Socialistische Partij


Pak zakkenvullerij in hoger onderwijs aan

22-09-2005 * Uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOB) blijkt dat de salarissen van HBO-voorzitters de laatste jaren zijn gestegen tot gemiddeld 130.000 euro. Openbaarmaking van salarissen is onvoldoende. De SP zal opnieuw pleiten voor een maximering van topinkomens in de publieke sector, een koppeling van topsalarissen aan de cao lonen, en instemmingsrecht van de MR met managementsalarissen en bonussen. Bovenal moet de ethiek veranderen in het hoger onderwijs.

Onderwijzers en personeel in het hoger onderwijs hebben de afgelopen periode vrijwel nul procent gekregen, terwijl de bestuurders de zakken verder konden vullen. Jos Elbers, bestuurder van InHolland, spant volgens het AOB-onderzoek de kroon met een salaris van 230.000 euro. Dat het slecht gaat met zijn `onderneming' en het aantal studenten daalt, dat er ontslagen vallen, dat docenten slechts anoniem hun kritiek durven uiten, dat alles heeft zijn salarisstijgingen niet voorkomen.

Wie beoordeelt deze bestuurders op hun kwaliteiten? De raden van toezicht doen of durven dat kennelijk niet. En zo gaat het graaien door, ten koste van hen die het eigenlijke werk doen en daarin te vaak worden belemmerd door taakverzwaring en reorganisatie op reorganisatie.

Alle ergernissen, alle vormen van terechte of onterechte afgunst die nu de collegiale sfeer vaak bederven, worden vermeden als er één landelijk geldende CAO zou komen, waarbij alleen objectief meetbare gegevens zoals diensttijd, bevoegdheid, betrekkingsomvang en functie bepalend zijn. Zolang dat niet het geval is, moeten ouders, studenten en personeel weten wat iedere manager verdient en waarom. En ze moeten er over mee kunnen beslissen. Ook moet voorkomen worden dat er exorbitante bonussen worden betaald uit geld dat naar onderwijs zou moeten gaan. Want daar draaien de werkers in de klas voor op. Waarom zou er geen regeling kunnen komen die erin voorziet dat de (centrale) medezeggenschapsraad verkrijgt over de salarissen van de schoolleiding en de bestuursvergoedingen?

Het kabinet wil voorstellen om de salarissen openbaar te maken en te beperken tot maximaal het salaris van een minister - dat overigens binnenkort met 30% verhoogd wordt.

De Raad van State heeft al eerder gesteld dat alleen openbaarheid niet zal leiden tot lagere salarissen. Die waarheid blijkt ook nu weer: naast de salarissen zijn de bonussen een grote bron van verrijking. In plaats van de Raden van Toezicht moet het personeel hier zeggenschap over krijgen.