Gemeente Binnenmaas

Samenvoeging Binnenmaas en 's-Gravendeel

Het samenvoegen van Binnenmaas en 's-Gravendeel; gaat het door of niet? In 2000 besloten de gemeenteraden van de gemeenten Binnenmaas en 's-Gravendeel op vrijwillige basis samen één gemeente te gaan vormen. Dat besluit werd aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland voorgelegd met het verzoek het besluit van de raden met een positief advies aan de Minister van Binnenlandse Zaken voor te leggen. Omdat er een wet nodig is om de beide gemeenten te laten fuseren zou deze dan in het geval ook hij van mening was dat een fusie wenselijk was een wetsvoorstel aan de Tweede en Eerste Kamer voor kunnen leggen. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken vond echter dat er eerst een onderzoek plaats moest vinden naar de wenselijkheid en mogelijkheden voor een algehele herindeling van de Hoeksche Waard. Dat betekende ook dat de samenvoeging van de beide gemeenten in ieder geval op de kortere termijn niet tot de mogelijkheden behoorde.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben naar aanleiding daarvan besloten de Hoeksche Waardse gemeenten bij elkaar te roepen om hun mening over dit onderwerp te peilen.
Het standpunt was toen dat 4 gemeenten (Oud-Beijerland, 's-Gravendeel, Cromstrijen en Binnenmaas), de één wel wat enthousiaster dan de ander, bereid waren te praten over verdergaande gemeentelijke herindeling en 2 gemeenten dat absoluut niet wilden (Strijen en Korendijk). Overigens werd in 4 gemeenten een volksraadpleging gehouden, waarbij duidelijk werd dat de bevolking daar helemaal niet op zat te wachten.

In aansluiting daarop hebben Gedeputeerde Staten gevraagd of de gemeenten bereid waren mee te werken aan een onderzoek, waarbij de mogelijke varianten voor een herindeling werden onderzocht, te weten:
1. Samenvoeging Binnenmaas en 's-Gravendeel, waarbij de overige gemeenten zelfstandig blijven maar er wel een bestuurscommissie ingesteld wordt. De bedoeling van een dergelijke bestuurscommissie is dan dat deze in principe niet over gemeentelijke zaken gaat, maar alleen om de gemeente-overstijgende, strategische belangen van de Hoeksche Waard als geheel. In het bijzonder dus de ruimtelijke ontwikkeling van de Hoeksche Waard en de consequenties daarvan op hoofdlijnen. Als de bestuurscommissie op deze terreinen beslissingen neemt over de Hoeksche Waard, zijn die bindend voor de gemeenten. Het model is geschikt om in een later stadium eventueel meer (gemeentelijke) taken aan de commissie toe te voegen.
2. Herindeling van de Hoeksche Waard tot 2 gemeenten waarbij openstaat of dit noord/zuid of oost/west zou moeten zijn. Een voorkeur van Gedeputeerde Staten ging overigens uit naar wat hiervoor onder 2 is genoemd. Het onderzoek en de uiteindelijke besluitvorming heeft in 2005 en wel op 21 juni zijn beslag gekregen.

Het besluit
Het komt er op neer dat het herindelingsvoorstel van de Hoeksche Waard van de baan is.

Uitgangspunt voor Gedeputeerde Staten is altijd geweest dat er een krachtiger openbaar bestuur in de regio komt. Gedeputeerde Staten waren voorstander van de vorming van één of twee gemeenten als oplossing voor bestuurlijk moeilijke vraagstukken. Maar voor de regio was deze oplossing niet haalbaar. Het proces dat provincie en gemeenten zijn ingegaan, heeft ertoe geleid dat er een bestuurscommissie komt met verregaande bevoegdheden die op een brede steun in de regio kan rekenen. Immers, vanuit de bevolking kwam een duidelijk 'nee' tegen herindeling naar voren. Provincie en gemeenten zochten naar een oplossing waarbij de gemeenten in de regio gezamenlijk zijn opgewassen tegen taken die op hen afkomen, maar waarbij behoud van zelfstandigheid het uitgangspunt is. Het college heeft er vertrouwen in dat de instelling van een bestuurscommissie voor de regio een adequate oplossing is voor bovenlokale problemen en voor kansen die zonder deze regeling onbenut zouden blijven. GS zullen de ontwikkeling in de regio nauwgezet volgen en stimuleren. De vrijwillige samenvoeging van 's-Gravendeel en Binnenmaas kan gewoon doorgaan. Gedeputeerde Staten gaan de minister en de Tweede Kamer vragen deze samenvoeging zo snel mogelijk, biij voorkeur met ingang van 1 januari 2007, te realiseren in het belang van beide gemeenten. Naar verwachting is hierover eind augustus, begin september 2005 meer duidelijk.

Samenvoeging gaat door!
De fusie van de gemeenten 's-Gravendeel en Binnenmaas gaat door. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland laten weten dat hij het voornemen heeft de samenvoeging van de beide gemeenten verder in procedure te brengen. Dat zal hij op zeer korte termijn doen, waardoor de beoogde fusiedatum van 1 januari 2007 nog steeds mogelijk is.

's-Gravendeel en Binnenmaas hebben een kopie van deze brief ontvangen. Burgemeester A.J. Pijlman van 's-Gravendeel en loco-burgemeester J.C. Hage van Binnenmaas hebben tijdens de persbijeenkomst op 22 september gezegd blij te zijn dat het nu echt zover is. Pijlman wil met hernieuwde energie de mouwen opstropen en bindt iedereen op het hart ook aandacht te hebben voor de leuke dingen in dit proces, Hage wil met voortvarendheid de nieuwe gemeente in de benen zetten, want er zullen nog harde noten gekraakt moeten worden. Hij doelt daarbij op de positie van het personeel en de gemeenteraden. Voor het personeel komt een sociaal statuut, waarbij regel één is dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De gemeenteraadsverkiezing die normaal gesproken in maart 2006 zou worden gehouden, wordt uitgesteld en zal waarschijnlijk eind oktober plaatshebben. OneStat Web Analytics