Nederlandse Politiebond


Het principe-akkoord en de PO2002-studenten

Gepubliceerd: donderdag 22 september 2005.

In het onderhandelaarsakkoord tussen minister Remkes van BZK en de vak- bonden NPB, ACP en VMHP staan afspraken die voor alle werknemers binnen de Nederlandse politie gelden. Hieronder de punten die specifiek voor PO2002-studenten van belang zijn.

Het salaris is een belangrijk onderdeel van het afgesproken pakket. Voor de periode 2005 t/m 2007 zijn daarover afspraken gemaakt. Hierbij is het vooral belangrijk te mel- den dat er een minimale stijging is afgesproken van 25 per maand. De loonsverhoging van 1 procent valt daarmee voor de collega's in de salarisschalen 4, 5, 6 en de eerste helft van schaal 7 dus hoger uit. Daarnaast is er in 2006 en 2007 een eenmalige uitke- ring van 250.

Inkomen 2005
Vanaf 1 juni een loonsverhoging van 1 procent (minimaal 25 p/m).

Inkomen 2006
Op 1 januari krijg je een eenmalige uitkering van 250 euro. Per 1 juni volgt er weer een loonsverhoging van 1 procent (minimaal 25 p/m).

Inkomen 2007
Op 1 januari krijg je weer een eenmalige uitkering van 250. Per 1 juni krijg je een loonsverhoging die gelijk is aan de inflatie van dat moment.

Verbetering operationele toelage De operationele toelage wordt met ingang van 1 januari 2006 met 50 procent verhoogd naar 5,73 per uur. Deze verhoging is ook op studenten van toepassing die tijdens hun stage dienst doen tijdens de weekendnachten (vrijdag, zaterdag en zondag) van 22.00 tot 07.00 uur.

Arbeidsmodaliteiten
Arbeidsmodaliteit betekent dat je het aantal uren dat je per week werkt ook anders in kunt delen. Bijvoorbeeld vier werkdagen van negen uur. Dat kan voor jou belangrijk zijn vanwege studie, een werkende partner of schoolgaande kinderen. Wij hebben nu afgesproken dat een bepaalde modaliteit alleen kan worden afgewezen als er sprake is van een zwaarwegend dienstbelang. Kom je er samen met je baas niet uit? Dan kun je het voorleggen aan een commissie waarin zowel de bonden als de minister vertegenwoordigd zijn.

Ziektekostenverzekering
De vakbonden ACP, NPB en VMHP gaan samen met de minister een aanvullend pakket aanbieden op de ziektekostenverzekering. Dit pakket geldt als aanvulling voor het basispakket dat vanaf 1 januari 2006 verplicht is. Het aanbieden van dat aanvullend pakket is geen arbeidsvoorwaarde en blijft dus buiten de CAO. De minister heeft wel toegezegd de financiële nadelen van het nieuwe systeem voor een deel binnen de CAO te gaan compenseren. Hoe dat uitpakt, met name voor studenten, valt nu nog niet te zeggen. Minister Hoogervorst moet daarover de komende maanden eerst nog een aantal knopen doorhakken.

De nadelige financiële effecten van het nieuwe ziektekostenstelsel voor politiemensen worden door het Centraal Plan Bureau (CPB) berekend. Afhankelijk van die uitkomsten wordt het compensatiebedrag verhoogd of wordt de periode van compenseren langer. Met de cijfers zoals die tijdens de onderhandelingen op tafel lagen is besloten studenten al vast een eenmalige compensatie te geven van (gemiddeld) 240.

Voor collega's met kinderen is het verder belangrijk te weten dat wanneer die kinderen jonger zijn dan achttien jaar de compensatie lager uitvalt. Dit heeft te maken met het feit dat kinderen in het nieuwe ziektekostenstelsel gratis zijn meeverzekerd.

Vroegpensioen en levensloop Ook voor de jongeren van nu zijn we een regeling overeengekomen om met een behoorlijk inkomen op 60-jarige leeftijd het politievak te verlaten. Het politiewerk is per slot van rekening 'slijtend' en daar verdien je dan dezelfde beloning voor te krijgen als de collega's die nu 30, 40 of 50 jaar zijn. Mocht je tussentijds naar een andere werkgever overstappen, dan kan je de opgebouwde persoonlijke pot met rechten meenemen naar die nieuwe werkkring. De kosten om dat geld voor het vroegpensioen bij elkaar te sparen gaan ten opzichte van de huidige regeling niet omhoog. Wel geldt de fiscale beperking dat de 60-jarige collega niet meer dan 76 procent van zijn laatstverdiende loon krijgt. De administratief-technische collega's mogen er op het 61-ste jaar uit met het bijbehorende percentage van 66,5 procent.

Waarborgfonds
Politiemensen kunnen in de toekomst een beroep doen op een zogenaamd 'waarborgfonds'. Het gaat hierbij dan om schade waarvoor de werkgever geen juridische verantwoordelijkheid draagt maar die toch een relatie heeft met het werk: bijvoorbeeld het ingooien van ramen door voetbalhooligans of het vernielen van auto's die bij het bureau geparkeerd staan.

