miljoen euro per jaar is de fysiotherapeut de medische behandelaar waar de meeste kosten worden gemaakt. Sportblessures zijn jaarlijks goed voor 2,8 miljoen fysiotherapeutische behandelingen. Daarna volgen de kosten van specialistische hulp (33 miljoen euro per jaar) en die van behandelingen op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis (32 miljoen euro per jaar). De kosten van de huisartsbehandelingen zijn met jaarlijks 12 miljoen euro beperkter in vergelijking met andere behandelaars, alhoewel het aantal behandelingen van 650 duizend per jaar aanzienlijk is.

Indirecte kosten
Om de indirecte kosten door sportblessures te bepalen, is het arbeidsverzuim in werkdagen vermenigvuldigd met de kosten per verzuimdag. Sportblessures leiden jaarlijks gemiddeld tot 1,7 miljoen verzuimde werkdagen. De totale kosten van dit verzuim worden geschat op 420 miljoen euro per jaar, waarvan 95 procent vanwege medisch behandelde blessures.
De indirecte kosten door sportblessures zijn iets hoger dan die van verkeersongevallen (380 miljoen euro), maar beduidend lager dan die van de ongevallen in de privé-sfeer (700 miljoen euro).

Aanbevelingen
Het terugdringen van het aantal sportblessures zal een aanzienlijke besparing opleveren. Zeker nu de overheid meer investeert in breedtesport en in meer bewegen zal het aantal sportblessures de komende jaren toenemen en daarmee ook de kosten van sportblessures. Extra investeringen in de preventie van sportblessures kunnen en mogen dan ook niet achterblijven wanneer Nederland meer aan het sporten en bewegen gaat.

Het rapport 'Kosten van sportblessures in Nederland' kunt u hier downloaden.