Plussers aan de macht
Hoe ouderen bijdragen aan lokaal beleidDRIEBERGEN, 20050622 -- De landelijke opleidingsorganisatie Stavoor en adviesgroep Terts organiseren een symposium over 'manieren waarop ouderen kunnen bijdragen aan lokaal beleid', onder de titel: 'Plussers aan de macht?'. Het symposium vindt plaats op 22 september in het Vechthuis te Utrecht. Op dit symposium worden de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek naar de succes- en faalfactoren van ouderenparticipatie in de vorm van seniorenraden en ouderenproof gepresenteerd. De resultaten zijn gebundeld in het boek 'Plussers aan de macht?' dat tijdens het symposium wordt uitgereikt. Doel van het symposium is informeren én discussiëren met onder andere Roel Augusteijn, gedeputeerde Wonen, Welzijn en Zorg Noord-Brabant.
Aanleiding onderzoek 'Plussers aan de macht?'
In Nederland zijn ongeveer 300 adviesraden voor lokaal ouderenbeleid actief. Deze adviesraden opereren onder verschillende namen, zoals seniorenraad, seniorenplatform, ouderenadviesraad, ouderenplatform, etc. De doelen en werkwijzen van deze adviesraden verschillen onderling ook nogal. Er is geen wettelijke status voor dergelijke adviesraden, zodat het aan gemeenten zelf is of ze een dergelijk adviesorgaan willen en op welke wijze ze dat willen. Iedereen vindt daarbij opnieuw het wiel uit. Daarnaast vinden op vele plaatsen in Nederland andere vormen van ouderenparticipatie plaats, zoals het succesvolle project Ouderenproof, waarin gemeenten 'geschikt' worden gemaakt voor ouderen. Gemeenten, senioren en adviesraden zijn gebaat bij een overzicht van succes- en faalfactoren van de diverse vormen van ouderenparticipatie op basis van ervaringen in het land. Op die manier leren de partijen van elkaar en van de dagelijkse praktijk ten behoeve van de toekomst.
Aan het onderzoek werken mee: 'het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP)', 'het PON (Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant)', 'het Brabants Kenniscentrum Ouderen' en de 'Universiteit van Tilburg'. Studenten aan de universiteiten Amsterdam en Nijmegen hebben de succes- en faalfactoren van ouderenparticipatie in de vorm van Seniorenraden en Ouderenproof onderzocht.
Enkele resultaten tot nu toe
* Zowel bij Seniorenraden als de projecten Ouderenproof zijn taken en verantwoordelijkheden in relatie met de gemeente vaak niet duidelijk omschreven. Dat leidt tot miscommunicatie en, in het ergste geval, tot opheffing of stopzetting van de raad of het project.
* De kans op een succesvolle verankeringsfase van het project Ouderenproof is groter, als de verschillende partijen tijdig duidelijke afspraken maken over ieders rol in het vervolgtraject.
* Seniorenraden en projecten Ouderenproof zien elkaar nogal eens als concurrenten in plaats van partners.
* Niet alle gemeenten vragen zich bij het instellen van een seniorenraad voldoende af of men de seniorenraad serieus wil nemen.
Insteek
Tijdens het symposium zal gedeputeerde Augusteijn een lezing houden over 'terug- en vooruitkijken naar de participatie van ouderen in Brabant, mede met het oog op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning'. In workshops worden vragen behandeld als: 'wat kunnen we leren van de ervaringen van ouderenproof en seniorenraden?' en 'wat kunnen we lokaal doen om de bijdrage van ouderen aan het beleid te verbeteren?' Hierbij krijgen de deelnemers methodieken en oplossingen aangereikt. De acteurs van Troje Training en Theater presenteren in een theatrale uitvergroting een aantal belangrijke conclusies van het onderzoek.
Ingezonden persbericht