FNV

Wereldbank: bescherming arbeidsrechten van belang voor rechtvaardige groei en ontwikkeling

In haar nieuwste `World Depvelopment Report', "Equity and Development", onderstreept de Wereldbank het belang van het respect voor fundamentele arbeidsrechten en oordeelt in het algemeen positief over de rol die vakbonden spelen in de eerlijke verdeling van welvaart. Dit zegt de internationale vakbondskoepel ICFTU in Brussel.

In haar nieuwste `World Depvelopment Report', "Equity and Development" , stelt de Wereldbank dat rechtvaardigheid (gedefinieerd als gelijke kansen voor iedereen) onderdeel moet zijn van strategieën voor armoedebestrijding.
De Wereldbank benadrukt onder andere het belang van het respect voor fundamentele arbeidsrechten en oordeelt in het algemeen positief over de rol die vakbonden spelen in de eerlijke verdeling van welvaart. Dit zegt de internationale vakbondskoepel ICFTU in Brussel.

Het World Development Report 2006 handelt over het verband tussen rechtvaardigheid en voorspoedige ontwikkeling. Arbeidsregelingen en een grote bescherming van arbeidsrechten zijn kernfactoren in het bereiken van een rechtvaardige groei en ontwikkeling.

De ICFTU verwelkomt de positieve beoordeling van arbeidsrechten in de publicatie. "Zoals in vele publicaties van de Wereldbank bevat de 2006 World Development Report ook stereotype en negatieve verwijzingen naar vakbondsacties die totaal niet realistisch zijn" aldus Guy Ryder, algemeen secretaris van de ICFTU. "Maar het feit dat dit rapport de positieve sociale en economische rol van de vakbeweging erkent en bescherming van arbeidsrechten propageert, is een verbetering".

In het rapport wordt onder andere opgemerkt "Vrije vakbonden zijn de hoeksteen van elk effectief systeem van arbeidsverhoudingen" en vakbonden zijn `een kracht geweest in progressieve politieke en sociale veranderingen in vele landen". Het rapport beveelt aan dat regeringen zich concentreren op efficiënte wetgeving en regulering om onderbetaald en gevaarlijk werk, vooral in de informele sector, te bestrijden.

22 september 2005

Meer informatie:

ICFTU website

Wereldbank website