Ontwikkelingsgericht personeelsbeleid Misschien heb je nu al een idee waar je straks wilt werken binnen de politieorganisatie, maar krijg je daar ook de kans voor? De ACP, NPB en VMHP vinden het belangrijk dat politiemensen zich verder ontwikkelen. Op punten die jij belangrijk vindt en binnen een organisatie die jou de kans geeft het beste uit jezelf te halen.

Wij vinden dat eerdere afspraken tot nu toe in de korpsen niet goed worden uitgevoerd. De minister en de bonden gaan dit nu verplicht stellen en bieden de korpsen daarvoor hulpmiddelen aan. Er wordt een gespreksleidraad en bijbehorend formulier ontwikkeld. Allemaal om ervoor te zorgen dat jij de kans krijgt te groeien naar een baan die bij jou past. De minister heeft toegezegd te controleren of de gemaakte afspraken ook door de korpsen worden uitgevoerd.

Fit en gezond
Tijdens de opleiding wordt hard gewerkt aan de fitheid van studenten. In de politieregio's is op dit punt nog wel het een en ander te verbeteren. Om te zorgen voor een fitte en gezonde politie is er een aantal afspraken gemaakt. Er wordt allereerst een norm gesteld waaraan iedereen moet voldoen. Per groep van functies wordt bekeken welke gezond- en fitheidseisen moeten gelden om die functies goed te kunnen uitoefenen.

In 2012 moet iedereen aan de voor hem of haar geldende eisen voldoen. Hierbij geldt 'willen en kunnen'. Iemand die niet kan voldoen aan de eisen (bijvoorbeeld door een ziekte of handicap) zal niet te maken krijgen met een ongeschiktheids-ontslag. Iemand die simpelweg niet wil meewerken loopt het risico ontslagen te worden.

Dienstongeval
Dit was voor veel collega's DE reden om in juni actie te voeren tijdens de Blauwe Belegering. Minister Remkes wilde namelijk dat je bij een dienstongeval (vanaf 1 januari 2006) zelf verantwoordelijk zou worden voor de kosten van het letsel of de schade. Wanneer je hem aansprakelijk stelde (en zijn juristen die aansprakelijkheid accepteerden), pas dan zou je alle kosten vergoed kunnen krijgen. Volgens ons was dat een ontoelaatbare verschuiving van de aansprakelijkheid gezien de risico's die je als politieman of -vrouw loopt. De druk die met de Blauwe Belegering op het overleg werd uitgevoerd leverde een goed resultaat op. Het onderwerp is door de minister helemaal van tafel gehaald en hij blijft dus bij een dienstongeval alle kosten vergoeden zonder dat je hem daarvoor aansprakelijk moet stellen. Wat de bonden en hun leden wilden, de bestaande regeling op dit gebied overeind houden, is gelukt!

Verbetering reiskostenvergoeding Op dit moment verschilt de reiskostenregeling per regio. Op 1 januari 2007 worden deze verschillende regelingen vervangen door één landelijke regeling waar regionaal geen uitzondering op mogelijk is. De nieuwe regeling houdt meer rekening met de toenemende flexibiliteit die van politiemensen wordt gevraagd.

Over het woon-werkverkeer zijn de volgende afspraken gemaakt: > Reizen met het openbaar vervoer wordt 100 procent vergoed. > Voor reizen met openbaar vervoer en/of eigen vervoer wordt 0,18 per km betaald. Het maximum aantal kilometers waarop deze vergoeding van toepassing is, wordt verhoogd tot 200 km (heen en terug). De eigen bijdrage wordt verlaagd tot 2,50 per dienst. Dus woon je 100 km van je werk? Dan wordt de vergoeding daarvoor 737 per maand bij 22 diensten. (De berekening: 200 x 0,18 = 36 x 22 = 792 minus de eigen bijdrage van 55 (22 x 2,50) = 737. Van dat bedrag is 594 onbelast.

Reorganisatie politiekorpsen Het kabinet wil de regiopolitie ombouwen naar één nationaal politiekorps. Dat betekent dat er ook spoedig besloten wordt dat de bestaande politieorganisatie drastisch wordt gereorganiseerd. Ook jongeren moeten daarbij de zekerheid hebben op een baan. In zo'n reorganisatie is behoud van werk belangrijker dan een uitkering. Werkgever en werknemer zijn daarvoor allebei verantwoordelijk. Om bij een reorganisatie de kans op behoud van passend werk zo groot mogelijk te maken, wordt een landelijke bemiddelingsorganisatie in het leven geroepen. Bij het vervallen van het werk moet de werkgever binnen 12 maanden minimaal twee keer een passende functie aanbieden. Afwijzing kan leiden tot ontslag. Salarisgarantie wordt gegeven voor een periode van 5 jaar. Datzelfde geldt voor een ontslagbescherming indien geen passend werk kan worden gevonden.

Tot slot
Bij het beoordelen van het eindresultaat is het van belang te bedenken dat de onderhandelingen plaatsvonden in ongekend lastige omstandigheden. Het kabinet en het parlement hadden op sommige onderdelen vooraf de financiële speelruimte al ernstig verkleind. Deze samenvatting uit het informele onderhandelingsakkoord is maar een deel van de afspraken. Kom daarom naar de uitleg over het hele akkoord tijdens een ledeninformatiebijeenkomsten bij jou in de buurt te komen. De adressen en data van de ledenbijeenkomsten staan elders op deze website!

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 22 09 2005 NPB