Universiteit van Tilburg

Niet economische ongelijkheid maar waardering van ongelijkheid beïnvloedt economische groei

Promotie econoom Daniel Haile

Economen worstelen al lange tijd over de vraag hoe economische ongelijkheid de economische groei beïnvloedt. Het ene onderzoek zegt dat ongelijkheid de economische groei bevordert, terwijl het andere onderzoek dit tegenspreekt. Econoom Daniel Tecle Haile keek niet alleen naar ongelijkheid, maar ook of ongelijkheid eerlijk dan wel oneerlijk wordt ervaren.

Daniel Haile kiest in zijn proefschrift voor een originele benadering van de vraag hoe ongelijkheid de groei beïnvloedt. Het gaat hem niet zo zeer om de ongelijkheid per se tussen mensen, maar hoe mensen ongelijkheid accepteren en tolereren. Om dat te achterhalen maakte Haile gebruik van technieken uit de experimentele economie. Daarmee bootste hij een herkenbare situatie na: in een fictieve onderneming, waar arbeiders ('arm') werken voor het management ('rijk'), ging hij na hoe de samenwerking verliep. Hij ontdekte dat niet zozeer de ongelijkheid als zodanig de bereidheid om samen te werken beïnvloedde, maar dat vooral de perceptie van de ongelijkheid een rol speelde. Is die ongelijkheid het resultaat van valse spelletjes die in de maatschappij worden gespeeld (zoals corruptie), dan heeft dit een negatieve invloed op de economische groei: de arbeiders hebben weinig zin om met het management samen te werken, waardoor de productie achterblijft. Vinden de armen dat de ongelijkheid 'eerlijk' tot stand gekomen, dan vindt er wel samenwerking plaats, wat leidt tot een hogere economische groei. Dat laatste is dus niet aan de orde in landen als Zaïre, Zimbabwe en Egypte, waar politieke leiders als Mobuto Seseko, Robert Mugabe en Hosni Mubarak op een oneerlijke manier rijk zijn geworden. Dat kan verklaren waarom deze landen een lage economische groei kennen.
Hier kan echter een addertje onder het gras zitten. De bereidheid om samen te werken kan immers ook worden bepaald door etnische of raciale factoren. Om te achterhalen of etniciteit of juist inkomensongelijkheid de economische groei beïnvloedt, voerde Haile een economisch experiment uit op universiteiten in Zuid-Afrika, die of door zwarten of door blanken worden gedomineerd. Hij ontdekte geen effecten van etniciteit op economische ontwikkeling; wel dat inkomensongelijkheid afgunst toevoegt aan raciale verschillen. Een van de resultaten uit het onderzoek is dat economische groei nooit helemaal ten goede komt aan de totale bevolking. De rijken zijn in staat de overheid om te kopen, zodat zij geen of minder belasting hoeven te betalen. Zo voorkomt een slecht functionerend belastingsysteem en het ontbreken van good governance een eerlijke verdeling van de economische groei. Al met al concludeert Haile dat het niet de inkomensongelijkheid, maar de perceptie van inkomensongelijkheid en een institutie zoals het belastingsysteem de economische groei van een land beïnvloeden.

Daniel Tecle Haile (geboren te Asmara, Eritrea) haalde zijn bachelor in de economie in Asmara en zijn master in Tilburg. In 2001 startte hij met zijn promotieonderzoek bij het Center of Economic Research (Universiteit van Tilburg). Hij publiceert over overheidsfinanciën, belastingen, economische ontwikkeling en economische groei. In zijn onderzoeken maakt hij veelvuldig gebruik van de experimentele economie.

Noot voor de pers
Daniel Haile promoveert vrijdag 30 september 2005 om 10.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg (Warandelaan 2, Tilburg) op het proefschrift Inequality, redistribution and growth: theory and evidence. Promotoren zijn prof.dr. A.C. Meijdam en prof.dr. H.A.A. Verbon.
Het proefschrift verschijnt in de reeks CentER Dissertation Series (nr. 149); ISBN 90 5668 149 4.
Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl.
Daniel Haile is bereikbaar op telefoon: 06 4139 5827, 013 466 8205 (UvT) en e-mail: d.haile@uvt.nl.
Persberichten van de UvT staan ook op Internet: www.uvt.nl/persberichten/.
Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/.