Ingezonden persbericht
Toekomstvisie Noordvleugel (NV) Utrecht 2030 uit de
achterkamertjes halen
Bijgaand treft u aan een voorstel van onze fractie om het proces van de tot
standkoming van de Toekomstvisie NV (noordvleugel) Utrecht 2030 uit de
achterkamertjes te halen, de Raad haar eigen rol te laten pakken, inwoners
en maatschappelijke organisaties erbij te betrekken en daarmee niet een
momentum voorbij te laten gaan, waarbij iedereen straks met een "kater" zit
omdat 1. het proces te snel is gegaan en bovendien 2. we er in 2006
achterkomen (als het kabinet gaat reageren) dat het proces aan ons voorbij
is gegaan.
Dat mag je je als Raad niet laten gebeuren. Bovendien biedt de nieuwe
vergaderstructuur van de Amersfoortse Raad (ingegaan op 20 september 2005)
een goed podium voor een open en transparante behandeling.
Met vriendelijke groet,
Mirjam Barendregt
Raadslid en fractievoorzitter Jouw Amersfoort
Memphis 9
3823 KR Amersfoort
tel: 033 - 4804 813
mob: 06 - 51902213
m.barendregt@raad-amersfoort.nl
www.jouwamersfoort.nl
www.d66amersfoort.nl
Jouw Amersfoort is een nieuwe beweging opgericht door D66 Amersfoort en
Leefbaar Amersfoort.
Jouw Amersfoort gaat voor cultuurverandering en biedt een platform voor
betrokken Amersfoorters
Initiatiefvoorstel
.Agendapunt:Reg.nr
Portefeuillehouder De Ronde: Datum 21 september 2005
Onderwerp:
Behandeling in DE RAAD van de nog te publiceren Toekomstvisie NV Utrecht 2030
Voorstel:1. Als gemeenteraad een volwaardige en bij het duale bestuur passende rol te pakken in het proces van de Toekomstvisie NV Utrecht 2030 conform bijgaand voorstel.
1 Reden Initiatiefvoorstel
Onder de bestuurlijke noemer NV Utrecht, werken de bestuurders (dus niet de raden of staten) van de gemeenten Amersfoort, Hilversum, Utrecht, de gewesten Eemland en Gooi & Vechtstreek, het Bestuur Regio Utrecht (BRU) en de provincie Utrecht samen. De NV Utrecht werkt in deze samenstelling aan de Toekomstvisie voor de regio Utrecht - Gooi - Eemland tot 2030. Het voorlopig bestuurlijk concept moet eind oktober 2005 verschijnen. In de periode november/december 2005 zullen betrokken raden en staten geconsulteerd worden en in de gelegenheid gesteld worden opmerkingen mee te geven. Ook zal - door middel van een selectief uitnodigingenbeleid - gesproken worden met maatschappelijke organisaties. De bestuurders van NV Utrecht stellen vervolgens in januari 2006 het bestuurlijk concept vast. Dit bestuurlijk concept is de onderhandelingsinzet van de NV Utrecht richting het kabinet c.q. de minister van VROM.
In de ogen van de NV Utrecht, zo bleek uit de bijgewoonde presentatie op 21 september in het stadhuis van Utrecht, stellen de verschillende raden en de staten het document niet vast. Krijgen zij het alleen na vaststelling door NV Utrecht (19 december 2005) ter kennisgeving en moeten zij daaruit opmaken of er iets gedaan is met de suggesties, opmerkingen of wijzingsvoorstellen uit de consultatieronde. De raad heeft zo onvoldoende zicht op het uiteindelijke document dat dan wel -ook namens Amersfoort - aan het kabinet wordt aangeboden.
De raden van de overige gemeenten in het gebied staan helemaal op afstand en worden in principe niet geconsulteerd. Zij waren in ieder geval niet uitgenodigd voor deze informatieavond.
De democratische legitimering staat hiermee onder druk, bovendien is de betrokkenheid van maatschappelijke organisaties en inwoners onvoldoende gewaarborgd.
De fractie van Jouw Amersfoort is niet tegen het ontwikkelen van een toekomstvisie, wel tegen de manier waarop dat nu dreigt te gaan. Jouw Amersfoort wil een grotere betrokkenheid van de - in ieder geval Amersfoortse - Raad en ook gebruik maken van de kennis, inzichten en wensen uit de stad; van maatschappelijke organisaties en inwoners(groeperingen).
2 Samenvatting
Als gemeenteraad een volwaardige en bij het duale bestuur passende rol te pakken in het proces van de Toekomstvisie NV Utrecht 2030 conform bijgaand voorstel.
3 Toelichting
Voor een verdere toelichting wordt verwezen naar de eerdere discussie op 22 augustus in de commissie ECO, de presentatie van 21 september 2005 en de nieuwsbrief van NV Utrecht.
De uiteindelijke Toekomstvisie NV Utrecht 2030 bepaald in hoge mate de ruimtelijke ontwikkeling en inrichting in onze regio tot 2030. Een grotere betrokkenheid van de Raad, als kadersteller, is hierbij gewenst.
4 Aanpak
Als de gemeenteraad van Amersfoort besluit om het college van B&W mee te geven (richting de NV Utrecht), dat de raad van mening is dat het bestuurlijk concept van de Toekomstvisie NV Utrecht 2030 (te verschijnen in januari 2006) aan de gemeenteraad van Amersfoort ter vaststelling moet worden voorgelegd alvorens als onderhandelingsdocument aan het kabinet kan worden aangeboden, stellen wij de onderstaande globale planning voor (zie punt 6). Bovendien kiest de Amersfoortse gemeenteraad ervoor om de inwoners en groeperingen de kans te geven zich te laten informeren, mee te praten en de mening te geven.
De griffie, bij een besluit conform het voorstel, de organisatorische aspecten op zich te nemen.
5 Financiële aspecten
Aan deze opdracht zijn extra financiele kosten verbonden, aangezien van de huidige structuur gebruk gemaakt wordt.
6 Planning
Eind oktober NV Utrecht stelt voorlopig bestuurlijk concept vast
1e helft november 2005 Presentatie voorlopig bestuurlijk concept op Het Plein
2e helft november 2005 Hoorzitting voorlopig bestuurlijk concept in De Ronde
2e helft nov/1e wk dec 2005 Bespreking voorlopig bestuurlijk concept in De Ronde
19 december 2005 NV Utrecht stelt bestuurlijk concept vast
1e helft januari 2006 Behandeling ter vaststelling bestuurlijk concept in Het Besluit (debat)
De planning is indicatief met een verzoek aan het presidium deze planning op te nemen in de termijnagenda en zonodig aan te passen.
7 Betrokkenheid inwoners en instanties
Op Het Plein worden inwoners, organisaties, maatschappelijke groeperingen en raadsleden geinformeerd. Tijdens een hoorzitting, georganiseerd door de Raad, in De Ronde kunnen inwoners, organisaties en maatschappelijke groeperingen een reactie geven. Lokale groeperingen en inwoners worden op deze manier - in een zo vroeg mogelijk stadium - betrokken bij de Toekomstvisie en zij kunnen daarop invloed uitoefenen.
Jouw Amersfoort,
Mirjam Barendregt
Bijlagen Nieuwsbrief NV Utrecht 2030 nummer 1, juni/juli 2005
---- --