Perdu

Vrijdag 23 september
Shandiz: Iraanse liederen en poëzie.
Aanvang 20.30 uur
Toegang 6/5 euro

M.m.v. Mehrnaz Salehi (sopraan), Florien Hamer (cello), Hamid Tabatabaei (piano), Nafiss Nia (poëzie) en Amir Afrassiabi (poëzie).

Shandiz is een cyclus van Iraanse volksliederen afkomstig uit verschillende gebieden van Iran. Verschillende talen en dialecten zoals onder meer Perzisch, Koerdisch, Gilaki, Lori, Mazandarani, Turks en Armeens komen aan bod. Hamid Tabatabaei is een componist uit Iran. Op deze avond zal hij zijn interpretatie van deze liederen geven. Hij heeft ze gearrangeerd voor sopraan, viool en piano. Sinds in 2003 de cd van het Shandiz-programma uitkwam zijn er veel optredens geweest in onder meer Nederland, België en Duitsland. Massoud Wala, van de stichting 'Iranian on The Move', zal de teksten van de liederen naar het Nederlands vertalen. Deze zullen tijdens het optreden worden geprojecteerd.

Het muzikale programma zal worden afgewisseld met voordrachten van de Iraanse dichters Nafiss Nia en Amir Afrassiabi.

Nafiss Nia (1968) is geboren in Esfahan (Iran) en woont sinds 1992 in Nederland. Al in Iran was ze actief als filmmaakster, journaliste en schrijfster van verhalen en gedichten. Ze studeerde regie en Perzische literatuur in Teheran. In Nederland volgde ze de scenario-opleiding aan de film- en televisieacademie in Amsterdam. Amir Afrassiabi studeerde in Iran en Engeland architectuur en literatuur en zette de verdere kennismaking van de laatste ook in Nederland, door de academische studiën voort. Hoewel de literatuur het won van de architectuur, strijden deze twee studies in zijn gedichten nog steeds met elkaar. Amir was redacteur bij de belangrijke Perzischtalige literaire tijdschriften in ballingschap, zoals het tijdschrift "Gardoun" dat in Duitsland uitkwam, en het tijdschrift "Maks" in Zweden". Amir is naast dichter vooral het boegbeeld van de Iraanse Stichting voor Cultuur en Kennis.Hij heeft 5 dichtbundels in het Perzisch op zijn naam staan en zijn Nederlandse bundel verschijnt binnenkort.

EN VERDEROP IN SEPTEMBER

Vrijdag 30 september
Presentatie Dietsche Warande & Belfort 2005/4: Randwandelingen Aanvang 20.00.
toegang gratis (reserveren gewenst)

M.m.v. Iain Sinclair, Marc Reugebrink, Maria van Daalen, Nicoline van Harskamp, Patrick Bassant, Thomas Laureyssens, Bas Groes, e.a.

Het Vlaamse tijdschrift Dietsche Warande & Belfort (DWB) is aan zijn 150ste jaargang toe. Bas Groes en Sofie Gielis stelden voor de jarige een editie samen onder de titel Randwandelingen. Zij bonden een aantal schrijvers wandelschoenen aan en stuurden hen op pad. De flaneur, de blanke man die zonder geldzorgen door mondaine steden kuiert, is een achterhaald concept. Sinds het einde van de twintigste eeuw staat niet alleen zijn positie in vraag, maar ook de mogelijkheid om via het flaneren de Zeitgeist te vatten. De flaneur van Baudelaire en Poe is van het toneel verdwenen en ook de stad heeft haar negentiende-eeuwse masker afgeworpen. Steden die toen het moderne leven belichaamden, woekeren tegenwoordig uit in buitenwijken, tussengebieden en industriezones. De schrijver die het hedendaagse leven wil verkennen moet zich in de periferie begeven. De randen winnen terrein, randwandelaars wijzen de weg. Op 30 september wordt dit nummer voorgesteld in Perdu. Verschillende randwandelaars zorgen die avond voor beeld bij hun tekst: Patrick Bassant presenteert een ander Rome, Marc Reugebrink schetst een arcadia onder Gentse koeltorens en Maria van Daalen wekt met een voodooritueel een schizofreen Montréal tot leven. Verder maakten Bas Groes en beeldend kunstenaar Nicoline van Harskamp speciaal voor deze gelegenheid een film over de Amsterdamse Zuidas. De avond wordt afgesloten met een uniek optreden van de Britse cultschrijver Iain Sinclair. Hij leest voor uit London Orbital en zijn nieuwe boek, Edge of the Orison.

De presentatie wordt mede mogelijk gemaakt door Waterstone's Amsterdam, Penguin Books Holland, Bert Schierbeekfonds (Nederlands Fonds voor de Letteren), e.a.

www.dwb.be