Ingezonden persbericht


Japanse tuin voor het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden

Uitnodiging voor een interview met theemeester Soujitsu Masaharu Kobori en tuinarchitect Eishin Harada ter gelegenheid van de nieuwe Japanse tuin in het park van het Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden. Zij zijn beschikbaar voor een interview gedurende hun verblijf in Nederland van vrijdag 23 september tot en met maandag 26 september aanstaande.

Tijdens een Japanse theeceremonie op 23 september a.s. om 14.00 uur in het Sieboldhuis, in aanwezigheid van de burgemeester van Leiden, drs. H.J.J. Lenferink, zal theemeester Soujitsu Masaharu Kobori van de Enshu Sado School, de plannen bekend maken over de aanleg van een Japanse tuin in het park van het Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden. De verwachting is dat de tuin zal worden ingewijd in de lente van 2007.

Enshu Sado School
De Enshu Sado School is één van de belangrijkste theescholen in Japen. De school wordt gesteund door 30.000 leden, die in Japan actief en regelmatig theeceremonies verzorgen volgens de regels van Enshu. Bij de theeceremonie gaat het niet zozeer om het genieten van de thee, maar vooral om de waardering van de kunstvoorwerpen die bij de ceremonie gebruikt worden. Al meer dan dertig jaar is de Enshu school ook in Nederland actief met het organiseren van theeceremonies. Veel theeceremonies werden gehouden in het speciaal daarvoor gebouwde theehuis/paviljoen in de tuin van het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Het bestaande theehuis zal worden verplaatst naar een centrale locatie in de nieuwe Japanse tuin. Het ontwerp
De Japanse tuin is ontworpen door Dhr. Eishin Harada, voorzitter van de Japanese Gardening Association. De tuin zal ongeveer 400m2 beslaan. Het ontwerp is gebaseerd op de beginselen van de beroemde 17e eeuwse samurai en tuinarchitect Kobori Enshu. Het unieke van het ontwerp is de integratie van 17e eeuwse Leidse monumenten in de Japanse tuin. Een principe dat in Japan bekend staat als "shakkei", of "geleend landschap". De financiering.
De tuin zal worden aangelegd door specialisten in Japanse tuinaanleg. Het totale budget bedraagt 500.000 euro. De grootste bijdragen zullen uit Japan komen. Het Rijksmuseum voor Volkenkunde draagt 30% van het budget bij vanuit zijn eigen fondsen en van opbrengsten uit de reizende tentoonstelling van zijn collectie Hokusai prenten.



Ingezonden persbericht